Zanima me vas stav o programu studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Da li delite moje misljenje da je krajnje vreme da se uvedu smerovi pre cetvrte godine, da se redukuju gradjevinski a bolje osmisle arhitektonsko urbanisticki predmeti, prosire vidici profesora o radu na racunaru itd...
--------------------------------------------------------------------
Naravno da bi trebalo, pogotovo zato sto na nasim prostorima ljudi to vec dugo primenjuju u svim oblastima, arhitekturi narocito, sta je bolje za napredak od konkurencije?
Tema koju je neko postavio u forumu \"studije arhitekture\" - program na AF u Beogradu veoma je aktuelna, pa bih vas molio da je stavite medju nove teme na main page.
Postavili smo link do ove teme na glavnoj strani sajta. Nao se da ce forum imati odziva...
Kao apsolvent mogu sa punim pravom da kazem da je struktura ispita na fakultetu vrlo cudna, pocev od pojedinih ispita pa do radporeda ispita po godinama studija. Mislim da je potpuno pogresno da Istorija umetnosti i Savremena arhitektura budu ispiti iz V godine, vec bi trebalo te ispite premestiti na I godinu i razbiti in na oblasti koja prezentira sama problematika koja se proucava. Potpuno je neshvatljivo da predmet kao sto je Sintezni projekat ne postoji na I i na V godini. I naravno, 45 ispita je premnogo za studije arhitekture. Fakultet se svodi na obican dril, koji kao rezultat ima sedenje kose, anksioznost i ko zna sta jos.
Program studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu je oduvek bio predmet diskusija medju kolegama zbog nesposobnosti naseg nastavnog kadra da ga pravilno osmisli.Ovo se odnosi na poslednjih dvadesetak godina. Jednostavno, izvor te nesposobnosti potice iz globalne nezainteresovanosti profesora prema profesionalnoj buducnosti mladih, buducih arhitekata.Mnogi ce se uvrediti zbog ovog mog zakljucka, ali pamtim, da kao student, nikada nisam mogla da doprem do vecine profesora i asistenata, jer su uvek bili zauzeti svoji honorarnim poslovima i licnim prosperitetom (cast izuzecima!). Takodje,mislim da ima i jedan objektivan razlog vezan za gore navedenu nesposobnost, a to je i siromastvo u kome zivimo, pa je pracenje savremenih svetskih tokova u nasoj profesiji usporeno i neredovno, a samim tim i obezbedjivanje savremenih nastavnih sredstava vrlo otezano, pa mozda i nemoguce. Zato je za osmisljavanje nastavnog programa u nasim uslovima potrebna izuzetna vestina. Ne smem ni da pomislim koliko bi kostale studije arhitekture kada bi se studentima obezbedili evropski uslovi. Zakljucak je, moja draga deco, da cete morati da se oslonite na same sebe i da se maksimalno interesujete za svoju struku i van fakulteta.Internet vam moze mnogo pomoci u tome.
Vec 15 godina obavljam poslove projektanta, a to znaci da se isto toliko godina gusim u Sluzbenim listovima, Sluzbenim glasnicima,raznim propisima i normativima.Vecito jurim takvu literaturu, a bez nje nemoguce je bilo sto isprojektovati za potrebe npr.pribavljanja gradj.dozvole. Ne secam se da smo na fakultetu o tome ucili. Takodje,nema savremenih normativa za projektovanje bolnica,skola, hotela i mnogih objekata drustvenog standarda, tj. i ako postoje oni su, prakticno, nepristupacni. Molim profesorski kadar da pripremi studente za ono sto ce ih u praksi docekati.
Predlazem sa se uvede neki predmet koji ce pripremiti studente za sinhronizovano projektovanje svih faza tj. usaglasavanje arhitektonsko-gradjevinskih projekata sa projektima raznih instalacija. Mislim da je ovo potrebno kako bi shvatili da su gradjevinski objekti, ustvari, zivi organizmi koji imaju svoj krvotok, mozak, srce...... Ovakav pristup projektovanju bi im pomogao i olaksao rad u praksi.
Jedna od korisnih stvari, kad se vec raspravlja o rekonstrukciji programa Arhitektonskih studija je uvodjenje prakticne nastave od 3 meseca za svaku godinu, sto mnogi strani univerziteti sve vise uvode i prektikuju. Jer po zavrsenim studijama , novopeceni arhitekta je spreman da se baci i uhvati u kostac sa vecinom projekata bez gubljenja vremena na ucenju nekih zakonskih normativa standarda i ko zna jos cega. A takodje i manji period pripravnickog staza.
Kad smo vec kod prakse, pitam se da li se mi skolujemo za posao arhitekte ili gradjevinca? Razmislite o nacinu obavljanja prakse...
veoma interesantna rasprava. nacin na koji je organizovana nastava na fakultetu je cudan uglavnom se radi o profesorima sa veoma malo pedagoskih sposobnosti i svesti o znacaju komunikacije za napredak previse studenata premalo dobrih profesora. gostujuci profesori? imidz fakulteta? kriterijumi - sistem vrednosti? izlozbe - nagrade - motivacija? uloga dekana? permanentno obrazovanje? studentska sluzba! trebaju nam novi ljudi koji ce svoju energiju uloziti u studente - ipak tu ima oko 250 dece godinje koja zele nova znanja-kakve su nam ucionice (pa tu nema ni jedne slike, plakata samo oni brojevi telefona radovi , casovi, seminarski, palirci, cimeri, digitroni ...MORALNI I STRUCNI BUVLJAK - udzbenici ne postoje! 20 godina radis nesto (profesor) a nisi studentima na svom predmetu obezbedio pristojan, ilustrovan udzbenik - polu vidljive skice i tekstovi; iz toga se polazu ispiti (u vecini). nema kontinuiranih aktivnosti, pa tu treba sve da prshti. kupljene knjige za studente na proslogodisnjem sajmu knjiga izgubljene po kucnim bibliotekama mesecima su nedostupne ili se u opste ne vracaju, 3-4000 dm i tako dalje...
treba jednom (2,3) nedeljno da se organizuje predavanja studenata - amfiteatar-projekcije prisustvuju i profesori - otvorene rasprave -predlozi... gradjevinskim firmama proizvodjacima treba dati neku salu da donose svoje nove proizvode.
pozdrav kolege, prijatelji zelio bih da vas podrzim u vasim mislima, i da vam se na neki nacin pridruzim iznoseci neka svoja shvatanja i razmisljanja, jer za mene arhitektura ne predstavlja stereotipnu viziju covjeka pretrpanog papirima u svadji i nagovaranjima sa investitorom vec covjeka koji je prije svega, covjek, ako me razumijete sta hocu da kazem. Sve mi se cini, kao jedan student arhitekture, da je na ovim prostorima devastiran nas polozaj u kontekstu svjesti okoline o samoj ulozi koju obavljaju prije svega nasa profesija a i ostale struke, da narod (misleci na uzivaoce ucinjenog), ne zna sta je dobro a sta ne, da usljed toga posredstvom onih koji znaju a namjerno podmecu lose, da bi se materijalno konstantno punili, bivaju zbunjeni i da se onda hvataju za prvo do cega dodju.. govorim prije svega i na investitore a isto tako moze da se tice i nekih ne bih ih nazvao kolegama studentima arhitekture... ne znam, ali za mene arhitektura predstavlja jedini moguc nacin ispunjavanja zivota, pomaganja drugima, kroz \"studiranje\" a ne \"pohadjanje\" skole arhitekture bezobzira gdje se nalazio i sta radio( da li se radi o citanju Frojda, Copica, ili neke slikovnice za djecu), uvijek i svuda se uci... arhitektura, po mom misljenju, ne oblikuje samo prostor vec budi i stvara osjecaje, ispunjava vrijeme i cini ga ljepsim odnosno humanijim, ali nazalost, govorim sa prostora RS-a, a slobodno mogu reci i kilometrima sire, gdje je situacija takva da kada se vracam kuci, budem toliko prestravljen , bolje receno opterecen vidjenim, ne mogu da razlucim da nesto sto se tice i mog ucenja, mislim na posao \"arhitekte\" koji je to uradio ili bolje receno odradio, sta je taj covjek mislio reci, sta je poruka, pouka da li postoji, u svakom slucaju postoji nesto, sto je prisutno... pitanje koje mi se namece, jeste ono da li da idem ili ne , a u srcu opstaje pradedovska ostani, pokazi i ucini bolje, iz tih razloga ulazim i u ovaj forum i pridruzujem se vama postovanim kolegama koji ste spremni, vjerujem iskreno, da iznadjemo ono sto nas interesuje i inspirise a to je a r h i t e k t u r a. zivjeli i zbogom
skoro sam cula jedan dobar komentar- ovo vise nije arhitektonski fakultet nego visa gradjevinska......sasvim tacno....ja sam glupi ucenik iz gimnazije i totalno sam deprimirana na 90% predmeta. svaka cast vama iz ats-ova i slicnih skoli, ali nije to poenta ovih studija....da ne pominjemo nastavni kadar...da li je neko od vas pohadjao vezbe iz informatike u naprednoj grupi kod Mirjane i Nikole? svetla tacka... od nacina rada, odnosa prema studentima, kolicine naucenog i brzine ucenja,... da li sam pomenula odnos prema studentima?
ja sam isto u naprednoj grupi iz informatike. mislim da je nastava tu bolje zamisljena nego sprovedena. recimo, autocad smo vise ucili sami kod kuce nego sto smo bog zna sta naucili na vezbama. Mirjanja i Nikola imaju super ideju, ali nisu se bas pretrgli da je ostvare. uzmi na primer forum na sajtu kursa. niko ne pise nista-cak se ni oni vise ne ukljucucju. ljudi se zaboravili informatiku. a na pocetku smo svi bili puni entuzijazma. to treba ponovo probuditi.
Koji program ste koristili za ovaj projekat?
Ovi renderi su jednostavno fantastični. U kom p...
Ineresantno resenje i objekat ucelini, posebno ...