Plakati izložbe

Tekst preuzet iz časopisa "Modul"

Međunarodni sajam građevinarstva "For Arch 2001", koji je od 11. do 15. septembra održan u Pragu, po tradiciji je imao više izložbi: ", For Tech 2001", sedmi međunarodni sajam građevinskih mašina i mehanizacije, "For Computer 2001", četvrti sajam hardvera, softvera, reprodukcione tehnike, informacionih sistema i tehnologija za projektovanje i gradnju, i "For Vertical Fair Lifting 2001", sedmi medunarodni sajam liftova i opreme za vertikalni transport.
Ne iznenađuje podatak da ovaj sajam svake godine poseti preko 110.000 ljudi, a pored čeških firmi, pažnju posetilaca svakako izazivaju strani izlagači, posebno iz Nemačke i Velike Britanije.
Ilustracije radi, evo podatka da je lane na površini od 40.000 kvadratnih metara svoje proizvode i ponudu usluga predstavio 1.271 izlagač.
Sajam čine i štandovi svih saveza, profesionalnih udruženja, komora, visokih škola, cehova i državnih organa, kao što su Ministarstvo za mesni razvoj Ceške Republike i državni fond razvoja stanovanja.
Zanimljivost sajma čine i prateći programi kao što su takmičenja građevinara. Ove godine to su bili peti po redu i deveti prestižni konkurs građevina godine. Na konkurs je prijavljen 41 realizovan objekat iz Češke Republike.

Sajam "For Arch 2001", pored dobre prilike za predstavljanje proizvoda i ponude usluga, bio je i dobra prilika za ostvarivanje poslovnih kontakata, a za posetioce sajma mogucnost da se lakše orijentišu na građevinskom tržištu, ali i da se upoznaju sa novinama i aktuelnim trendovima u građevinarstvu. O uspešnosti sajamskih manifestacija govori sledeći podatak: na međunarodnom sajmu gradevinarstva "For Arch 1999" poslovne partnerske veze ostvarilo je 49% izlagača, a u 2000. godini čak 56%.

Pored ovogodišnje bogate ponude na sajmu, najviše sajamskog prostora ipak su zauzimali keramički proizvodi, kako češki koji su inače kvalitetni i odlično dizajnirani tako i uvozna keramika iz čitave Evrope. Značajan prostor ove godine zauzimali su vrata i prozori, a pored drvenih i aluminijumskih apslolutni primat je pripao vratima i prozorima od plastike…. Priličan broj izlagača prezentovao je opremu za prečišcavanje otpadnih voda, što je izazvalo dosta pažnje. Organizatori sajma "For Arch 2001", u svom dobrom maniru, ništa ne propuštaju, pa su i ove godine organizovali besplatnu info službu. Tako su posetioci bili u prilici da dobiju odgovore od stručnjaka iz oblasti gradnje, što podrazumeva pravna pitanja, dozvole, finansiranje, ekonomske i finansijske analize, kao i projekte, od projektovanja i izvođenja gradnje do prometa nekretnina i održavanja građevina i uštede energije. Pored toga, preduzetnicima je pružena prilika da saznaju sve u vezi sa pravnim propisima, uvođenjem novih građevinskih materijala i proizvoda na tržište, pripremom za ulazak u Evropsku uniju i tehničkom homologacijom proizvoda.
Ovako značajne informacije za posetioce sajma pripremile su eminentne institucije: Češki centar građevinskih informacija, Češka komora autorizovanih inženjera i tehničara u građevinarstvu, Građevinski fakultet i Magistrat glavnog grada Praga.

Slobodno se može reći da je regeneracija bila hit tema sajma. U skladu sa opštom potrebom rekonstrukcije i opravke češkog stambenog fonda kao celine, na sajam su pozvane firme kojima je proizvodnja i tehnologija u ovoj oblasti bliska. Naime, češka vlada je pripremila dugoročni program podrške opravci stambenih zgrada još februara 1999, ali je prvi zvanični propis dala tek početkom novembra 2000. i on je važio samo do kraja decembra iste godine. Ovaj podatak ukazuje na to da se na njegovu primenu čeka više od pola godine, jer se nailazi na seriju organizacionih, administrativnih i pravnih problema. Međutim, stvari sasvim drugačije stoje u oblasti tehničke potpore opravci stambenog fonda, a posebno panelnih zgrada.

Stručna literatura u vezi sa rešavanjem ovih problema, koja je u poslednje dve godine izdata u Češkoj, nalazila se na dispoziciji Informativnog centra sajma. U pomenutoj literaturi sadržane su publikacije ministarstva sa tehničkim preporukama i rešenjima za pripremu i izvođenje opravke panelnih zgrada i nekoliko naslova za praktično rešavanje problema u vezi sa nadziđivanjem zgrada, adaptacije potkrovlja i sanacije ravnih krovova. Izdavač publikacija je savez čeških i moravskih društava. Uputstva o termičkoj izolaciji zgrada nudi specijalizovana publikacija koju je pripremila češka energetska agencija. Zainteresovanima je pružena mogućnost da se konsultuju sa stručnjacima, inace autorima literature, u vezi sa pripremom, opravkama i građevinskim adaptacijama panelnih zgrada, gde su sadržani ekonomski proračuni i pomoć oko poreskih olakšica. Ovakva saznanja svakako bi bila zanimljiva za našu zemlju jer i mi imamo naselja sa sličnim problemima o čijim rešavanjima zasad nema ni pomena.

Još nekoliko zanimljivih podataka o Češkoj Republici i gradu Pragu. Češka centrala za putovanja objavila je podatak da ovu zemlju godišnje poseti 100 miliona ljudi, a prema statistici Svetske trgovinske organizacije, od pomenutog broja, 16 miliona su turisti. Tako je Češla Republika po broju posetilaca sedma u Evropi, a dvanaesta u svetu. Prag je najposećeniji grad i u njega stigne 63% ukupnog broja ljudi koji posete Češku.