Prijatelji

psihologija
igre za decu
Baner
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Prednosti i mane rucnog i kompjuterskog crtanja
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Prednosti i mane rucnog i kompjuterskog crtanja

Prednosti i mane rucnog i kompjuterskog crtanja 7 years, 7 months ago #118

• ...starije
Da li postoi neka draz u crtanju rukom ili su to samo izgovori starih arhitekata da izbegavaju kompjutere?
--------------------------------------------------------------------
Pre svega da bi se diskutovalo o ovoj temi moraju se neke stvari jasnije postaviti. Crtanje idejnih nije isto sto i crtanje detaljnih i izvodjackih projekata. Po mom misljenju \"ruka\" jos uvek pruza vise slobode u crtanju - naglasavanje pojedinih delova, slobodniji tretman crteza kao kompozicije itd. Medjutim iluzorno je ocekivati da ce neko danas gubiti vreme \"iscrtavajuci tekst\" kako stariji arhitekti to kazu (a narocito kako profesori vole), da ce hiljadu puta precrtavati osnove i slicno. Bas zbog toga je neminovno koriscenje skenera i druge opreme koja omogcava spajanje ovih tehnika, bar sto se tice idejnih projekata. Tu zatim mogu doci i obradjene fotografije lokacije i maketa, 3d modeli... Sto se tice cisto tehnickih crteza kakvi su detaljni i izvodjacki projekti, mislim da je krajnje vreme da se svi prizovu pameti i shvate da kompjuter stedi ogromno vreme, dopusta neogranicen broj sitnih i krupnih modifikacija, lakog i brzog kotiranja, opisivanja, da je jednostavno tehnika bez konkurencije. Crtanje rukom jeste umetnost, ali arhitekti stare garde moraju da znaju da ni kompjuter ne radi sam (pa \"ruka\" vodi mis kao i olovku a ideja je ideja) a ma sta rekli jos je veca umetnost objediniti dve tehnike i koristiti ih bez predrasuda.
naravno da postoji draz u crtanju rukom. pitajte umetnike. i pitanje sta je arhitektura?
mozda za nas i jos nekoliko generacija posle. a onda ko to zna. mozda ce se i skicirati na racunaru, a mozda necemo ni skicirati jer ce comp. citati nase misli.
Jos uvek je mnogo brze nacrtati izvodjacki projekt u 2D, rukom nego u CAD-u. Ja radim vec godinama na kompjuteru i kazem to iz iskustva. 3D model i animacija su ono sto daje prednost kompjuteru, ali 2D tehnicku dokumentaciju je brze uraditi rukom. Osim u slucaju jednostavnih visespratnica radjenih u modulu sa mnogo ponovljenih elemenata. Tu neku prednost u brzini ima kompjuter. I nemojmo se zavaravati da je na kompjuteru lakse i bezbolnije izvrsiti izmene. To u velikom broju slucajeva nije tacno. Veoma cesto je brze nesto nacrtati ispocetka nego prepravljati postojece. A sasvim drugo pitanje je estetika rucnog i plotovanog CAD crteza.
Aha,a pod crtanjem se podrazumeva shta?...Samo nacrtna ili josh neshto???
samo jedna ispravka, kompjuterom se sluzi dobro samo onaj ko njime crta barem istom brzinom kao i rukom, i to neponovljene elemente, tako da mu kopiranje i sitne modifikacije samo dodatno ubrzaju rad. sem toga ne vidim da se bilo koja tehnicka dokumentacija danas radi rukom, sem idejnih prijekata.

Re:Prednosti i mane rucnog i kompjuterskog crtanja 7 years, 3 months ago #349

• gile
Stvar je licnog afiniteta. Ja kombinujem obe metode. U procesu projektovanja narocito fasada pravim rucne skice. Volim olovku, bojice flomastere, to mi dodje kao igra. Otimam se sa decom oko flomastera. Priznajem da je sa racumarom mnogo lakse, brze i prosto to nam je buducnost. Svi bi trebali da rade na racunaru. On nam je (arhitektima) olaksao zivot. Vec 8 godina imam ploter i jos uvek sam fascinirana kako radi. Kad se samo setim carsafa pausa i nocnog crtanja...
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.06 seconds
tt-group