Ponedeljak, 4. april 2016. godine u 13.00 sati
Arhitektosnki fakultet – galerija AULA, Bulevar Kralja Aleksandra 73/II

Otvaranjem izložbe RIBA President’s Medals 2015, Arhitektonski fakultet u Beogradu, 4. aprila na Dan studenata Beogradskog univerziteta, zvanično počinje program obeležavanja 170 godina visokoškolskog arhitektonskog obrazovanja u Srbiji.

Ovaj značajan jubilej obeležava 1846. godinu kada je pri Beogradskom Liceju osnovana Inženjerska škola, aktom koji je potpisao knjaz Aleksandar Karađorđević, kao temelj visokoškolskog obazovanja u oblasti graditeljstva i arhitekture, za čije formiranje je najzaslužniji bio Emilijan Josimović (urbanista, inženjer, pisac, profesor i rektor Liceja a kasnije Velike škole u Beogradu).

Tokom 170 godina arhitektonskog obrazovanja u Srbiji, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, jedan od najstarijih fakulteta u okviru Beogradskog univerziteta i vodeća akademska institucija za studije arhitekture i urbanizma u regionu, prošao je kroz brojne faze napredovanja, usavršavanja i reformi kako bi danas bio okosnica razvoja, promocije i diseminacije arhitektonske i urbanističke teorije i prakse u Srbiji i regionu. Kao takav, već godinama unazad, Arhitektonski fakultet je na listi 100 najboljih akademskih ustanova koje pružaju obrazovanje u oblasti arhitekture i dizajna u Evropi.

Program obeležavanja jubileja 170 godina arhitektonskog obrazovanja u Srbiji sastojaće se od brojnih događaja koje će Arhitektonski fakultet organizovati do kraja 2016. godine: konferencije, izložbe, konkursi, radionice, okrugli stolovi a završiće se svečanom akademijom.

Studijski programi Arhitektonskog fakulteta dobili RIBA akreditaciju

U godini u kojoj se obeležava 170 godina od početka visokoškolskog obrazovanja u arhitekturi u Srbiji i 180 godina od osnivanja Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), Arhitektonski fakultet je prošao rigorozni proces RIBA validacije i uspešno akreditovao osnovne i master studije arhitekture po standardima ovog instituta. Zahvaljujući tome, diplomirani studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu će biti izjednačeni u nivou znanja i kompetencija sa studentima arhitektonskih fakulteta u Velikoj Britaniji i ostalim zemljama širom sveta koje sprovode nastavu poštujući visoke kreiterijume Kraljevskog instituta britanskih arhitekata – RIBA.

“RIBA President’s Medals 2015“ izložba predstavlja najbolje studentske projekte i disertacije studenata iz celog sveta za 2015. godinu po mišljenju stručnog žirija RIBA instituta. Selekcija prikazuje nagrađene i odabrane radove studenata iz Kine, Rusije, Australije, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Čilea, Norveške, Hong Konga, Španije, Singapura, Malezije, Koreje, kao i dva projekta studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložba će biti otvorena za posetioce u galeriji AULA Arhitektonskog fakulteta do juna ove godine.

Dodatne informacije o događaju:

Šta je RIBA?

Kraljevski institut britanskih arhitekata - RIBA (The Royal Institute of British Architects) je stručno telo koje predstavlja arhitekte prvenstveno u Velikoj Britaniji ali i u inostranstvu, osnovano radi unapređenja arhitekture još davne 1836. godine.

RIBA institut se zalaže za bolje zgrade, bolja naselja i bolje okruženje kroz rad sa svojim članovima. Institut uspostavlja profesionalne standarde, daje podršku i procenjuje rad svojih članova u Velikoj Britaniji i širom sveta.RIBA takođe sarađuje sa Vladom Velike Britanije na poboljšanju dizajna i kvaliteta javnih građevina, novih stambenih zgrada i naselja.

Članstvo u RIBA predstavlja simbol profesionalne izvrsnosti s obzirom da se RIBA sertifikat smatra „zlatnim standardom“ struke. RIBA i celokupna mreža članova rade na unapređivanju i promociji profesionalnih izazova, predvode u dobrom dizajnu i utiču na vladine politike i zakonodavstvo koje određuje samu profesiju.

RIBA poseduje najveću i najvredniju kolekciju arhitektonskih planova, fotografija i arhiva na celom svetu. U svom svakodnevnom radu, RIBA organizuje javna predavanja, izložbe, događaje i dodelu nagrada a sve to u cilju pomaganja ljudima da bolje razumenju sopstveno okruženje i da ga sagledaju na jedan novi način.

Šta je RIBA validacija?

RIBA validacija je međunarodno priznat reper za izvrsnost u arhitekturi. Arhitektonski fakulteti širom sveta pozivaju RIBA da razmotre njihove nastavne programe zato što sam proces nudi usluge recenzije najvišeg kvaliteta od strane stručnjaka. RIBA pruža rigoroznu i sistematsku inspekciju arhitektonskih nastavnih programa da bi osigurala paritet na međunarodnoj skali, a u isto vreme poštujući lokalne obrazovne sisteme u okviru kojih fakulteti rade. Ovo je ključni faktor u misiji RIBA da unapredi arhitekturu i promoviše izvrsnost u profesiji. Suština sadašnje teorije i prakse arhitekture je reprezentovana u RIBA Panelu za validaciju, čiji članovi su iskusni predavači i praktičari. Preko 90 kurseva je trenutno validirano od strane RIBA i ovaj broj konstantno raste.

www.architecture.com

Šta su President's Medals?

President’s Medals, koje dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata - RIBA, smatraju se najprestižnijom svetskom nagradom za arhitektonsko obrazovanje još od vremena kada je prvi put dodeljena - davne 1836. godine u Londonu. Od njenog ustanovljavanja, svrha ove nagrade je da se evaluira i promoviše izuzetnost tokom studija arhitekture, nagradi talenat i promoviše debata o arhitekturi. Nagrade se dodeljuju u 3 kategorije: najbolji studentski projekat osnovnih studija (Bronze Medal), najbolji studentski projekat master studija (Silver Medal) i najbolja studentska disertacija (Dissertation). Ova izložba je jedinstveni događaj na kojem se predstavlja budućnost svetske arhitekture na jednom mestu.

Žiri nagrada za 2015. godinu:

 • DEJVID GLOSTER (David Gloster), predsednik žirija Bronze and Silver Medal, direktor RIBA obrazovanja
 • KRIS TELBORN (Chris Thurlbourne), član žirija Bronze Medal, šef master studija Aarchus School of Architecture
 • KEJT GUDVIN (Cate Goodwin), član žirija Bronze Medal, šef odeljenja za arhitekturu Royal Academy of Arts
 • ALAN DŽONS (Alan Jones), član žirija Bronze Medal, član RIBA saveta i RIBA podpredsednik za obrazovanje
 • ROIŠIN HENEGAN (Roisin Heneghan), član žirija Bronze Medal, heneghan peng architects
 • KARME PINOS (Carme Pinós), član žirija Silver Medal, arhitekta
 • NAJL MEKLAHLIN (Niall Mclaughlin), član žirija Silver Medal, Niall McLaughlin Architects
 • ALEKSANDER BRODSKI (Alexander Brodsky), član žirija Silver Medal, MARCH Moscow
 • PEG ROZ (Peg Rawes), član žirija Dissertation, direktor master programa istorije arhitekture Bartlett School of Architecture, UCL
 • KARIN JAŠKE (Karin Jaschke), član žirija Dissertation, profesor University of Brighton
 • STIVEN VOKER (Stephen Walker), član žirija Dissertation, profesor Sheffield School of Architecture
 • MARTEN DELBEKE (Maarten Delbeke), član žirija Dissertation, profesor Ghent University

www.presidentmedals.com

Radovi studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u selekciji President’s Medals 2015:

U selekciji Bronze Medal
Marko Dragićević / projekat „Stambeni eko-tehno-fleksi-hibrid“ / mentori prof. Vladimir Lojanica i asistent Maja Dragišić

U selekciji Silver Medal
Hristina Stojanović / projekat „Vertikalna luka – crvotočina: raskršće paralelnih dimenzija“ / mentor prof. Borislav Petrović