Stariji period

Tоkоm prvih gоdinа XX- vеkа nаstаlа је pаlаtа "Zоrа" аrhitеktе Milаnа Аntоnоvićа. Pаlаtа је prеmа zаhtеvu invеstitоrа i nаručiоcа pоdignutа sа dvојnоm nаmеnоm pоslоvnо stаmbеnоg оbјеktа.

Pоrеd nеpоvоljnih оkоlnоsti kоје su pratilе rеallizaciјu оvоg monumentalnog prојеkta u tо vrеmе, zgrada Akadеmiје niје triјumfоvala samо kao individualna tvorevina i atrakcija vеć i konačnom pobedom stila sеcеsiје u arhitеkturi međuratnog Bеоgrada.

Aerodrom "šarl de Gol" u Roasiju, severno od Pariza, koji zahvata 3000 hektara površine, može se uporediti s nekim gradom i po dometu tehničkih instalacija, po raznovrsnosti komercijalnih delatnosti i po broju zaposlenih koji u završnoj fazi izgradnje treba da obuhvati 50000 ljudi.

Lepa i elegantno odevena gospođa se zaustavi, zavuče ruku u tašnu, izvuče malo sitniša i pruži ga starcu. Zapušten, u preširokom i pohabanom odelu, i u suknenim papučama - lica izbrazdanog borama, kose sede i kratke, a ipak zamršene, brade duge i neuredne - starac se nasmeši.

Težnja da se građevine protegnu u visinu predstavlja još od antičkih vremena vezu mitskog i simboličkog, povezuje različite civilizacije i narode: Vavilonska kula je, uostalom, najslavniji prototip oblakodera.

U Parizu, 6. januara 1887, u klimi uzavreloj od polemika (a u potpunom raskoraku s godišnjim dobom koje se, u ondašnjim hronikama, pamtilo kao izuzetno hladno), udaren je kamen temeljac jednom od poduhvata francuske arhitekture koji je izazvao najviše prepirki

Gerrit Rietveld radio je na ovom projektu u bliskoj saradnji sa investitorom. Više nego bilo koja druga, ova kuća je - po Banhamovim rečima - "Modrijanski karton" ili ogromni komad nameštaja koji izigrava kuću.

Conseco Fieldhouse je nesumnjivo dragulj među pet NBA arena otvorenih u sezoni 1999-2000. Tim projektanata firme Ellerbe Becket fokusirao se na stvaranju okruženja koje izgleda, zvuči i ima "feeling" već afirmisanih američkih sportskih katedrala poput Notre Dame Stadium i Lambeau Field.

"Francuski Art Deko pronašao je svog američkog ekvivalenta u dizajnu njujorških solitera dvadesetih i početkom tridesetih godina. Zgrada Chrysler je jedno od najveštijih ostvarenja u tom stilu."

Ima građevina koje su stvorene da bi postale simbol. Takav je Empajer Stejt Bilding.
Ovo zdanje je do te mere simbol Njujorka da je prisvojilo gordo ime Carska država, naziv po kojem se država Njujork izdvaja od ostalih.

Svakako vrhunac Le Corbusier-ovih ostvarenja u prvom periodu njegovog stvaralaštva je vila-dvorac Savoy.

Japanski arhitekt Yamasaki je dobio ovlašćenje da izgradi World Trade Center sa firmom Emery Roth and Sons.

Naručioci su jednostavno tražili da im sagradi mesto gde će na odgovarajuci način izložžti svoje slike, a dobili su jednu od najneobičnijih građevina Amerike, pa i čitavog sveta.

Frenklin Delano Ruzvelt, trideset i drugi predsednik Sjedinjenih Država 27. maja 1937. godine u Beloj kući iznenada je prekinuo sednicu kabineta da bi pritisnuo telegrafski taster.

"Cirkus ili sportski spektakl?" zapitao se vodeći list u Minhenu, "Suddeutsche Zeitung". Čelik i rascvetali brežuljci, rimski amfiteatri, pleksiglas i elektronska čudovista, beton i trava zagrevana skrivenim cevima.

Dobrom arhitekti često je najneophodnija tvrdoglavost - po mogućstvu spojena sa izuzetnom sposobnošću ubeđivanja jer, nije dovoljno imati lepe, pa čak i dobre zamisli, već u njima i istrajati i ostvariti ih uprkos stalnom, neumitnom i iscrpljujućem procesu izmena kojima se svaki projekat podvrgava.

Prijatelji

psihologija
igre za decu