Beograd, 2 - 4. jun, 2010.godine

Trodnevna konferencija BLOK (Druga međunarodna Konferencija o arhitekturi i nekretninama), koja će okupiti petnaest poznatih arhitekata i drugih stručnjaka iz oblasti projektovanja, izgradnje, nekretnina, i dizajna održaće se od 2. do 4. juna, u Kongresu Zira Centra, u organizaciji kompanije Projmetal.

Koncept Konferencije BLOK 2010. zasnovan je na ideji razmene iskustava sa vodećim arhitektama u svetu i razmatranja određenih tema u različitim primerima, kontinentima i klimatskim zonama.
BLOK 2010. organizovaće se u pet panela: „NewTendencies“ posvećen najnovijim tendencijama, formama, konstruktivnim sistemima i studijskim istraživanjima u arhitekturi; „Realised“ - prezentaciji najatraktivnijih projekata u inostranstvu; zatim „green“ o energetskoj efikasnosti u arhitekturi, prostorima koji leče, socijalno uticajnim objektima. Izvesno, energetski efikasni objekti u bliskoj budućnosti neće imati alternativu. Panel „Affordable Housing“ posvećen je pristupačnom stanovanju sa prostornog aspekta, koje je izazov za sve aktere u realizaciji koncepta i koji nakon pola veka ponovo postaje aktuelan u Srbiji. Panel Blo(c)ked“, koncipiran je sa dva nivoa tumačenja. Sa jedne strane, Blocked u smislu „blokovano“ – u okviru panela se daju zaključci, preporuke, koncepti, ideje i definišu ciljevi same ovogodišnje Konferencije, takođe, panel „blo(c)ked“ bavi se i promenama u pristupu investiranju, planiranju, projektovanju, organizaciji građenja usled nepovoljnih ekonomskih okolnosti. Ukupno petnaest predavača će tokom tri dana predstaviti svoje projekte, držati predavanja i voditi diskusije o realizovanim projektima i novim tendencijama. Fokus Konferencije biće na konkretnim rešenjima koje će profesionalci i investitori moći da primene u svom radu, a Kongresni centar Zira će u junu biti mesto razmene informacija i susreta ljudi iz arhitekture, projektovanja i investicija iz celog regiona.

Stručnjaci u oblasti arhitekture I nekretnina učesnicima će ponuditi odgovore na danas najaktuelnija pitanja u svetu i Srbiji kao što su kvalitetna i ekološka izgradnja i pitanje njene isplativosti, pristupačno stanovanje,standardizacija poslovnih objekata, projektno finansiranje, projektovanje u izmenjenim ekonomskim uslovima... Kompanija Projmetal organizuje Konferenciju BLOK za arhitekte, projektante, građevinske kompanije, investitore i kompletnu stručnu i poslovnu javnost koja stoji iza aktuelnih i budućih građevinskih projekata u Beogradu, Srbiji i regionu.

Kako najavljuje Projmetal, jedna od najvećih kompanija za projektovanje, inženjering i gradnju u Srbiji, u čijem su portfoliju skoro svi veći industrijski kompleksi u bivšoj Jugoslaviji, kao i savremeni objekti (kompleks Zira, poslovni objekat blok 23 na Novom Beogradu, shopping mall Trošarina kao prva zgrada u regionu koja će konkurisati za Leed Sertifikat, Robne kuće Beograd itd.), cilj organizovanja ove Konferencije je promovisanje kvalitetnih, savremenih modela izgradnje i unapređenje standarda poslovanja u ovoj oblasti. Ove teme su aktuelne kako za arhitekte, tako i za investitore i kompletnu građevinsku industriju.

Govornici koji su potvrdili svoj dolazak na Konferenciju BLOK, spadaju među najznačajnija imena savremene arhitekture: Chris Bosse iz Australije (arhitekta WaterCube, dvorane za plivanje za Olimpijadu u Pekingu 2008.), koji će govoriti na panelu “Green”, Boris Podrecca (Austrija), koji će predavati u okviru panela „Realised“, kao i Shuhei Endo osnivač ideje Paramoderne arhitekture, dok će na panelu „Blocked“ govoriti Jeffrey Inaba iz SAD. Takođe se očekuje dolazak istaknutih arhitekata Massimiliano Fuksasa (Italija) i Eric Owen Mossa (SAD).

Detaljne informacije o programu Konferencije i predavačima nalaze se na web sajtu www.blok.rs, gde se posetioci mogu on-line prijaviti na Konferenciju.