Umetnost

Aleksandar Lukić - Magija stakla

Aleksandar M. Lukić, (1964, Sremska Mitrovica), član UPIDIV-a od 2008, i ULUPUDS-a od 2018, primenjeno slikarstvo - vitraž. Bavi se umetničkim i primenjenim radom predmeta u staklu formiranom u peći i u tehnici vitraža.

Fakro Fusion - before and after

Nedavno je u italijanskom gradu Ravena otvorena jedna od najznačajnijih svetskih izložbi mozaika, na kojoj je Srbija po prvi put imala i svog predstavnika.

vitrazi lukicTreću sezonu pišem o vitražima Aleksandra Lukića, a svako novo sagledavanje njegovih radova pobuđuje u meni potrebu da predočim posmatraču taj neverovatni svetlosni omotač kojim postize, eterično, energetsko stanje čovekove ličnosti, emitujući uzburkane emocije, svejedno, da li su to mali ukrasi na pregradnim zidovima velelepnih kuća, skulpture pod nazivom Na talasu vetra, lampe i ogledala.

draganaZavrsila sam fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i vec 5 godina se bavim fotografisanjem arhitekture i enterijera.

telenorTelenorova kolekcija savremene srpske umetnosti, nakon prošlogodišnjeg predstavljanja u Beogradu, prvi put je izložena u Novom Sadu, od 14. do 29. januara. Kolekciju kompanije Telenor, koja predstavlja referentan pregled novije srpske umetnosti i broji više od 160 radova 55 domaćih stvaralaca, otvorio je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine. Tokom ove godine moći će da je vide i građani Vršca, Niša, Čačka i Zaječara.

miroPosle uspeha koji je izložba Magija Huana Miroa: crteži i grafike ostvarila u Gradskom muzeju Sombor, gde je organizovana povodom 125 godina od njegovog osnivanja, Institut Servantes u saradnji sa ambasadom Španije predstavlja ovu postavku i beogradskoj publici, u galeriji Progres od 15. januara do 7. februara.

Prijatelji

psihologija