Filip, Jodidio
Broširan povez
19.6 x 24.9 cm
416 strana, engleski
ISBN: 978-3-8365-1224-4
© TASCHEN
www.taschen.com

Zgrade koje oživljavaju umetnost i istoriju

Čuveni arhitekti, od Zahe Hadid, do Hercoga i de Merona, uzdrmali su dotada ozbiljni svet muzejske arhitekture, donoseći poseban pečat novim zgradama i nadogradnjama. Međutim, trend u kome su se arhitekti odlučili za smelu savremenu arhitekturu, uveliko prevazilazi zadivljujuće stvaralaštvo Renca Pijana i Tadaa Anda. Mnogi manje poznati arhitekti su takođe projektovali izvanredne zgrade za izlaganje umetničkih dela i artefakata.

Neke od njih su izazvale kontroverzu, poput Univerzitetskog muzeja savremene umetnosti, meksičkog arhitekte Teodora Gonsalesa de Leona, u prostranom kampusu Narodnog meksičkog univerziteta. Druge su pak toplo prihvaćene, poput velike umetničke galerije ispunjene svetlošću, u Ontariju, koju je projektovao Frank O. Geri, rodom iz Toronta. Ova zgrada predstavlja njegov prvi rad posvećen rodnom gradu. Tu su i projekti koji ukazuju na nove horizonte renoviranjem napuštenih zemljišta i oživljavanjem oronulih industrijskih objekata: Nikolas Grimšo je iskorišćenu topionicu pretvorio u Horno 3, prijatan dodatni izložbeni prostor u meksičkom gradu, za muzej Monterej. U španskom gradu Kartahena, desetogodišnji rad Rafaela Monea na Muzeju rimskog teatra kulminirao je u tvorevinu koja za posetioce predstavlja mesto od arheološke važnosti, vodeći ih u obilazak kroz istoriju, kao i kroz sam ambijent.

Ovde je prikazano više od 50 projekata najvećih talenata koji pomeraju granice savremenog dizajna muzeja, od afirmisanih projektanata, do najnovije generacije sjajnih arhitekata.

O autoru:
Filip Jodidio je studirao istoriju umetnosti i ekonomiju na Harvardu i više od dve decenije je bio glavni urednik vodećeg francuskog umetničkog žurnala Connaissance des Arts (Poznavanje umetnosti). Objavio je brojne članke i knjige o savremenoj arhitekturi, uključujući i TASCHEN ediciju Architecture Now! (Arhitektura danas), Building a New Millennium (Izgradnja novog milenijuma) i monografije Tadaa Anda, Santjaga Kalatrave, Normana Fostera, Ričarda Majera, Žana Nuvela i Alvara Size.