MIKSER FESTIVAL 2012 održava se od 25. maja do 2. juna na novoj lokaciji, u uzbudljivoj, ali zanemarenoj, četvrti u samom centru Beograda – Savamali, čija revitalizacija postaje centralna tema ovogodišnjeg festivala. Mikser festival nastavlja da istražuje i preispituje fenomene savremenog društva, posebno društvenu ulogu kreativnih disciplina. Poklanjajući posebnu pažnju edukativnom aspektu svih programa, organizatori sa ponosom ističu da je Mikser festival i ove godine besplatan za sve posetioce.

Kao deo strategije otkrivanja urbanih potencijala i aktiviranja zanemarenih gradskih četvrti sadržajima kulture, Mikser festival značajno menja format. Pored promene lokacije organizatori najavljuju i produžetak svih festivalskih programa sa pet na devet dana, kao i ekstenziju pojedinih sadržaja nakon festivala, poput prestižne izložbe savremene umetnosti “Brisani prostor” u zgradi Geozavoda koja će posetioci moći da posete do kraja juna.

Primarni programski sadržaji ovogodišnje manifestacije su projekti iz oblasti arhitekture, urbanizma, vizuelnih umetnosti i dizajna, sa snažnim akcentom na interaktivnost, intervencije u javnom prostoru, radionice i performanse. Napušta se uređivački model po tematskim zonama. Kompleksni program festivala čini mreža preko 50 nezavisnih, transdisciplinarnih autorskih i kustoskih projekata koji se sastoje od više segmenata: izložbe, radionice, predavanja, performansi.

Zahvaljujući velikom broju uspešnih regionalnih i međunarodnih konkursa za mlade talente kao što su dizajnerski Ghost Project i Young Balkan Designers, arhitektonski konkurs za Gradska okupljališta (Urban Bundle), muzički Garage Roll Call i mnogi drugi, Mikser festival će i ove godine predstaviti više stotina mladih talenata rame uz rame sa svetskim ekspretima iz oblasti dizajna, arhitekture, urbanizma, vizuelnih umetnosti, muzike, novih medija, obrazovanja, zaštite životne sredine, opravdavajući status najvećeg festivala kreativnosti i inovativnosti u regionu.

Među svetskim zvezdama kreativne industrije koje će nastupiti na Mikser Festivalu su kontroverzni konceptualista i dizajner Arne Kinze (Arne Quinze), prepoznatljiv po gigantskim instalacijama u javnom prostoru; renomirani belgijski video umetnik David Claerbout (David Klarbout), koji nakon samostalnih izložbi u muzeju MoMA u San Francisku i bečkoj Secesiji, izlaže Mikser festivalu, muzičar Danijel Miler (Daniel Miller), najuticajnija ličnost u istoriji tehnopopa i čuveni producent sastava Depeche Mode; eksperimentalni arhitektonski kolektivi Bik Van der Pol i Feld 72, menadžer u kulturi Glen Vajs (Glenn Weiss), odgovoran za revolucionarno uvođenje javnog umetničkog programa na njujorški Tajm skver, i mnogi drugi.

Otvaranje Mikser festivala obeležiće i Regionalni samit predstavnika relevantnih manifestacija koji se bave razvojem kreativne industrije u Jugoistočnoj Evropi. Na inicijativu organizacije Mikser, Bečka nedelja dizajna (Vienna Design Week), Nedelja dizajna Budimpešta (Budapest Design Week), Dan D u Hrvatskoj, Arhitektonska nedelja i Nedelja dizajna u Sofiji (Sofia Architecture week, Sofia Design Week), Nedelja Arhitekture u Tirani, Sarajevska nedelja dizajna, Mesec oblikovanja iz Ljubljane, Skopska nedelja dizajna i Mikser Festival osnovaće u Beogradu regionalnu mrežu manifestacija sa ciljem usklađivanja termina i razmene programa, kao i pokretanja zajedničkih međunarodnih projekata koji će promovisati i razvijati kreativni potencijal Balkana.

Detaljan program Mikser festivala biće objavljen 25. aprila kada organizacija Mikser lansira i svoju novu internet stranicu na istoj adresi http://www.mikser.rs

Mikser festival je do sada okupio približno 2000 učesnika čiji radovi su privukli pažnju više od 100.000 posetilaca iz regiona i Evrope, učinivši Beograd epicentrom evropske kreativnosti. O ovom beogradskom festivalu izveštavala je i globalna TV mreža CNN u udarnom terminu. 

Kontakt osoba za sve dodatne informacije: Tamara Marković, Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., 062/ 80 40 137