Arhitekti

Oto Vagner

Oto Vagner (1841-1918) spada među svetski najznačajnije arhitekte na prelazu iz 19. u 20. vek. Povodom stogodišnjice Vagnerove smrti Bečki muzej je predstavio sva njegova dela na prvoj velikoj izložbi u poslednjih 50 godina. Vagnerove ideje za građevine, kao što su bečka gradska železnica, Poštanska štedionica i Crkva na Štajnhofu, predstavljaju prekretnicu u arhitekturi od historizma ka Bečkoj moderni.

sami_rintalaSami Rintala (rođen 1969.) je arhitekta i umetnik, sa velikim brojem referenci nakon završetka studija u Helsinkiju 1999. godine. Arhitektonski biro Casagrande&Rintala osnovao je 1998. godine, u okviru koga je realizovao niz arhitektonskih instalacija širom sveta za samo pet godina, do 2003.

bjarneBjarne Mastenbroek studirao je na Delftu, nakon čega je svoje profesionalno iskustvo započeo u studiju Mecanoo, u Delftu, i u birou arhitekte Enric Miralles-a u Barseloni. U saradnji sa Dick Van Gameren-om, 1993.godine, osnovao je biro “De Architecten groep”.

Studio Hackenbroich Architekten je osnovan 1997. godine u Berlinu, od strane Wilfried Hackenbroich-a. Hackenbroich je studirao arhitekturu na SciArc u Los Anđelesu, i Kelnu. Sarađivao je sa internacionalnim biroima među kojima su OMA (Rem Koolhaas) u Roterdamu, Morphosis (Thom Mayne) u Los Angelesu itd.

dick_van_gameren Dick van Gameren je studirao na Delft University of Technology u Holandiji. Po završenim studijama radi četiri godine kao asistent-arhitekta u Mecanoo office birou. Dobitnik je prestižne nagrade Aga Kan.

Shuhei EndoParamoderna arhitektura je otvorila nove mogućnosti koje prevazilaze samo-nametnuta ograničenja modernizma u arhitekturi, i koje su rezultirale od uniformnosti, a koristeći prednosti svojih mogućnosti i učinkovitost u najvećoj meri. Osnivač paramoderne arhitekture je japanski arhitekta Shuhei Endo.

tatiana bilbaoGodine 1999. Tatiana sa grupom svojih saradnika, osnovala je LCM, LCM sledi novi smer u arhitektonskoj praksi stvaranja prostora bez presedana, istražuje grafikone, geometrije, razvija korišćenje novih materijala i primenjuje savremene metode gradnje objekata. Pored povećanja obima posla za 250% u periodu od 2 godine, brzo postiže međunarodni ugled realizujući više od 45.000 m2 u celom svetu.

sanjay puriSanjay Puri diplomirao je na Academy of Architecture, u Mumbai-ju 1988. i osnovao svoju kompaniju Sanjay Puri Architect 1992. Pored velikog broja realizovanih projekata, uključujući naselja, softver parkove, stambene objekte, maloprodajne centre, hotele i zabavne parkove, kompanija ulaže u istraživanje novih područja dizajna.

hrvoje njiricHrvoje Njirić, arhitekta, i projektant studija Partner of njiric+ arhitekti, živi i radi u Zagrebu.Njegovi projekti predstavljaju reprezentativne primere stambenih zgrada, i savremenih oblika stanovanja.

boris podrecaPodrecca je gostujući u Lozani, Parizu, Veneciji, Filadelfiji, Londonu, Beču, Harvardu, Kembridžu, Bostonu, Trstu, Zagrebu, Ljubljani, i Mariboru. Od 1988. godine, postaje profesor na Univerzitetu Štutgart/Nemačka, direktor je Instituta za dizajn i teoriju prostora.

struckStruck je profesor arhitekture na Universidad Iberoamericana (UIA), od 1998. godine, i rukovodilac programa Univerziteta "Mexico City Certificate Program". Takođe, sprovodio je radionicu na Nacionalnom Univerzitetu u Meksiku (UNAM) tokom dve godine (2002-2004), i  aktivan je kao predavač na više različitih univerziteta i foruma u Meksiku, Švajcarskoj, Kini, i SAD.

chris bosseNajprepoznatjivije delo koje se vezuje za Chris Bosse-a je Watercube, spektakularna dvorana za plivačke sportove, sagrađena u Pekingu, za Olimpijske igre 2008.godine.

alisa andrasekAlisa Andrasek je arhitekta, istraživač i stručnjak u domenu kompjuterskih procesa u dizajnu. Godine 2001. je osnovala Biothing, trans-disciplinarnu laboratoriju koja je usresređena na generativni potencijal hardvera i softvera za dizajn. Unutar opšteg stanja konvergencije materije i informacija Biothing funkcioniše na raskršću materijala projektantske i graditeljske prakse, složenih struktura i programiranja.

Ranih 90-tih ovaj Njujorški arhitekta proizveo je seriju mračnih i sumornih crteža koji su ga učinili kultom figurom među studentima i profesorima. Slike bombardovanih gradova naseljenih čudnim parazitskim strukturama kao da su prikazivale svet u stalnom stanju rata, u kome je zadatak arhitekte da stvara sigurne kuće za društvene otpadnike.

O stavralaštvu arhitekte Dragutina Maslaća se veoma malo zna, i stručna javnost je dobila priliku da ga sagleda pojavom monografske publikacije "Arhitekta Dragutin Maslać", autorke Mare Janakove Grujić, u izdanju Centra VAM.

Jos u skoli pokazivao je rano interesovanje za arhitekturu i graditeljstvo, kao talentovan i prirodno nadaren decak, narocito za radove Frenk Lojd Rajta i Le Korbizjea. Vec u 16. god, napustio je redovno skolovanje i zaposlio se u firmi Manchester City Treaurers-a, i potom ubrzo se prikljucio National Service-u u Royal Air Force-u.

Itsuko Hasegawa, istaknuta japanska zena autor u arhitekturi i dizajnu, je rodjena 1941. godine u mestu Shizuoka u Japanu. Dobila je diplomu arhitekte od Kanto Gakuin Univerziteta u Japanu 1964. godine. Do 1969. godine obucava se kod istaknutog arhitekta Kiyonori Kikutake-a, a potom prelazi da studira i radi na Tokijskom univerzitetu tehnologije.

Zaha Hadid je rodjena 31.10.1950.g. u Bagdadu, Irak. Diplomirala je matematiku na Americkom univerzitetu u Bejrutu pre nego sto je presla da studira na Arhitektonskoj asocijaciji skole udruzenja arhitekata u Londonu. Posle zavrsetka ozbiljnih studija pocinje da radi za svog ranijeg ucitelja sa studija, holandskog arhitektu Rem Koolhaas-a u kancelariji Office of the Metropolitan Architecture postajuci njegov partner 1977. godine.

Charles Edouard Jeanneret Gris poznatiji kao Le Corbusier rodjen je 6. oktobra 1887.g u La Chaux de Fonds-u, Svajcarska,a umro je 27. avgusta na jugu Francuske 1965.god. Le Korbizje se smatra jednim od najvecih arhitekata XX veka pored Rajta, Gropiusa i Misa. Koristio je svoj pseudonim do 1920.g kao autor, a od 1922. kao arhitekt i u svakodnevnim aferama, a od 1928. i kao slikar. Bio je dominantna figura u Internacionalnom stilu i arhitekturi Moderne u periodu od 1920. do 1960. god.

Mnogi su se pitali zasto je Leon Krier tako uporan u kreiranju "lepih predmeta". Masimo Skolari smatra da je to deo njegovog licnog koncepta i stava prema nacinu zivota, okruzenju pa i namestaju. A leon Krier je misljenja da je snaga lepih predmeta odredjena na prvi pogled. Sa druge strane ruzan komad namestaja, bas kao i los miris, moze da unisti atmosferu prostorije pa cak i cele kuce.

Istaknuti nemacki filozof i sledbenik teorija Leibniz-a i Christian-a Wolff-a, najistaknutiji je po tome sto je estetici dao moderno znacenje u odnosu na prethodna shvatanja i tako uneo radikalne promene u esteticki opus toga, a i narednog perioda. Rodjen je u velikoj porodici, kao jedan od sedmoro sinova, od oca Jacob-a Baumgarten-a i majke Rosina-e Elisabeth, roditelja koji su veoma rano preminuli. Poducavao ga je Martin Georg Christian, tako da se zainteresovao za jevrejsku kulturu i latinsku poeziju. Njegovo ponovno uspostavljanje pravih estetickih merila je kljucni momenat u razvoju esteticke filozofije.

Mur je bio americki poznati poducavalac arhitekture, projektant, pisac o arhitekturi i dobio je zlatnu medalju za 1991. godinu u arhitekturi.Diplomirao je na Univerzitetu Micigen 1947.g, a potom dobio titule magistra i doktora arh. nauka na Princenton Univerzitetu, gde je ostao i na postdoktorskim studijama. Za to vreme bio je asistent kod Louis-a Kahna-a, filadelfijskog arhitekta, koji je poducavao studente u dizajn studiju.

Mies nije imao formalnu obuku u arhitekturi, njegova uvodjenja i uputstva u gradjenje kao i posveta gradjenju su, pre svega, izvanredan umetnicki opus koji njegova arhitektura u sebi nosi, i u vecem stepenu, poticu od njegovog oca, majstora-zidara i kameno klesara. U Ahenu, ucio je da crta kao dizajner za stuko dekoraciju. 1905. g.otisao je u Berlin, gde se bavio projektovanjem kao arhitekt, i bio je specijalizovan za drvene strukture u gradjenju. Kao majstora ovog materijala, dali su ga na zanat u trajajanju od 2 godine kod Bruno Paula, vodeceg dizajnera namestaja toga vremena. Godine 1908. Mies se pridruzio Peteru Berensu vodecem i najplodnijem arhitektu u Nemackoj toga vremena i sa njim proveo 3 godine u naporonom treningu za arhitektu i dizajnera.

Ser James Frazer Stirling rodjen je 22.4.1926. god. u Glazgovu, Skotska, a umro je 25. juna 1992. god u Londonu. Bio je medju najznacajnijim arhitektima i najuticajnijim licnostima u periodu druge polovine XX veka. Studirao je arhitekturu u periodu od 1945. do 1950. godine na Univerzitetu u Liverpulu, Engleska. U tom periodu ucitelj mu je bio arhitekta istoricar i teoreticar Colin Rowe, koji ga je uveo u duh eklekticizma i tako imao izvore za arhitektonsku inspiraciju od antickog Rima do Baroka, a sto se pokreta moderne tice, to je bio period od F. L. Rajta do A. Altoa. Bio je priznat, jer je idealno umeo da inkorporira ove enciklopedijske reference u arhitektonski izraz koji je savrseno odgovarao urbanom okruzenju gradova.

Dostigao je razlicitost kao teoreticar, autor umetnik, profesor i kao arhitekt, i u Italiji i na medjunarodnom polju delovanja. Cesto ga porede sa Korbizjeom jer su obojica arhitekte slikari. Dok drugi kazu da je to pesnicka priroda kojoj se igrom slucaja i sudbine desilo da postane arhitekt. Ja dodajem da su arhitektura i poezija tesno vezane tako da je arhitekt nuzno i pesnik!

Viktor Horta je rodjen 6.1.1861.god u Ghentu, Belgija a umro je 9.9. 1947. takodje u Belgiji. Kao vodeca licnost Ar Nuvoa, stvorio je originalan recnik u okviru arhitektonskih ornamenata, kao pokusaj otvaranja puta u arhitektonskom delovanju XX veka van okvira tradicionalne arhitekture.

Kao jedan od izvanrednih arhitekata i profesora arhitekture XX veka, Gropius je bio sin arhitekte koji je zauzimao vaznu poslovnu poziciju u Berlinu. Njegov ujak Martin Gropius je bio velika licnost i kao arhitekt veoma uticao na njega, servirajuci mu principe skole umetnosti i zanata Arts and Crafts i Kunst i Gewerbe Schule u Berlinu i bio je direktor umetnickog obrazovanja u Prusiji.

Sa filozofijom dizajna koja je cvrsto utemeljena na tradiciji Skotske, verovao je da povratak skotskog Baronian style, prilagodjenog modernom drustvu, moze sa susresti sa savremenim potrebama. Njegove zgrade jasno demostriraju ovo verovanje. Mackinosh je kreirao zgrade koje su zapazene po eleganciji i jasnoci njihovih prostornih koncepata, veste eksploatacije prirodnog i vestackog osvetljenja kao i umesnosti detalja.

Njegova obuka bila je pretezno u projektima i veoma nesistematicna. U 16. godini on je poceo studije u Massachusetts Institute of technology u Cambridge-u, ali ih je napustio posle samo jedne godine, tada je proveo projektni period u Philadelphia office of Frank Furness, potom je pratio svoje roditelje u Chicago-u. Tamo je radio nekoliko meseci u poslovnici Williama Le Barona Jenney-a, najvaznijeg arhitekte tog vremena u gradu - Chicago School.

Studirao je na Politehnici u Helsinkiju od 1916., diplomirao je 1921., bio je djak Armasa Lindgrena i Larsa Soncka. Putovao je sirom Skandinavije, centralne Evrope i Italije i bio je aktivan za kratko vreme u uredu za planiranje Gotenburg Sajma 1923. g. Njegova karijera pocinje sa Tampere industrijskom izlozbom 1922. godine, mada razliciti manje vazni radovi datiraju iz vremena kada je bio student.

Mada potice iz porodice kazandzija i kotlara, Gaudi je poceo studije arhitekture u Barseloni, Katalonija sa samo 17 godina, a diplomirao je 1878. godine. Iako je osecao malu privlacnost za zvanicnim kursevima obrazovanja u arhitekturi, za vreme studentskih dana bio je istrajan i vredan kao i cest posetilac casova filozofije LIorensa i Barba-e i lekcija estetike od Pau Mila i Fontanalsa. U njegovoj mladosti Mila i Fontanals su ziveli u Rimu, za vreme tog svog romanticnog perioda,on se preselio u krug Nazarena, Friedricha Overbecka i njegovog bratstva.

U drustvu razjedinjenom izmedju arhaicnih misljenja i slepe vere u brzi napredak tehnologije, Berens je bio jedan od prvih arhitekata XX veka, koji je razvio formu arhitektonskog ucenja i misljenja koje ce odgovoriti na zahteve industrijske civilizacije. U periodu kada su moralni i socijalni zahtevi nametnuti od strane ekspresionistickih slikara Drezdena Die Brueke grupe,vodili ka novim pravcima u grafickoj umetnosti, on se nalazio na samom rodjenju Moderne arhitekture u Nemackoj, gde je i vrsio vodeci uticaj u periodu izmedju 1900. i 1914. godine.

Kao apostol u teoriji i praksi funkcionalne estetike i tzv. ciste forme, u periodu izmedju 1900. i 1925. godine vrsio je odlucujuci uticaj na arhitekturu i primenjene umetnosti, posebno u Nemackoj. Bavio se muzikom, knjizevnoscu i slikanjem pre nego sto se okrenuo arhitekturi. 1881.god. postao je student akademije -Academie des Beaux Arts u Antverpenu, gde je pohadjao casove slikanja, nastavio je svoje studije sa Carlous Duran-om u Parizu u periodu od 1884. do 1885. godine.

Obrazovao se na Quellinus skoli lepih umetnosti i zanatstva, drzavnoj skoli Draughtsmanship u Amsterdamu i Tehnickom koledzu u Delftu, gde je dobio pocasni doktorat univerziteta posle rata. Radio je za Jan Stuyt-a i za P.J.H.Cuypers-a, oba iz Amsterdama kao i za T. Fisher-a u Minhenu, zatim za Dudok u Lajdenu, neposredno pre otvaranja njegovih biroa u Purmerendu i Lajdenu. On je bio i gradski arhitekta Roterdama u periodu od 1918. do 1933. godine, gde je bio odgovoran za Spangen i Tussendijken stambeno naselje izgradjeno 1920. godine.

Studirao je u Cirihu i imao sopstvenu praksu u Amsterdamu od 1889. godine i ubraja se medju najvece inovatore arhitekture u periodu na prelasku iz XIX u XX vek. Reagujuci protiv eklekticizma XIX veka, on je imao za cilj "iskrenu svesnost o problemima arhitekture", ali i zanatski pristup materijalima u arhitekturi i konstrukciji.

Studirao je na univerzitetu u Tokiju, gde je bio vanredni profesor i predavao sve do 1972. godine. Posle diplomiranja pristupio je birou Kunio Makeyawa-e koji je bio bivsi clan Le Korbizjeovog tima arhitekata. Za Tange-a je Le Korbizjeova izuzetna poetska izrazajnost bila nesto vise od jednostavne artikulacije Internacionalnog stila.

Kao neo-klasicista sa naglasenim senzibilitetom za moderne tehnoloske zahteve, pripadao je tzv. tradiciji koja se proteze od Henebrique do de Baudot - a i gajio je znacajne promene u metodima koriscenjem armirano betonske konstrukcije. Pereov doprinos je oznacen kao krajnja tacka ranije tradicije i kao pocetak jedne nove tradicije. U svojoj aktivnoj karijeri koja obuhvata raspon od skoro 50 godina, radio je kao arhitekta ugovarac i znacajna je njegova uloga kao ucitelja.

Studirao je u skoli ECOLE NATIONALE DES BEAUX ARTS u Lyons- u i na ECOLE DES BEAUX ARTS u Paris-u, kao i u ateljeu Julien Guadet-a. Nagradjen je sa Prix de Rome proveo je od 1899. do 1904. u Rimu, bio je gradski arhitekta Liona 1905. do 1919. godine i nastavio je tamo kasnije privatnu praksu arhitekte. Za vreme provednih godina u Parizu, kretao se u socijalnim krugovima Jean Jeures-a i Emile-a Zola-e, koji su postli radikalizovani posle Dreyfus afere.

Adolf Loos, arhitekta je rodjen 1870 u Brnu, Cehoslovacka, a umro je 1933.godine u Becu, Austrija. Postovao je ravnopravno logiku romanske i vernakularne, narodne arhitekture i jedan je od osnivaca evropskog pokreta Moderne. Bio je jedan od prvih arhitekata koji su reagovali protiv dekorativnih trendova Ar` Nuvoa sto je blize razjasnio u svojim knjigama i izlozio u projektima.

Oto Vagner (Otto Wagner) rodjen je u Penzingu kod Beca 1841. godine, umro je u Becu 1918. godine. Prethodnik je arhitekture 20. veka kao i planiranja gradova. Osnivac je Wienna School * Becke skole, ciji su najistaknutiji clanovi bili Loos (Los), Hoffman (Hofman) i Olbrich (Olbrih). Igrao je ulogu u Austriji ekvivalentnu Salivenu Sullivanu u S.A.D., Van de Veldeu u Belgiji i Berlageu u Holandiji. Mozda vise nego bilo koji drugi arhitekta, njegov rad odrazava, velike promene u ukusu koje su uzele maha na prelasku vekova.

Filip Stark *Philippe Starck, poznati dizajner i enterijerist opisao ga je kao mistika u zemlji koja nije dugo bila misticna, mislivsi pri tom na SAD * USA. Filip Dru* Philippe Drew, zvao ga je ZGRADOM LAND ART-a, koja stremi i bori se da izadje na svetlost i izdigne se od zemlje.

Tom MeinSa vremena na vreme na internacionalnoј sceni se poјavi arhitekta koјi se svoјim radom,  originalnim i bogatim u izrazavanju, izdvaјa od ostalih. Tom Meјn јe takav arhitekta i zasluzni dobitnik Pritzkerove nagrade za 2005. godinu.

Rođen je u Albukerkiju, Novi Meksiko, radio je kao asistent Bruce-a Goff-a (1968-73) i završio je Paviljon za japansku umetnost u Muzeju umetnosti u Los Anđelesu nakon Goff-ove smrti 1982.

Kao dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Kolumnija u Njujorku, James Stewart Polshek imao je velikog uticaja na svoju profesiju.

Cesar Pelli rođen u Tucuman-u, Argentina (1926), jedna je od izvanrednih figura savremene američke arhitekture. Emigrirao je u SAD i deset godina radio u studiju Eero Saarinen-a.

Nepredvidljiv, povremeno poetičan, Eric Owen Moss nazivan je "juvelirom đubreta" od strane Philipa Johnsona, ali je, takođe, mogao biti nazvan i "sanjarom iz Culver City-ja".

Firma Pei Cobb Freed često se identifikuje sa najpoznatijim od njenih partnera, I.M.Pei-a, do te granice da su dela Harry Coob-a i James Ingo Freed-a ponekad pogrešno prezentovana ili ignorisana.

Član "New York Five" (Njujorška petorka), Richard Meier je bio arhitekt čija dosledna, nekad se može reći i opsesivna upotreba modernističkih belih formi postala univerzalno prepoznatljiv stil.

Rođen u Clevelendu, Ohio (1906), Philip Johnson je prešao devedesete sa više projekata nego mnogi poznati arhitekti, upola mlađi od njega.

Santiago Calatrava Valls rođen je u Benimamet-u blizu Valensije, španija. Osnovnu i srednju školu završio je 1968. godine u Valensiji. Pohađao je Umetničku školu u Valensiji.

Rođen u Torontu, Kanada, 1929. godine, Gehry je imenovan jednim od "najuticajnijih ljudi u Americi" po izdanju Time magazina iz juna 1996.

Stekao je slavu time što je bio jedan od najkontroverznijih ličnosti savremene arhitekture. Pošto je svoju reputaciju stekao kao teoretičar, postaje poznat kao član grupe "New York Five".

Steven Enrlich ima neobično mnogo iskustava. Rodio se i školovao na istočnoj obali SAD, danas živi u Kaliforniji, koristi ideje koje je razvio dok je radio u severnoj i zapadnoj Africi i Japanu.

Schindler je rođen 1887. u Beču, Austrija. Počeo je studije inženjerskih konstrukcija 1906. na k.k. Tehničkom Univerzitetu u Beču, a diplomirao 1911.