Rodjen 1. 6. 1935. g. u mestu Reddish, pokrajina Stockport, Engleska, u porodici radnicke klase. Jos u skoli pokazivao je rano interesovanje za arhitekturu i graditeljstvo, kao talentovan i prirodno nadaren decak, narocito za radove Frenk Lojd Rajta i Le Korbizjea. Vec u 16. god, napustio je redovno skolovanje i zaposlio se u firmi Manchester City Treaurers-a, i potom ubrzo se prikljucio National Service-u u Royal Air Force-u.

1956. godine je pohadjao Univerzitet u Mancesteru, tzv. "Skolu arhitekture i gradskog planiranja", gde je diplomu stekao 1961. god. Na Yale Skoli arhitekture ce se kasnije sresti sa jednim od kljucnih poslovnih partnera arh. Richardom Rogersom, tamo dobija i titulu mastera. Jednu godinu je boravio u SAD, pa se opet vratio nazad u Englesku, gde je osnovao sopstvenu firmu pod nazivom TEAM4 sa Rogersom i suprugama Wendy Cheesman i Sue Rogers. Veoma brzo su stekli reputaciju za izvanredne projekte High Tech-a i Industrial design-a.

Posle ovog ortakluka, Foster nastavlja delovanje sa suprugom Wendy, osnivajuci Foster Associates, koji kasnije preimenuje u mnogo vecu firmu Foster and Partners. Od 1968. g. pocinje period dugogodisnje saradnje sa americkim arhitektom Buckminster Fuller-om, koja se nastavlja sve do njegove smrti 1983. god.i to na nekoliko projekata koji su postali katalizatori na razvoju osetljivog postkupolnog okruzenja, kao sto je npr. projekat za pozoriste Samuela Beckett-a.

Firma Foster and Partners je prosla kroz razne faze delovanja u Velikoj Britaniji, tako je od 1974. njihov stalni klijent bila porodicna firma za osiguranje koja je zelela da ostvari smisao zajednistva na radnom mestu. Foster je tako kreirao za njih kancelarije otvorenog plana, mnogo pre nego sto je otvoreni plan postao norma(tiv). Takodje predvideo je i krovne terase, zatim bazen od 25m za plivanje, i time se veoma poboljsava kvalitet zivota u kompaniji sa 1200 zaposlenih. Zgrada je umotana u staklenu fasadu koja se pruza punom visinom i ukomponovana je u ambijent srednjovekovne ulicne mreze, doprinoseci tako realnoj dramatici prostora ali istovremeno delujuci transparentno.

Danas, se Foster u svojoj firmi bavi inzenjerskim integracijama slozenih kompjuterskih sistema sa vecinom osnovnih fizickih zakona kao sto je naprimer Konvekcija! Njegov pristup projektu je kreiran inteligentnim i efikasnim strukturama kao sto je naprimer Swiss re London headquarters ili 30th Mary Axe, koji nosi nadimak The Gherdan, cija slozena fasada dozvoljava vazduhu venitliranje i hladjenje u vrucim danima.

Fosterovi raniji projekti odrazavali su sofisiticiranost kao i masinski uticaj vizije High-Tech-a, tako da se njegov stil naziva sublimacijom ostrih ivica moderniteta. On je kao arhtekt trenutno ukljucen u projekt Coper Collection ploveceg umetnickog muzeja, koji se i nalazi u zoni njegovih londonskih kancelarija.

Jedan od njegovih najznacajnijih saradnika je Ken Shuttleworth, koji je osnovao i sopstvenu praksu u Make Architects, radio je na projektima za London City Hall i 30th Mary Axe. Januara 2007.g. Sunday Times je preneo da je Norman Foster pozvao Catalyst, korporacijsku finansijsku kucu, da nadje kupce za svoju firmu, i uspeo je da rasproda cak 85 odsto!

Sto se nagrada tice, on spada u velike arhitekte. Drugi je britanski arhitekt koji ima Stirlingovu nagradu i to dobio je nagrade za Amerciki Hangar u Imperijalnom Ratnom Muzeju u Duxfordu 1998., kao i za 30th Mary Axe 2004. godine, takodje je dobio i Pritzker nagradu za arhitekturu 1999. A 2007. je dobio Aga Khan nagradu za arhitekturu najvecu te vrste u svetu, za objekat Petronas Univerziteta Tehnologije, u mestu Bandar Seri u pokrajini Iskanadar, Malezija.

Privatni zivot Normana Fostera

Njegov prvi brak bio je sa poslovnom partnerkom Wendy Cheeserman, koja je umrla od raka 1989. godine, ostavljajuci ga sa 4 sina. Potom je bio u kracoj vezi sa novinarkom BBC-ja Anom Ford, da bi se onda vencao za hinduskinju Sabiha Rumani Malik. Oni su se inace sreli kada je bila udata za Andrew Knighta koji je bio Chief Executive Officer of the Telegraph Group. Foster se razveo od Sabihe 1998. godine i sada je ozenjen sa Elenom Foster, koja je Chairman of the Tate International Council i osnovali su Ivory Press, postala je Lady Foster of Thames Bank i imala je predavanja na Univerzitetu u Kembridzu. Kao nosilac master titule Univerziteta Manchester, bavi se uspesno polnoscu i seksologijom, koje su veoma popularne u Velikoj Britaniji kao zemlji sa velikim brojem razvedenih brakova zbog homoseksualizama partnera, gej lezbian stila. Imaju dvoje dece, cerku Paolu i sina Eduarda.

Sto se ostalih zanimanja tice, Foster je bio kvalifikovani pilot i leteo je sopstvenim privatnim avionom kao i helikopterom izmedju svoga doma i iznad londonskih kancelarija Foster and Parners, takodje napravio je kuce i u Francuskoj i Svajcarskoj.

Najpoznatiji projekti:

1. Tower, kula, Cork, Republika Irska od 2008 do 2011g.
2. Culture and leisure centre, Cuidad del Motor de Aragon,mesto Acaniz, Spain, 2007g. dobio konkurs!
3. Tivoli Hotel, Kopenhagen, Danska 2010. g.
4. Museum of Aviation, Getafe, Spain, u fazi projekta
5. 200 Greenwich St, Tower 2, planirana rekonstrukcija, World Trade Center, NYC, USA, trenutno u fazi projekta
6. New Holland Island, St. Petersburg, Russia, rekonstrukcija
7. Russia, Tower Moscow, Russia 2007. do 2011.g
8. U2 tower, kula, Dablin, Irska 2008 do 2011, dobio konkurs!
9. Springfield square, trg, Manchester, England, 2005 do 2010.g.
10. International Terminal, Bejing Capital i International airport, Beijing, China 2007.g
11. Dallas Centre of the Performing Arts, Dallas TX, USA, 2009
12. The Bow, Calgary, Canada, 2009.
13. The Troika, Kuala Lumpur, Malaysia 2004. do 2009.
14. New Elephant House, Copenhagen Zoo, Danmark 2007.
15. Queen's Dock Scottish exhibition and conference centre, Glasgow, Scotland 2004 do 2007.
16. Supreme Court of the UK, Middleex Guildhall, London, UK 2009.
17. Khan Statyry in Astana, Kazakhstan
18. Mastar Iniatie master plan, Abu Dhabi, 2007
19. Zero Carbo, Zero Waste City, Aby Dhabi
20. New Yale School of Managenent Campus, New Haven, CT 2007
21. Camp Nou stadion, Barcelona, Spain