Literatura

Prostor vremena - Juhani Palasma

Arhitektonski fakultet u Beogradu predstavlja svoje novo izdanje: PROSTOR VREMENA | Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) - knjiga eseja.

Dimitrije Mite Mladenović

ADOC engineering i Arhitektonski fakultet pozivaju Vas na promociju monografije našeg redovnog profesora u penziji, prof. arh. Dimitrija Mite Mladenovića: "Oblikovanje prostora".

eko_kuca_10U ovom broju predstavljamo izuzetne objekte koji na najbolji način predstavljaju eko arhitekturu, kuću od slame, kuću sa LEED platinum sertifikatom, zelenu arhitekturu, eko energetski dizajn.

palisaski Izdavačka kuća “Sofos” iz Beograda objavila je monografiju “Milan Pališaški – arhitekta” (Beograd, 2013) posvećenu šezdesetogodišnjoj delatnosti ovog umetnika, jednog od osnivača Akademije arhitekture Srbije, dobitnika najviših priznanja u struci i autora nekih od najznačajnih enterijera Beograda.

Prvi broj magazina za eko arhitekturu i kulturu "EKO KUĆA" kroz specijalno izdanje autora Mr Vladimira Lovrića dipl.ing.arh. izašao je iz štampe u subotu 02.07.2011 godine i možete ga naći u slobodnoj prodaji na svim kioscima i prodajnim mestima.

vrhunski_dometi_arhitekture Polazeći od kratke istorije urbanizma i od porekla arhitekture, da bi dočarao njene vrhunske domete, Marko Busalji, profesor na Rimskom univerzitetu Sapjenca, slikovito je objasnio istoriju razvoja arhitekture.

srpsko_selo Danas još uvek nije temeljno istraženo koliko postojeća legislativa i aktuelna zakonska regulativa sa nestručnom i nepreciznom terminologijom u oblasti gradograditeljstva štetno utiče na sve negativne efekte urbanizacije gradova i naselja u Srbiji.

muzejiČuveni arhitekti, od Zahe Hadid, do Hercoga i de Merona, uzdrmali su dotada ozbiljni svet muzejske arhitekture, donoseći poseban pečat novim zgradama i nadogradnjama. Međutim, trend u kome su se arhitekti odlučili za smelu savremenu arhitekturu, uveliko prevazilazi zadivljujuće stvaralaštvo Renca Pijana i Tadaa Anda. Mnogi manje poznati arhitekti su takođe projektovali izvanredne zgrade za izlaganje umetničkih dela i artefakata.

restaurantsOva knjiga pre svega predstavlja najnoviju arhitekturu i dizajn restorana i barova, od Los Anđelesa do Tokija. Bilo da je u pitanju jednostavan raspored nameštaja u prostoru ili ambiciozan strukturalni projekat, restorani i barovi su slika naše najizražajnije arhitekture; iako jednostavniji od velikih prostorija i čitavih zdanja, bolji su predstavnici vremena u kom živimo.

zahaZaha Hadid, neobuzdani, kontroverzni arhitekta, godinama nije izgradila skoro ništa, uprkos svojim nagradama za dizajn i pozitivnim ocenama kritike. Neki su čak govorili da je izgradnja njenih projekata nemoguća. Ipak, tokom prethodne decenije, završila je brojne građevine.

greenOvih dana, zeleno je pravi izbor. Nikada ranije nije postojala veća zainteresovanost za ekološki uticaj zgrada, kao što je to danas. Ovo nije zanemarljiva činjenica u borbi sa zagađenjem i u potrazi za metodama održivog razvoja u izgradnji.

Prvi deo rečnika, englesko-srpski, pisan je u enciklopedijskom obliku, sa namerom da pruži detaljnije podatke i informacije u korišćenju  prevođenju stručnih tekstova iz široke i složene oblasti građevinarstva i arhitekture, kao i srodnih oblasti. Srpsko-engleska verzija data je u standardnoj rečničkoj formi sa najfrekventnijim rečima preko kojih se, prema potrebi, može doći do šireg značenja u prvom delu rečnika.

Ovo je prvi grač‘evinski rusko-srpski rečnik u našoj zemlji. Ovaj rečnik se nametnuo kao neophodan u komunikaciji i radovima mnogih naših grač‘evinskih preduzeća širom Rusije i obratno.

Staklo je materijal čije su mogućnosti u arhitekturi dugo bile zanemarivane i neistražene. Tokom poslednje dve decenije dvadesetog veka, ono, pored drugih vidova primene u arhitekturi, postaje i materijal nosećih konstrukcija.

Knjiga sveobuhvatno predstavlja tematiku vezanu za arhitekturu od početaka hrišćanstva pa sve do kraja Vizantijskog carstva. Istraživanja dvojice autora trajala su godinama, s obzirom na raštrkanost spomenika i na njihov stepen očuvanosti.

Ova knjiga je zbirka korisnih stručnih informacija potrebnih arhitektima, nadzornicima i izvođačima radova, jezgrovito i sažeto izloženih, obogaćenih iskustvenim i vrlo korisnim pravilima.

Najveći broj literature koja se odnosi na arhitektonsko projektovanje su priručnici i tome srodna tematika. Međutim, delo „Arhitektonika kubusa“ autorke arhitekte Ane Bogdanov potpuno je drugačija forma pisanja o arhitekturi, teoriji i samom stvaralaštvu.

Najnovije delo iz oblasti solarne arhitekture, monografija "Aktivni solarni sistemi – primena u materijalizaciji omotača energetski efikasnih zgrada", autorke mr Vesne Kosorić, štampano je u izdanju "Građevinske knjige". Sama autorka, do sada je već sarađivala sa ovom izdavačkom kućom, a ovo je njeno prvo autorsko delo.

Knjiga je nastala kao plod temeljnog istraživanja i kritičkog promišljanja uloge arhitekture u procesu stvaranja ideologija i građenja predstava o nacionalnom identitetu.

Pred čitaocima je prevod trećeg izdanja, stručno prepravljenog i ažuriranog, tako da sadrži najnovija dostignuća u materijalima, tehnologiji građenja i propisima, uključujući i integralni obuhvat ekološki podobnih materijala.

Predmet knjige odnosi se na period posleratne obnove stambenog fonda (1945-1950) kao i na period kada se formirala stambena izgradnja kakva, u suštini, i danas postoji, pod uticajem evropskih primera (1950-1967).

Iz štampe su izašle dve nove knjige: "Slobodan Maldini: ENCIKLOPEDIJA ARHITEKTURE – TOMOVI 3. I 4. – LIČNOSTI I DELA". Knige predstavljaju nastavak edicije "Enciklopedija arhitekture, tomovi 1. i 2." i obuhvataju biografije i najpoznatija dela svetski poznatih arhitekata, dizajnera, skulptora i grafičkih dizajnera počev od prapočetaka arhitekture pa do XXI veka.

Arhitektura u 20. veku je jedna od najznačajnijih enciklopedija moderne arhitekture u svetu. Ova knjiga se već godinama koristi kao dodatna literatura na Arhitektonskim fakultetima u Srbiji i svetu. Tašen je nedavno napravio dopunjeno izdanje koje bi trebalo da predstavlja konačni vodič kroz arhitektonske škole i pravce u 20. veku i da pruži naznake o razvoju arhitekture u novom milenijumu.

Knjižna nagrada Kiklop dodjeljuje se za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj namijenjenih knjižarskoj prodaji u dvanaest kategorija. Već četvrtu godinu Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na ovaj način nastoji valorizirati nakladničku struku te vrednovati svekoliki rad na knjizi. Od ove će im se godine u tome kao partner pridružiti i Glas Istre. Za knjižnu nagradu Kiklop 2007. 50 nakladničkih kuća poslalo je svoje prijave sa 196 naslova i autora.

Uz ovogodišnji Interliber objavljena je i nova knjiga Srećka Horvata Znakovi postmodernog grada. Prilog semiologiji urbanizma u Nakladi Jesenski i Turk (2007). Radi se o drugoj knjizi ovog mladog autora, koju je objavio neposredno nakon knjige Protiv političke korektnosti. Od Kramera do Laibacha, i natrag u kultnoj Biblioteci XX. Vek u Srbiji.

Treci milenijum doneo je veliki broj promena. Uzrok mnogih novina je samo jedan elemenat - mikrocip koji je danas u potpunosti usvojen u svim svojim oblicima. On je omogucio pojavu niza funkcionalno i estetski novih, nezavisnih, proizvoda napredne tehnologije koji su nasli svoju primenu u svim sferama zivota.

Skupština Grada Beograda, sekretarijat za kulturu, sufinanasira štampanje III i IV toma "Enciklopedije arhitekture,  Ličnosti i dela", Slobodana Maldinija.

 Tokom više od 75 godina, Domus se afirmisao kao najuticajniji časopis za arhitekturu i dizajn. Milanski arhitekta Đo Ponti osnovao je Domus 1928. godine, a glavna namera mu je bila da detaljno predstavi duh vremena kroz dominantni arhitektonski stil, bez obzira da li se radi o Art Dekou, Modernizmu, Funkcionalizmu ili Post Modernizmu.

Arhitektonska enciklopedija Beograda 19. i 20. veka: Arhitektura, Arhitekti, Pojmovi (Beogradska knjiga, 2005) je istorijsko-analitički enciklopedijski pregled najznačajnijih građevina, ambijentalnih celina, ličnosti, pojmova i pojava u dvovekovnoj graditeljskoj, arhitektonskoj i urbanističkoj, kulturi srpske prestonice.

Crteži - ilustracije za "Enciklopediju arhitekture". Originalni crteži, rađeni samo u jednom primerku. Tehnika: Tuš na papiru. Prikazane crteže možete naručiti sa sajta.

Predstavlja kapitalno delo na polju istraživanja istorije urbanizma u periodu od njegovog nastanka pa do perioda antičke Grčke. Studija je plod višegodišnjeg rada autora na analizi bibliografskog materijala, a prva verzija napisana je 1981-82. godine, da bi dvadeset godina kasnije bila redigovana.

Ova knjiga je neophodan priručnik svake projektantske i izvodjačke firme, svakog projektanta arhitektonske, gradjevinske ili srodnih struka koji zajedno učestvuju u realizaciji arhitektonskog, gradjevinskog ili urbanističkog projekta.

Knjiga predstavlja na sadržajan i jezgroviti način opisane i slikama izražene pojmove iz oblasti arhitekture, urbanizma, dizajna, enterijera, opšte umetnosti, zgradarstva, arhitektonskih i gradjevinskih konstrukcija i ostalih srodnih oblasti.

Salon arhitekture Beograd 2004., Dani arhitekture Novi Sad 2004, konkurs za poslovno-stambenu zgradu Univerziteta... Skraæenu verziju u PDF formatu ovog broja možete downloadovati sa našeg portala.

Naše graditeljstvo zahteva veliki trud da bi se vratilo izvorima, kao podsticaju. U takvim traganjima vredno je pašnje stvaralaštvo arhitekte Bošidara Petrovića, koji se predstavlja ovom knjigom.

Potkategorije

Prijatelji

psihologija