CAD i modelovanje

Makete

Dozvolite nam da se predstavimo u nekoliko reči i da pokušamo da Vam na najbolji mogući način predstavimo svoje radove. Ozbiljnije se bavimo maketarstvom i modelarstvom od 2010. godine. Krenuli smo sasvim slučajno i vremenom je sve to bivalo sve ozbiljnije. Sada, pored svog redovnog posla, pravimo makete za svoju dušu i makete po narudžbini.

maketa_zajecar/Ovo je maketa objekta: kuća na obali mora, rađena je u R=1:50. Maketa je rađena za potrebe kompanije "Fastro" iz Beograda. Projekat je finansiran od strane FONDA ZA INOVACIONU DELATNOST u okvru novih tehnologija u građevinarstvu.

ilmak ZwCAD 2010 je idealna alternativa za AutoCAD® sa podrškom za DWG formate od verzije 2.5 do verzije 2010. Pretpostavljeni format fajlova je DWG, tako da ako otvarate postojeći DWG fajl nema nikakve konverzije ili gubitaka podataka.

progecad2010Nakon više od godinu dana razvoja, progeSOFT je objavio novu verziju svog CAD programa - progeCAD 2010 Professional. Prateći takt koji diktira AutoCAD sa svojim formatima, nova verzija progeCAD-a je donela potpunu podržku za DWG 2010 format.

archlinePočetkom 2009. godine CADline je izdao novu verziju svog CAAD alata - ARCHline.XP 2009 koja je donela niz unapređenja u odnosu na verziju 2008 poput Walk i Fly mogućnosti, nove markere za elemente, integrisan modul za uvoz objekata iz Google 3D Warehouse biblioteke, postavljanje zavesa proizvoljnog oblika, analizu senki, DirectX podršku itd.

Povodom izlaska familije progeCAD 2009 CAD alata počela je promotivna kampanja u toku koje je moguće izvršiti nadogradnju starijih verzija progeCAD-a sa popustom od 15% u odnosu na standardnu cenu.

Nakon izlaska progeCAD-a 2009, progeSOFT je proširio progeCAD familiju programa sa nekoliko modula i dodataka za progeCAD, ali i za AutoCAD, odnosno CAD programe bazirane na IntelliCAD platformi.

U prodaji je novo izdanje Bricscad V9, koje je gotovo potpuno oslobođeno zastarelog IntelliCAD koda. Program je brži i stabilniji nego ikada ranije, a u odnosu na ostale alternativne CAD programe, pogotovo one u potpunosti zasnovane na IntelliCAD jezgru, nudi neprevaziđenu kompatibilnost sa AutoCAD -om. Bricscad može da cita i piše sve DWG crte e od izdanja 2.5 do 2009.

progecadPosle više od godinu dana progeSOFT je objavio novu verziju svog CAD programa - progeCAD 2009.

Italijanska kompanija progeSOFT već duže vreme nudi obrazovnim ustanovama mogućnost besplatnog korišćenja njihovog CAD alata - progeCAD 2008. Å kolska verzija je prvenstveno namenjena stručnim školama i fakultetima, odnosno njihovim profesorima i studentima.

ARCHline je prerastao u kompletan CAD/BIM alat namenjen izradi projekatne dokumentacije - od izrade idejnih rešenja, modeliranja konstrukcija, fotorealistične vizuelizacije, izrade urbanističkih planova, preko elaborata rekonstrukcija i fotogrametrije do izrade predmera i predračuna.

Program je razvijen za potrebe projektanata u praksi, s naglaskom da se odreč‘eni zamorni poslovi koji se javljaju pri projektiranju što više automatiziraju.Moduli programa su nazvani prema njihovoj namjeni Civil Profiler, Civil Design Geo i Civil Design Tools, a trenutno aktualna verzija je 2.0.Programi se izvršavaju u okviru AutoCAD interfejsa

Reprezentativne makete koje mogu ucestvovati i ucestvovale su na javnim konkursima. Vecina maketa je preraslo u izvedene objekte. Jedna od najnovijih maketa je hram u Zajecaru koji je u fazi izgradnje. Maketa hrama je uradjena u R=1:50 od medijapana.

Program IntelliCAD bio je razvijan pre nekoliko godina kao nezavisno parče softvera. Uskoro je nekoliko firmi otkupilo pravo na dalji razvoj ovog koda; neke od njih su krenule u vrlo mudrom smeru: upotrebile su ovaj kod za razvoj klona AutoCAD-a, koji bi bio konkurentan po ceni a skoro jednako funkcionalan. Jedna od njih je i firma BricsCAD, koja je kod nas već neko vreme prisutna.
Međutim, italijanska firma ProgeSoft (http://www.progesoft.com) izgleda da je u ovome otišla najdalje. Ove godine izašao je ProgeCAD 2008 Pro (alternativno ime je ProgeSoft IntelliCAD). Šta nudi ovaj program za neverovatnu cenu?

ZwCAD 2006 je idealna alternativa za AutoCAD® sa podrškom za DWG formate od verzije 2.5 do verzije 2006. Pretpostavljeni format fajlova je DWG, tako da ako otvarate postojeći DWG fajl nema nikakve konverzije ili gubitaka podataka. ZwCAD takođe pruža veliku kompatibilnost sa AutoCAD® komandama, a takođe i veliku kompatibilnost sa programskim delom API-ja kao što su AutoLISP-ovi i ADS.

Osnovna namena ovog programa je da ZABORAVITE na rad u programima sa ćelijama za potrebe izrade PREDMERA ili PREDMERA I PREDRAČUNA. Sve to i još mnogo više možete da uradite u NormAG CALC-u, daleko brže i kvalitetnije, sa jedinstvenom bazom podataka. Za start na raspolaganju imate više od 17.000 opisa pozicija datim knjigama Normativa i Standarda rada u građevinarstvu. Ovu bazu možete da proširite svojim opisima.

Graphisoft nudi najnoviju verziju ArchiCad-a besplatno svim studentima. Svaki student može downloadovati ArchiCad 10 na https://eduregistration.graphisoft.com

Koncepcija koju ima ArchiCAD po našem skromnom mišljenju i dalje je neprikosnovena u svetu CAD-a, bar u onom delu interesantnom za ljude arhitektonske struke. Raditi projekat u njemu ne samo da je brže nego u bilo kom drugom softveru, već je i lakše, logičnije, manje zamorno.

Prvi korak u budućnost integrisanih građevinskih baza podataka, poznatiji kao ArchiCAD 8, napunio je godinu dana, doživeo tri revizije i nekoliko "zakrpa", uz stalno osvežavanje biblioteka.

Statika!2D je program za statičku analizu ravanskih struktura sa kakvim se susrećemo u svakodnevnoj građevinskoj praksi, dakle ramovi, rešetke, pa čak i lukovi.

Ne morate da čitate ovaj tekst ako ste stari CAD znalac jer ovom prilikom pripremili smo prikaz jednog krajnje jednostavnog programa uz pomoć kojeg ćete u 3 dimenzije moći da osmislite svoju (ili nečiju) sobu ili ceo stan.

Programi su namjenjeni građevinskim inženjerima a također su od velike koristi i za preporuku studentima na građevinskim i arhitektonskim studijima.

AutoCAD 2004 podržava novi unapređeni DWG format zapisa za koji Autodesk kaže da povećava brzinu otvaranja crteža za 30% i za 60% ako su crteži smešteni na mrežnom drajvu.

Ako ste se već spremili da zarad nabavke originalnog CAD-a prodate auto, ne žurite. Sa malo strpljenja i spremnosti na sitne promene navika, možete se provući sa manje od 300 evra.

Preciznost kompjuterskog renderinga teško je porediti sa crtanjem rukom. Karakter crtanja rukom jednako teško je porediti sa kompjuterskim renderingom. Oba imaju svoje prednosti i mesto u procesu vizuelizacije projekta.

Graphisoft je 23. jula 2002. na Svetskom Kongresu arhitekata u Berlinu promovisao ArchiCAD 8.

3D Studio VIZ ima moćno i robusno okruženje za izradu 3D modela vaših projekata. Svoje modele možete raditi od početka ili koristiti opciju uvoza DWG fajlova urađenih u AutoCAD-u ili Architectural Desktop-u.

Predstavljamo vam pobednike ovogodišnjeg AvaNews Rendering Contest.

Graphisoftovo osmo Internacionalno takmičenje na temu dizajna virtuelne građevine završeno je proglašenjem pobednika u prostorijama Graphisoft headquarters u Budimpešti od 6-8 decembra 2001.

Baziran na ovom intuitivnom korisničkom interfejsu, ArchiSITE osvaja istom lakoćom korišćenja i zbog toga što se pokreće iz samog ArchiCAD a, nema potrebe da se osnovna aplikacija napušta.

Opremljen sa izuzetno jednostavnim i intuitivnim interfejsom, pojačan najnaprednijim tehnologijama, Art*lantis je rešenje za rendering za hiljade ArchiCAD korisnika širom sveta.

Integrisani i objektno orijentisani 3D-CAD postaje glavni alat za arhitektonsko projektovanje i izradu dokumentacije.

Prijatelji

psihologija
igre za decu