Gradovi

U savremenom informatičkom društvu postmoderne ere, urbana područja se suočavaju sa sve većim gubitkom autentičnosti i identiteta. Pošto mu je uskraćeno iscrpno objašnjenje, pojedinac počinje da gubi osećanje pripadnosti i zajedništva, uz porast otuđenja nastalog zbog škrtih mogućnosti susreta koje pruža moderni grad.

Uobičajno je da se pod pojmom urbanizacija podrazumeva širenje gradskog načina življenja i uređenosti prostora i/ili povećanje broja urbanog stanovništva u gradskim naseljima. Međutim, dominantni trend i poseban fenomen urbanizacije u Beogradu predstavlja neformalna, neplanska gradnja1. Tim povodom ovaj tekst se bavi pitanjem pseudourbanizacije i neplanskog urbanog rasta kao oblika decentralizacije Beograda, na konkretnom primeru naselja Kaluđerica.

Delhi je politički centar Indije. Jedan njegov deo poznat je pod nazivom New Delhi i to je zvanična prestonica Indije. Nazivi Delhi i New Delhi se koriste uporedo i zapravo označavaju isti grad. Delhi je poznat kao jedan od najstarijih gradova na svetu - legende kažu da je prvi put sagrađen pre 5,000 godina i da je tokom vremena rušen i ponovo građen čak 11 puta.

Novi, jedinstven kulturni događaj kod nas, festival posvećen svetlu, platforma za kreativne inovacije, eksperimente, umetničke i stručne razgovore i razmene ideja na temu osvetljenja. Cilj festivala jeste da se okupljanjem istaknutih pojedinaca iz celog sveta, u Beogradu i Srbiji otvori potpuno nova stranica u tretmanu svetla, bilo da je reč o umetničkom izrazu i dizajnu, energetskoj uštedi ili jednostavno identitetu jednog grada i vizijama svetlije budućnosti.

Berlin!? Prema najstarijim dostupnim podacima, prve ljudske naseobine na prostoru današnjeg Berlina datiraju od skoro 4000 god. pre nove ere.

U galeriji "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu 10. septembra je otvorena izložba "Beč - arhitektura i obnova grada", pod pokroviteljstvom skupština gradova Beča i Beograda.

Sagrađen na 7 brda i presečen krivudajućom rekom Vltava, Prag nudi iznenađujuće bogatu arhitekturu. Od romantike i gotike do kubizma i funkcionalizma, glavni grad Češke Republike jedan je od nekoliko gradova gde mnoštvo različitih formi arhitektonskog izražavanja egzistiraju zajedno.

Prijatelji

psihologija