ZAGREB, 13. 11. 2007. - Knjižna nagrada Kiklop dodjeljuje se za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj namijenjenih knjižarskoj prodaji u dvanaest kategorija. Već četvrtu godinu Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na ovaj način nastoji valorizirati nakladničku struku te vrednovati svekoliki rad na knjizi. Od ove će im se godine u tome kao partner pridružiti i Glas Istre. Za knjižnu nagradu Kiklop 2007. 50 nakladničkih kuća poslalo je svoje prijave sa 196 naslova i autora. Kao i prošlih godina u prvom krugu glasalo je najbrojnije stručno glasačko tijelo u Hrvatskoj: članovi udruga koje su vezane uz stvaranje i distribuciju knjige (članovi Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske, HDP-a, DHK-a, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, HAZU-a, Matice hrvatske, Hrvatskog PEN-a) te novinari u kulturi, književni kritičari, urednici i lektori nakladničkih kuća registriranih u Republici Hrvatskoj i profesori s hrvatskih visokih učilišta s odgovarajućih odsjeka i studija. Nagrade, brončane statue Kiklopa, rad akademskog kipara i slikara Josipa Diminića, bit će dodijeljene 12. prosinca na 13. Sajmu knjige u Istri u Rock klubu Uljanik s početkom u 21 sat. Ove godine dodjela nagrade bit će pravi rock’n’roll party posvećen pulskoj rock tradiciji, rokerskoj atmosferi Pule sedamdesetih i osamdesetih godina.

Knjiga ABECEDARIJ ARHITEKTURE KREŠIMIRA ROGINE u nakladi Meandar d.o.o. nominirana je za PUBLICISTIČKU KNJIGU GODINE uz naslove Vladimira Devidèa: Japan (Školska knjiga d.d.) i Slavka Goldsteina: 1941. godina koja se vraća (Novi Liber). Nakon itekako uspješne knjige Jutarnji ogledi o arhitekturi (2004) čiji su tekstovi pokušali dati pregled suvremene arhitekture u Hrvatskoj i u svijetu, poznati arhitekt i dobitnik niza nagrada u timu s arhitektom Vinkom Penezićem u rukopisu naslovljenom Abecedarij arhitekture Krešimira Rogine abecednim redom pokušava posložiti sve bitne osobe, pojave, pravce, stilove koji su na direktan i indirektan način utjecali na razvoj (njegove) arhitekture. "Hrvatska je arhitektonska publicistika imala, i ima, čitav niz kvalitetnih autora, međutim, ono što Roginu izdvaja od svih ostalih, nije samo njegova sposobnost zdrave argumentacije, dobre informiranosti, sjajnog stila već nešto što nadilazi sve to spomenuto. Rogina se, naime, u svojim kritikama, kronikama, esejima pa i polemikama prepoznaje po savršenoj usklađenosti svih tih osobina, no njegova bogata sposobnost asocijacija, povezivanja naoko neočekivanih elemenata u cjelinu, a da pritom bude iznimno uvjerljiv, daje mu kvalitetu koja se obično zove osobnim stilom. I to velikim stilom!" Zvonko Maković.

Krešimir Rogina (Rijeka, 1959) školovao se na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te pohađao poslijediplomski studij teorije arhitekture u Beogradu. Od 1979. kontinuirano radi u zajedništvu s Vinkom Penezićem. Šest puta bivaju nagrađeni na natječajima u Japanu te realiziraju niz projekata raznorodnih tipologija. Izlagali su u zemlji i inozemstvu, predstavivši Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2000. te 2004. na poziv umjetničkog direktora Kurta W. Forstera. O njihovu je radu objavljeno nekoliko knjiga od kojih posljednja PENEZIĆ & ROGINA Digitalizzazione della realtà koja je 7. veljače predstavljena u Rimu predstavlja prvu teorijska studiju o hrvatskim arhitektima objavljena u obliku knjige na stranom jeziku izvan granica Hrvatske. Krešimir Rogina urednik je Biblioteke Psefizma specijalizirane za teoriju arhitekture od 1995, autor kolumne Obrisi u Konturi od 1997, kolumnist u Jutarnjem listu od 2000. te na web portalu a4a od 2005.

 

Za dodatne informacije kontaktirajte: Ivana Biočina
koordinatorica za odnose s medijima
Ured Penezić & Rogina arhitekti
Tel / Faks +385 3906 331
 Mail Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli..
Web www.penezic-rogina.com