Grupe i pokreti

alchemyStudio “Architectural Alchemy” osnovao je arhitekta Bratislav Gaković u Velikoj Britaniji. Bratislav Gaković diplomirao je 1979. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i svoje bogato profesionalno iskustvo započeo u Beogradu.

DLNDennis Lau and NG Chun Man Architects&Engineers, poznatiji kao studio DLN, osnovan je u Hong Kongu, 1972. godine u periodu transformacije ovog područja u savremeni kosmopolitski grad. Projekti studija DLN su simbol kreativne energije i preduzetništva koji karakteriše Hong Kong.

dasic_architectsDasic Architects osnovan je 1989.godine u Tokiju, kao autorski biro Đorđa Dašića. Studio čini tim talentovanih arhitekata i drugih inženjera. Kroz projekte se istražuju nove teorije o radnom prostoru, i koncepti o održivoj arhitekturi.

inabaJeffrey Inaba je osnivač studija INABA, iz Los Anđelesa, arhitektonskog biroa specijalizovanog za istraživanja i razvoj odnosa funkcije i forme. Aktuelni klijenti u oblasti urbanog dizajna su Al Ghurair Development, University of Miami, gradski distrikt Majami-ja i Institut za urbani dizajn Južne Koreje.

produkcija 004Produkcija 004 je multidisciplinarni  biro za arhitekturu, urbanizam i grafički dizajn, a vode ga Davor Katušić, Ranko Lipovac (Zagreb), Juri Armanda (Zagreb,Beč), Jana Kocbek (Ljubljana) i Karel Geisler (Beč). Biro je osnovan pre 12 godina. i trenutno zapošljava 20-ak arhitekata i dizajnera, te sarađuje sa više od 20 podizvođača i saradnika iz inostranstva.

mass studiesMass Studies (Masene Studije) su osnovane 2003. od strane Minsuk-a Cho u Seulu, kao centar za istraživanje arhitekture i kritičku analizu u kontekstu masovne proizvodnje, prekomerno naseljenih urbanih sredina, i ostalih pojavnih oblika kulturoloških obrazaca koji definišu savremeno društvo.

Kao koncept i kao grupa Metabolizam je poceo da egzisitira prilikom i povodom Svetske konferencije dizajna i projektovanja 1960. godine u Tokiju, Japan, pod jakim uticajem arhitekta Kenzo Tangea i njegovog sefa i najblizeg saradnika Takasi Asada. Originalni clanovi su jos i bili 2 ukljucena mlada arhtekta Kiyonori Kikutake i Kisho Kurokawa, kao i arhitektonski kriticar Noboru Kawazoe, da bi se ovoj grupi kasnije prikljucili arhitekt Masato Ohtaka i Fumihiko Maki.

Grupa umetnika se 1917.g okupila oko istoimenog casopisa De Stijl. To su bila dva arhitekta sa saradnicima i dizajnerima: Theo Van Doesburg, J.J.P.Oud, Jan Wills, R.vant Hoff, Geritt Rietveld. Postojao je jak uticaj kubizma na ovaj pokret, pri cemu je De Stijl bio mnogo radikalniji. Osnova je filozofija kalvinizma sa sledecim principima: jednostavnost, jasnost, objektivnost, istina, odbacena individualnost, zagovara se objektivisticka univerzalnost kao pogled na svet.

Centerbrook započinje svoje postojanje kao firma Charlesa Moorea u New Havenu. Moor je 1965. godine napustio Berkeley i zauzeo katedru za arhitekturu na Yale-u i poveo Moore Lyndon Turnbull Whitaker sa sobom.

Rezervisanost klijenata koji obično veruju samo dokazanim autorima koji za sobom imaju značajne projekte i vreme izgradnje velikih građevina utiču na to da veliki stvaraoci postaju "veliki" tek nakon svojih pedesetih godina.

Prijatelji

psihologija
igre za decu