Prijatelji

psihologija
igre za decu
Baner
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Pljackanje studenata arhitekture!
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Pljackanje studenata arhitekture!

Pljackanje studenata arhitekture! 7 years, 7 months ago #226

• ...starije
Verovali ili ne...Skolska 01/02 je zavrsena sto se predavanja tice, radili smo kako bi prvo ispunili uslov za upis u narednu godinu, a taj uslov je u junu bio da je polozen odredjen broj ispita (vec zavisno od godine) i 2/3 potpisa sa te tekuce godine.Medjutim 10ak dana pred upis godine u septembarskom roku rukovodstvo fakulteta POVECAVA USLOV za godinu koja je vec prosla!!! SADA TRAZE SVE POTPISE... SVAKI POTPIS KOJI NEMAMO PLACACEMO 7800 DINARA ODNOSNO 130 EURA, UKOLIKO ZELIMO DA UPISEMO GODINU!?NIJE LI TA ODLUKA NELOGICNA SAMIM TIM STO JE RETROAKTIVNA?!!HOCEMO LI SADA KUPOVATI POTPISE?????
--------------------------------------------------------------------
Potpuno se slazem sa tobom da su cene svega na fakultetu previsoke. Pocevsi od prijava ispita do skolarine, ali bih te ispravila sto se tice ovih potpisa. 7800 dinara se placa po potpisu samo ukoliko padas godinu. Znaci - obnova 7800 + ista cifra za svaki potpis koji nemas (po principu - zato sto ces opet zauzimati mesto u sali na vezbama). Bilo kako bilo - ne vidim sta se dobije za taj novac posto se skoro borimo oko stolica i po troje sedi u jednoj klupi na batonu. Znaci - jeste crno, ali ne bas kao sto si napisao
Treba to tuzit
jeste crno i to CRNO BRE - po 7800 za jedan potpis ne placa samo onaj ko obnavlja godinu, vec svako ko i pri upisu u sledecu nema neki od potpisa, nazalost. to i jeste ono najgore jer o tome nismo bili obavesteni na vreme. u to sam siguran jer bih i sam platio da nisam za vreme upisnog roka morao neplanirano da radim seminarski iz Razvoja arhitekture i naselja i tako dobio i jedini preostali potpis koji mi je falio, i pored uslova koji sam uredno ispunio. OVO JE MNOGO OZBILJNIJE OD TIH 7800 DINARA PO PREDMETU. VRLO LAKO MOZE DA SE DESI DA SLEDECE GODINE 10 DANA PRED UPIS KAZU DA VISE NEMA PRENOSENJA ISPITA U NAREDNU GODINU, A DA JE OBNOVA 10 PUTA SKUPLJA. STA CEMO ONDA?!!! DA LI JE TO STVARNO ISPRAVNO?
drzite se beogradjani,ni pare lopovima.pozdrav iz nisa
Cujem da se svasta desava na BU! Vesti ni malo ohrabrujuce, na zalost. Drage kolege, stisnite zube i pregurajte sada ovu krizu a pocev od prvog dana narednog semestra postavite se drugacije i bice manje neprijatnih iznenadjenja. Ovde (u CH) nema prenosenja ispita niti nedostajanja potpisa. Godina mora biti ociscena da bi se mogla upisati naredna. Ukoliko se tokom akad.kgodine izostalo vise od 20% sa nastave isto tako se pada. Treci put padnes na istom ispitu - gubis pravo na studije na tom istom UNI-ju. Dakle, nema zafrkavanja vec dan i noc ucenje i crtanje i to ne samo da bi se prelazilo iz godine u godinu vec sto zaista vredi raditi tako! Na kraju krajeva, ucimo za nas same a ne za profane! Pozdrav, N.
Nenade, ne mozes porediti fakultet u .ch i ARh. fax u Bgd?! Prvo faxu u .ch imas udzbenike dok na arh. fakultetu u beogradu imas za svih 5 godina koliko traje samo dva predmetna udzbenika novijeg datuma i to su Projektovanje 1 prof. Milana Rakocevica, i Konstruktivni sistemi prof. MIodraga Nestorovica. A o sadrzaju knjiga u biblioteci ili mozda stanju klupa i stolica a nedaj boze radu studenske sluzbe i ljubaznosti i da ne pricam. Sve u svemu velika sramota!!! I zato cuti i uzivaj nemoj nam deliti savete sedeci preko.
drage kolege, I ja sam nekada bio student BU-a, ali sam studije (Ist. um.) napustio na trecoj godini i dosao ovde u Svajcarsku da bih ponovo poceo od nule. Studiram arhitekturu na primenjenim umetnostima, nedavno sam dao poslednji ispit i sada radim diplomski (glavni mentor mi je Alberto Saesarro, dekan milanskog arhitektonskog fakulteta). Kao sto u mom prethodnom postu rekoh, ono sto se desava na BU nije ni najmanje ohrabrujuce. Ali nije nikakva novost, i ne desava se samo u Beogradu niti samo u Jugoslaviji; ali to sto se slicne stvari desavaju u citavom svetu ne znaci da se ne treba zaliti Nasa zemlja se sada nalazi u prelaznoj fazi i potrebno je pocistiti ono neagtivno, nagomilano tokom poslednjih godina ali i decenija. Jasno mi je da je svaka prelazna faza bolna, ali ko ima volju da nesto promeni ima i strpljenja, jer promene se ne prave samo za nas vec i one koji ce doci posle nas. Istina je i da su reci \"poverenje\" i \"strpljenje\" izgubile svoje znacenje i vrednost tokom poslednjih godina a posebno u nasoj zemlji i da niko od vas ne veruje da ce se nesto promeniti povecanjem cena jednog semestra i povecanjem cena u opste. Znamo svi da novcane rezerve drzave gotovo da ne postoje, ali znajmo zato da je odnekud potrebno uzeti novac da bi se nesto kupilo. Godinama je u nasoj zemlji mnogo toga bilo besplatno i jednom se mora poceti placati. Ovde na Zapadu nista nije besplatno i vecina ljudi zivotari i jedva sastavlja kraj sa krajem! Price o pecenim kokoskama sa neba i branju para sa drveca - prodaju nam samo nasi gastarbajteri, jer ih je sramota da kazu da na Zapadu zivotare. Price o lakom studiranju na Zapadu isto tako su neistinite ili bolje receno - pogresno shvacene, a prodaju ih studenti kojima nije dovoljno da se duvaju time sto studiraju na Zapadu vec svoje price moraju jos da upakuju. Ovde se ne uci ono sto nije potrebno za odredjeni zanat ali se zato u detalje i sustinu zanata ide mnogo mnogo vise nego u Jugoslaviji. U pravu si, 1v0u4, kada kazes da ovde imamo sve potrebne udzbenike. Imamo bas sve! Ali Lugano je u italijanskom delu Svajcarske koji je diskriminisan od strane ostala dva. Udzbenici i literatura koju mi ovde imamo mahom je na nemackom i/ili na francuskom jeziku, jer se ne trude da stampaju na italijanskom (koji govori samo 9% stanovnistva). Stanovnici ovog kantona su prilicno zatvoreni i slabo ili nikako govore ta druga dva jezika jer su vise okrenuti Italiji nego Svajcarskoj sa druge strana Alpa. Italijanske udzbenike ne mozemo da koristimo jer su svajcarski gradjevinski zakoni i zakonodavstvo u opste mnogo napredniji i stroziji. Koliko vas je potrazilo udzbenike na nekom drugom jeziku? Koliko od vas je napisalo jedno ljudsko pismo nekoj firmi, fabrici i sl. Da vam posalje dokumentaciju i uzorke svojih proizvoda i kada je to stiglo napisalo jedn pismo zahvalnosti?Nemojte da cekate da se nesto promeni vec nadjite sami ono sto vam fakultet ne daje!!! Ja sam u Svajcarsku dosao sa znanjem italijanskog, nemackog i engleskog jezika. Znanje nemackog, iako bolje od ostalih kolega iz klase, nije bilo dovoljno za potpuno razumevanje udzbenika iz fizike, statike, konstrukcija, tehnologije materijala, itd. Francuski sam morao da pocnem od nule, engleski sam imao kao obavezan strani jezik, italijanski sam morao da usavrsim pre prvog ispitnog roka da bih bio ravnopravan sa ostalima. Tokom studija smo bili na razmeni studija (ERASMUS) od Stuttgarta do Milana, Ciriha, Bazela, Neuchâtel-a, Lucerna. Imali smo goste-profesore iz Amerike, Izraela, Nemacke, Belgije i slusali predavanja i radili konsultacije na cetiri navedena jezika. Ovde predavanja i vezbe daju samo ono osnovno. Ostali deo je na nama studentima i mi moramo da trcimo po bibliotekama, fabrikama, gradilistima, razlicitim firmama i prodavnicama da trazimo materijale, tehnike, praksu i iskustva jer se to trazi na ispitu - jer je to realnost koja nas ceka nakon urucenja diplome. Ovde moramo da naucimo da sami sebi budemo ucitelji.Istina je da imamo najnovije Mac-ove i PC-e, velike plottere, scanere, biblioteku, centar za dokumentaciju materijala, kataloga i casopisa, i zato su nam dali kljuceve od faxa da radimo samo ovde jer je tako bolje kontrolisati neciji rad, jer se tako vise razmenjuju iskustva. Zato su nam obezbedili kuhinju, kupatila, salone za odmor, kako bi smo mogli da budemo sto vise na faxu.Glavni profesor (sef katedre za enterijer) histerise kada u 22:00, isto tako i subotom i nedeljom udje na fax i nadje samo nekoliko studenata i odmah odjuri na centar po lokalima da vidi ko izlazi a ko radi! Gori je od najgoreg policajca ali smo zato \"pojeli za predjelo\" znanje studenata iz navedenih gradova ali iz Mendrizija - Akademija za arhitekturu Maria Botte; zato su iz njegovih ruku izasla imena kao sto su S. Calatrava, G. Geronzi, L. Mazzola i mnoga druga. Ovde smo naucili da prihvatimo stranog studenta ili kolegu jer donosi savim druga iskustva umesto da mu zatvorimo usta \"jer je tamo negde lakse nego ovde\". Vracam se na moje iskustvo sa BU-om. Medju mojim kolegama bilo je studenata koji su radili sve i svasta da bi mogli da plate svoje studije i da bi preziveli. Od takvih sam najmanje zalbi cuo i svi oni su ili diplomirali u roku ili rade na svojim diplomskim. Ne zelim ovim nikoga od vas da prozivam ili jos manje da vredjam.Video sam kako se studira u Jugoslaviji i zato sam bio slobodan da prokomentarisem. Rekao bih da su, u velikoj vecini slucajeva, reci \"studiranje, biti student\" sinonimi za modu, ili bezanje od vojske ili bezanje od rada i ostalih obaveza. To ovde ne postoji jer je studiranje skupo i studira samo onaj ko to zaista zeli! Ko to zaista zeli nacice nacin i puteve ka ostvarenju i nece gubiti vreme da mu to nesto neko drugi da! Pozdrav, Nenad
I na Niskoj arhitekturi se sve placa.Ako graficki ne preo na vreme moramo ponovo da slusamo i placamo 120din. po casu pa to dodje oko 50 eura po grafickom.Ovde su najveci lopovi. Kad smo pokusali da im objasnimo da nije lepo da od nas uzimaju tolike pare jedna profesorka se toliko naljutila da je zapretila da cemo da cekamo jos godinu i po da ponovo slusamo predmet.
Pozdrav Nenadu,potpuno ispravno i objektivno sagledavas stvari u vezi sa nasim studiranjem,a nas problem je sto smo bas suprotno, subjektivni, nemotivisani, bezvoljni, a sve je to posledica proteklog vremena u kom smo ziveli i studirali.Ipak,mozda nam bas tvoje pismo vrati veru da vredi da se malo potrudimo. Jelena, NIS
Nenade, ne mogu da se slozim sa svim sto si napisao vezano za nase studiranje na BU!! Ok je to sve sto pises da ne trebamo da cekamo da nam sve serviraju, da trebamo sami da se pomucimo za neke stvari, medjutim posto ti znas kako sve funkcionise i sta ti je sve obezbedjeno u CH, ajde objasni mi zasto se godina za samofinansirajuce studente placa 72.000din ili 1.200eura, a pri tome se dobro zna da profesore finansira budzet, uzdzbenike i skripte kupujemo sami, stolovi su izrezbareni, ulepljeni, prljavi, isprolivani kafom, ... STA MI TO PLACAMO!!? E pa za tebe i sve one koji su se mozda ikada tako pitali, evo i odgovora !! Place se CAST da nosis titulu STUDENTA BU !! Da li to toliko vredi !?!? Ne bih rekao. Ja jesam ZA da se placa i jos vise ako treba, ali zna se sta treba za taj novac i da se dobije !! Kakvi uslovi za vezbe, rad, predavanja, .. da ne nabrajam. Druga stvar, mnogi kazu da je tih 1.200eura niska cena za godinu na tehnickom fakultetu i da u obzir treba uzeti cene u inostranstvu. Ok i to stoji, medjutim u inostranstvu su plate kolike jesu, a ovde su jedva nekih 100-150eura u proseku. Cistom racunicom se dobija da neko treba da odvoji 10 plata SAMO za upis u godinu, a gde je sve ostalo ....!?Prema tome uporedjivanje nasih uslova sa sa uslovima na bilo kom fakultetu u inostranstvu, mislim da je prosto nemoguce izvesti!! Veliki pozdrav tebi i svim Arhitektoncima
I Nenad sa svojim istomisljenicima i oni koji se ne slazu sa njima su u pravu. jednostavno zavisi sa koje se strane gleda na stvar. studiram na faxu sa licencom RIBA-e i mislim da se dosta uci, ali da ipak na to ne odlazi toliko mnogo vremena. ima sasvim dovoljno vremena za cirkanje i izlazenje. Nemojmo da se izmotavamo, arhitektura nije ETF, znanje koje je neophodno za posao veoma je logicno i ostavlja dosta prostora za licnu inicijativu. Ako nesto ne postoji, uvek moze da se izmisli, tako se ide napred. Naravno, ne moze uvek tako, ali cesto moze. A sto se tice literature,ona je neophodna, ali mislim da je korisnija praksa i da ne treba biti rob nikakvih kanona, na kraju krajeva, ovo bi trebalo da je i pomalo umetnicki fax. Pustite masti na volju, pa kako je covek dosao do ovog stupnja ako ne bas zahvaljujuci svojojo uobrazilji i smelosti da proba i prouci. Puno pozdrava svima u Jugi i moram vam reci da uprkos svemu u BG-u (ne znam kako na drugim univerzitetima) imate fantasticnu atmosferu, uprkos nesnosljivim formalnostima. Nisam bolesno ambiciozan, ali ionako ima previse onih koji jesu, a ne shvataju da ne mozes da naucis ili nabubas zivot. p.s. apropos literature - pa postoji i net, ljudi!
Drage kolege, Shto se tiche plachanja fakulteta mogu samo da vash ohrabrim tako shto chu cam reci koliko se placa godina na jednom od boljih fakulteta u USA. Naime godina iznosi $20 000 to je naravno samo za registraciju. Povrh svega toga idu knjige materijal... i naravno sam zhivot. Naravno standardi nisu isti. Slazhem se u potpunosti sa Nenadom, samo bih ga zamolio ako ima webpage da ga napishe. Isto tako bi mi bilo veoma drago da vidim shta rade kolege iz Evrope i njihove dosadashnje radove/projekte. pozdrav
U potpunosti se slazhem sa kolegama, Moj profesor bi rekao: \"You do not choose architecture, architecture choose you.\" (Ne birate vi arhitekturu, ona bira vas). Nemozhete vi to objasniti ljudima koji misle da je arhitektura put do materijalnog bogatstva, da kopiranjem drugih bez potpunog razumevanja mozhe sakriti njihovo neobrazovanje. \"Arhitekta je osoba koja u jednoj ruci chita Froida a u drugoj reshava trigonometriske jednachine. Chita poeziju a posle ide na triatlon trening...\" Dosta toga se moze saznati chitajuchi jednog GASTON BACHELARD-a, MARTIN HEIDEGGER-a ...Pozdrav DR
Pricas o nekoj nemastini i nalazis opravdanja za lopove koji te se uopste ne tichu (ni ne dotichu). Kao, ja sam na zapadu i imam objektivniji ugao gledanja na stvari. Drugo, ovde se radi i nema zajebavanja. Trece, nasa je zemlja u teskom polozaju....Ja sam zavrsio studije na BU i znam kako je tim momcima jer i ja sam bio u slichnoj situaciji. potpuno vas razumem momci i imate moju podrsku. Ono sto me je lichno pogodilo je to marginalizovanje Arhitektonskog Fakulteta u Beogradu sobzirom na iskustvo koje ja imam u radu sa kolegama iz zamalja EU a i shire. O njima mogu reci samo: TUGA, TUGA JEDNA. Ali to je tema za drugu diskusiju. Da zakljucim: Nemoj da te ova moja ostrija ocena licno pogadja, ti si verovatno odlichan sagovornik za neke druge teme ali OSTAVI SRBIJU NA MIRU! Ako si joj nesto duzan, vrati joj to kada budes mogao jer ti se verovatno nikada neces vracati (ne bih ni ja).
I jedni i drugi preterujete u ovoj diskusiji.I ja sam student Arhitekture na BU, pa nisam jos nista platil, osim sto kupujem materijal. A pri tom sam stigla i da izlazim sa drustvom, da imam decka, da radim i da se zabavljam. Nas fakultet je jedan od lepsih i u njemu treba uzivati. zamislite da imate po 1000 strana za jedan ispit da spremite. pri tom ne opravdavam upravu fakulteta. Ja sma clan SUAF (studentska unija) i bila sam u prvim redovima kada smo protestvovali protiv retroaktivne primene ove odluke, iako, kazem, mene ona licno ne dotice. Novi zakon predvidja studentska tela u upravi fakulteta, pa ipak, na AF samo druga godina dala je vise kandidata za te funkcije. Svi ostali su iskulirali. Pa ko ce da se bori za vas a ne vi sami!!!A za Nenada i ostale studente \"iz dijaspore\": ne mislim da vam je lako, daleko od toga, ali mislim da preterujes kada kazes da tu ljudi zivotare. Vi nemate egzistencijalne probleme sa kakvima se ovde vecina ljudi susrece. To je ocigledno jer i sm kazes da je fakultet jako skup, a ipak uspevate da ga platite. Ovde se ljudi zaduzuju i svasta izmisljaju da bi svojoj deci dali mogucnost da nesto postignu. pri tom kod vas ima vise profesora i sistem rada je drugaciji jer mogu da se posvete svakom studentu ponaosob. Ovde je to nezamislivo. profesori vise tezgare nego sto spremaju predavanja. Kod vas se trude da vam bude zanimljivo-znam jer imam drugaricu koja studira u CH i koja mi sve prica- a kod nas da te sto pre otkace i da obore sto vise ljudi da bi izgledalo da je predmet i tezi nego sto jeste. Drugo, i mi ovde ceo dan provodimo na faxu; i po 10 sati. pri tom nemamo kuhinju,niti salu za odmor, a cesto ni pauzu duzu od 15 minuta. Raspored prave profesori, a niko se ne pita da li jedan prosecan student moze to fizicki da izdrzi. zbog toga ljudi cesto odu sa nekih predavanja: zasto da sede kad im je mozak vec odavno otisao na spavanje.Mi ovde dobijamo sire obrazovanje nego na Zpadu, ali se cesto losije snadjemo u zivotu, jer praksa i teorija nisu isto. Ali ipak s e pitam zasto Umpah-Pah kaze da su njegove kolege iz EU toliko lose? smorila sam, znam, ali inspirisali ste me. Pozdrav od Zindu
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.12 seconds
tt-group