Izgled programa


Rešene osnove


Prikaz u 3D

Veliki je broj ljudi koji su čuli da se "uz pomoć kompjutera može nešto nacrtati". Mnogi od njih znaju za sve prednosti savremenog načina crtanja i projektovanja, ali takođe mnogi od njih nemaju vremena ili hrabrosti da se upuste u avanturu kompjuterski unapređenog projektovanja (CAD). Ne morate da čitate ovaj tekst ako ste stari CAD znalac jer ovom prilikom pripremili smo prikaz jednog krajnje jednostavnog programa uz pomoć kojeg ćete u 3 dimenzije moći da osmislite svoju (ili nečiju) sobu ili ceo stan. Program ima jednu nesvakidašnju osobinu: radi na 23 svetska jezika među kojima su srpski i hrvatski. Ima i još jednu, za ovu kategoriju softvera krajnje neobičnu osobinu: besplatan je!

Kada sa sajta proizvođača http://www.roomarranger.com/ downloadujete program (700 KB) i instalirate ga, prvo što treba da podesite je jezik. Idite na Configure > Language i odaberite jezik. Mi ćemo pretpostaviti da ste odabrali srpski. Zatimi idite na Podešavanje > Opcije i preverite da li je osnovna jedinica centimetar (cm).

Sada idite na meni Soba > Novo kako bi ste započeli rad na novoj prostoriji. U dijalogu koji će se otvoriti možete podesiti dimenzije sobe, debljinu i visinu zidova, boje zidova i plafona. Ovde podešavate i mrežu, tj. projektantski modul. Opcija Rad sa zidovima u ovom dijalogu vodi vas do dela u kom možete doraditi oblik svoje sobe ako ona nije pravougaona. Nove zidove dodajete unošenjem početne i krajnje koordinate zida i klikom na Dodaj.

Pošto ste "ozidali" svoju sobu onako kako je u realnom prostoru vreme je da dodate objekte, tj. vrata, prozore i naravno nameštaj. Kliknite desnim dugmetom miša na neki zid i odaberite opciju Novi objekat. U padajućem meniju izaberite grupu Ostalo i dvaput kliknite na vrata. Vrata će se pojaviti na zidu na mestu gde ste kliknuli. Kliknite na vrata da bi ih izabrali a onda ih jednostavnim prevlačenjem možete pomerati po zidu. Duplim klikom na vrata otvoriće vam se meni u kom možete podesiti osobinu vrata, širinu, visinu, preciznu poziciju itd. Na isti način dodajte i prozore i nameštaj. Dodaćemo stolicu. Dakle, desni klik na mesto u prostoriji gde treba da se nađe stolica, zatim opcija Novi objekat, iz padajućeg menija odaberite Stolice, dupli klik na željeni oblik stolice i to je sve. Kao što ćete i sami videti, postoji veliki broj već gotovih objekata koje možete uvrstiti u svoj projekat.

Crtežu možete dodati i tekst. Desni klik na željeno mesto, zatim opcija Novi tekst i upišite željeni tekst.

Svoj gotov projekat sobe možete videti, čak se i prošetati po njemu uz pomoć opcije Pogled > Istraživanje u 3D... Tada će se otvoriti Internet Explorer i videćete u levom delu ekrana strelice za navigaciju. Da bi ova opcija radila morate imati instaliranu podršku za VRML sa instalacionog diska Windowsa. Ako to kod vas nije slučaj, dite u Control Panel > Add/Remove programs > Windows Setup i nađite opciju za instalaciju podrške za VRML.

Kao što ste videli, ovo je jednostavan program, ali ipak koristan i dobar kao uvod u svet kompjuterskog projektovanja. Još jednom ćemo napomenuti da je besplatan što je u vreme kad smo svedoci zatvaranja CD klubova i tezgi sa diskovima sve veća prednost. Sistemi poput AutoCAD-a, 3DStudia i ArchiCAD-a koštaju na hiljade eura i uskoro neće svako imati privilegiju da bude ekspert za vrhunski CAD softver. Mislim za vrhunski softver koji je plaćen 100 dinara na buvljaku.