Treću sezonu pišem o vitražima Aleksandra Lukića, a svako novo sagledavanje njegovih radova pobuđuje u meni potrebu da predočim posmatraču taj neverovatni svetlosni omotač kojim postize, eterično, energetsko stanje čovekove ličnosti, emitujući uzburkane emocije, svejedno, da li su to mali ukrasi na pregradnim zidovima velelepnih kuća, skulpture pod nazivom Na talasu vetra, lampe i ogledala.

Nimbusi nad glavama svetitelja, bivaju lagano razloženi, kroz božanskom ljubavlju ozračena tela kada Svevišnji, vodeći ruku majstora, deli božansku svetlost i svoju blagost običnim upotrebnim predmetima neverovatne lepote. Tako njegove lampe i ogledala koja kao da poseduju četiri dimenzije, privlače gledaoca i udaljavaju ga, istovremeno.Traje i biva prepoznatljivom Lukićeva opčinjenost svetlosću i šarolikošću bojenih staklenih perli koje na isti način privlače posmatrača ako se nađu u kompoziciji sakralnih motiva, kao i kada budu ugrađene samo kao ukras na kandilu koje u sumraku dogoreva.

Posebno je vredna pažnje i činjenica da u vremenu, kada ČUVARI NAŠIH SUDBINA truju prirodu i zrak koji udišemo, tu, ispred nas , poput prigušenog sjaja hramovne arhitekture poslate da umiri ljudsku strast za rušenjem, dodirnemo delić jednog smirujućeg univerzuma, sačinjenog u ime trajanja ljudske plemenitosti i opšte lepote prirode.

Mnogi domovi u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i drugim mestima postali su toplo, porodično gnezdo raskošne lepote. Lemilicom, bakarnim i olovnim žicama, staklom najrazličitijih struktura i Tiffani perlama, lagano u naše domove, pa i živote, ulazi potreba da u svojevrsnom ambijentu sopstvenog prostora u kome se odvija naš život nađemo utočiste. Sve što je Aleksandar Lukić do sada uradio, ne moze da se svrsta pod nekakve - izme, ali ti predmeti poseduju onu privlačnost koju svako od nas poželi u svom okruženju.

Novi Sad, 2.3.2009. godine

Slavica Ilin
kustos Muzeja Vojvodine

Svi vitraži predstavljeni na fotografijama su originalna autorska dela nastala u periodu u protekle dve godine u saradnji sa arh. Branislavom Kuzmanovićem ,dizajn studiom gospođe Bose Panić -Tasić i investitorima.

Biće mi zadovoljstvo da sarađujem sa arhitektima koje opčinjava raskoš i alhemija vitraža .

www.vitraz.webs.com
www.glassartists.org/lukic (na ovom sajtu, pored galerije sa mojim radovima možete pogledati i galerije mnogobrojnih svetskih vitražista u rubrici stained glass)