Prijatelji

psihologija
igre za decu
Baner
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

ArchiCAD ili AutoCAD?
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: ArchiCAD ili AutoCAD?

ArchiCAD ili AutoCAD? 7 years, 7 months ago #181

• ...starije
Koji od ova dva programa je bolje koristiti u projektovanju?
--------------------------------------------------------------------
Ono sto mi jos uvijek nije jasno, iako sam vec iskusan korisnik oba programa je cinjenica da je ArchiCAD popularniji medju nasim studentima, arhitektima, kompanijama itd...Iskreno, meni je program veoma \"aljkav\" i neprofesionalan. Neke osnovne opcije su komplikovane i ne bas \"user friendly\"...Iskreno mislim da svi koji se odluce za ovaj program, rade to samo iz razloga sto je specificno namjenjen za arhitekturu...
imam 14-tak godina crtackog iskustva, sto na ruke, sto u oba softvera. nacrtati projekat je KOMPLIKOVANO, fakat da program koji to radi nije user- friendly. oces user friendly program? Winamp.
Veoma sam iznenadjen ocenom da ArchiCAD nije user friendly a pogotovo da je aljkav. Cuo sam i za izjave od \"poznavalaca\" da je ArchiCAD i neprecizan! Verovatno \"poznavalac\" koristi samo misa za unos koordinata, a ne numericki unos. Slicna mi je ocena da je ArchiCAD aljkav. Sta to znaci, da ArchiCAD odprilike projektuje (crta)! Tesko da takva izjava drzi vodu. Drago mi je da je ArchiCAD sve popularniji, jer to i zasluzuje.
Dosta dugo koristim oba programa, i moze se reci da svki od njih ima svoje prednosti i mane. ArchiCad je jednostavniji i bolji za 3D prikaz objekata u arhitekturi. AutoCAD je univerzalniji i pristupacniji za primenu u drugim oblastima (masinstvu, gradjevini...). Nezamenljiv je kod 2D crteza, jer se mnogo brze crta. Tako da je on za glavne projekte odlican. Sve u svemu ova dva programa se dopunjuju jer bilo koj projekat iz ArchiCAD-a mozete kasnije obraditi i u AutoCad-u. Ne treba \"pljuvati\" ni po jednom od njih.
Buduci kolega,studenti uglavnom pocinju crtati u AutoCAD-u jer se on prvi pojavio na trzištu na prostorima ex-yu. Reci cu ti nesto iz svog iskustva... Najprecizniji program za crtanje u 3D je AutCAD(2000 ili 2002) mozete dobiti i solidnu materijalizaciju koja moze zadovoljiti studentske potrebe.Medjutim on je i najsporiji i za dodavanje nekih kvalitetnijih efekata moras prelaziti u neki drugi program. 3DStudioMax je najkvalitetniji program koji se se moze primjeniti i u arhitekturi,filmu(Spielberg),dizajnu... za kvalitetno poznavanje tog programapoterbno je mnogo vremene,truda i kvalitetna literatura). ArchiCAD je program koji ti omogucava da istovremeno dok crtas tlocrte kontroliras i presjek,fasadu i prostorni prikaz sto studentu uveliko skracuje vreme izrade projekta i omogucava da se skoncentrira na projektiranje a ne na puko crtanje. Materijalizacija u ovo programu je jednostavna kao i animacija objekta u prostoru... Moja preporuka, potrudi se oko ArchiCADA-i kasnije ces imati vremena i da spremas ispite...Sretno
molim da mi neko obrazlozi koji je od ova dva programa bolji za 3D modelovanje. Ja koristim AutoCAD i sa njim sam postigao sve sto sam zamislio naravno ne i u renderingu. Ali, mozda bih naucio i ArchiCAD ako je on efikasniji i zato neka mi neko ko ima iskustva sa oba programa kaze koji je bolji.
Ipak mana i Auto i archicada je neifikasnost kod crtanja krivudavih povrsina, distorcija 3d, itd kao npr. sto se moze sa Form Z sa par poteza. Sta mislite o tome?
FORM Z se koristi dosta na lokalnim univerzitetima (severna amerika), ali nekako mi se cini da po izlasku sa studija novopeceni arhitekta nekako gubi taj kontakt sa FORM Z i sve vise uplivava u vode AUTODESK proizvoda.

Re:ArchiCAD ili AutoCAD? 7 years, 7 months ago #182

• skit
  • Fresh Boarder
Ja licno dajem bolju ocenu AutoCadu sto se tice crtanja u 2d ali sdruge strane ArchiCad je bolji za 3d modele . Svaki program ima svoje prednosti i mane .

Re:ArchiCAD ili AutoCAD? 7 years, 7 months ago #183

• daywalker
  • Fresh Boarder
Da... Ja najcesce radim 2D u AutoCAD-u, ali za 3D, exportujem osnove u ArchiCAD.
I had a bad headache yesterday... Today I feel brighter.

Re:ArchiCAD ili AutoCAD? 7 years, 7 months ago #184

• kinkola
  • Fresh Boarder
Pozdrav svima!!
Ja sam se tek poceo bavit crtanjem na kompu. Poceo sam sa Autocad-om 2004 i ArchiCad-om 8. Ima li ko mozda kakvu primjedbu na njih??

Re:ArchiCAD ili AutoCAD? 7 years, 7 months ago #185

• kliker
  • Fresh Boarder
Ja koristim AutoCAD za crtanje a rendering radim u 3d studio max.
Svidza mi se zbog kontrole materiala, animiranja i najdraza komanda extrude. ccc.
\"Life is short and so is money.\"

Re:ArchiCAD ili AutoCAD? 6 years, 9 months ago #412

• jabadabadoo
Pa to je deco zato sto ste vi seli za kompjutere kad je Archi vac bio dobro rasprostranjen i niste naucili da crtate tastaturom u AutoCad-u... 3D u verzijama pre 12ce... e to bilo umece, a za render niko bre nije ni znao, radilo se na 386ma i sl. xexexexe
Au bre al sam ja mator. ccccc
Time to create page: 0.09 seconds
tt-group