Oblikovanje prostora

ADOC engineering i Arhitektonski fakultet pozivaju Vas na promociju monografije našeg redovnog profesora u penziji, prof. arh. Dimitrija Mite Mladenovića: "Oblikovanje prostora" u ponedeljak, 16. maja 2016. godine u 18h u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta.

U monografiji su prikazani značajni radovi prof. arh. Mladenovića tokom više od 55 godina rada.

Držao sam se stava da norma u radu arhitekata mora biti nivo kulture, lični talenat i razumevanje potreba društva da delo arhitekta mora odlikovati ne samo tehnička ispravnost društvena korisnost, već i estetski izraz, lepota prihvaćena od ljudi za koje se stvara…

Dimitrije Mita Mladenović, iz uvoda knjige Oblikovanje prostora

Biografija

Dimitrije Mite Mladenović

Dimitrije Mita Mladenović rođen je 1936. godine u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju (III mušku) završio u Beogradu. 1961. godine diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod profesora Mihajla Radovanovića. Po završetku fakulteta radi u Odeljenju za urbanizam i arhitekturu u Zrenjaninu sve do 1967. kada postaje asistent na matičnom fakultetu. Magistrira 1975, a svoje radove verifikuje 1981. godine. Od 1988. je profesor na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje kojom upravlja u dva navrata 1987–90. i 1995–97. godine. U razdoblju 1972-74. bio je predsednik Urbanističkog saveza Srbije, a od 1987. do 1995. predsednik Društva arhitekata Beograda. Polovinom prve decenije ovog veka radi kao profesor na Arhitektonskom fakultetu u Poznanju, u Poljskoj.

Tokom 50 godina profesionalnog rada u arhitekturi i urbanizmu izradio je veliki broj projekata i bio učesnik u oko 60 konkursnih radova (23 nagrade i 12 otkupa) Na 11 međunarodnih konkursa osvojio je 6 nagrada. Realizovao više porodičnih kuća i tri stambena naselja (u Štipu, Valjevu i Beogradu – Bežanijska Kosa).

Odlikovan je ordenom Komandorie, jednim od najviših poljskih odlikovanja u oblasti javnog i kulturnog života. Nosilac je Povelje Urbanističkog saveza Jugoslavije (1973) i Nagrade Ministra za kulturu i umetnost Poljske (1986). U vreme njenog osnivanja 1995. bio je član inicijativnog osnivačkog odbora Akademije arhitekture Srbije. 2008. izabran je za počasnog člana Poljske Akademije nauka – Odeljenje urbanizma u Poznanju.

Godine 2011. izložbom na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu pod naslovom 50 godina preoblikovanja prostora prikazao je svoje najznačajnije radove.