Hadid, Complete Works 1979–2009
Filip, Jodidio
Tvrd povez,
30.8 x 39 cm
600 strana (engleski)
ISBN: 978-3-8365-0294-8
Cena: 10.800 RSD – za pretplatnike (do 31.8.2009.) popust od 20%
© TASCHEN, 2009.

www.taschen.com

 

Budućnost se gradi sad

Čuveni rad jedinstvenog arhitekte

Zaha Hadid, neobuzdani, kontroverzni arhitekta, godinama nije izgradila skoro ništa, uprkos svojim nagradama za dizajn i pozitivnim ocenama kritike. Neki su čak govorili da je izgradnja njenih projekata nemoguća. Ipak, tokom prethodne decenije, završila je brojne građevine, uključujući i centar za savremenu umetnost u Sinsinatiju, Rosenthal (koji je New York Times okarakterisao kao „najvažniju novu zgradu u Americi, od perioda Hladnog rata“), Phaeno naučni centar u Volfsburgu, u Nemačkoj, i Centralnu zgradu BMW predstavništva u Lajpcigu. Danas se Zaha Hadid nedvosmisleno ubraja među elitu svetske arhitekture, a njeni smeli i futuristički projekti su joj doneli međunarodnu slavu.

Rođena u Bagdadu, sa obrazovanjem stečenim u Londonu, Zaha Hadid je više od 30 godina stvarala radikalne arhitektonske projekte, a sada je tema ove obimne TASCHEN monografije. Sa pregledom njenog celokupnog dela sve do danas, kao i svih skorijih radova, od Dubaia do Guangcoua, ovaj XL tom prikazuje razvoj karijere Zahe Hadid – uključujući zgrade, ali i nameštaj i dizajn enterijera – uz temeljne tekstove, spektakularne fotografije i njene lične crteže. Knjiga sadrži i providni fini pergament kroz koji se može videti više slojeva dizajna, istovremeno ili pojedinačno.

O autoru:
Filip Jodidio je studirao istoriju umetnosti i ekonomiju na Harvardu i više od dve decenije je bio glavni urednik vodećeg francuskog umetničkog žurnala Connaissance des Arts (Poznavanje umetnosti). Objavio je brojne članke i knjige o savremenoj arhitekturi, uključujući i TASCHEN ediciju Architecture Now! (Arhitektura danas), Building a New Millennium (Izgradnja novog milenijuma) i monografije Tadaa Anda, Santjaga Kalatrave, Normana Fostera, Ričarda Majera, Žana Nuvela i Alvara Size.

Knjiga Hadid, Complete Works 1979–2009 će biti dostupna od septembra 2009, u IPS/MAMUT knjižarama, a možete je naručiti i putem pretplate:
E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Tel: 011/37 15 046
Za dodatne informacije o knjizi:
http://www.taschen.com/pages/en/catalogue/architecture/all/00360/facts.hadid_complete_works_19792009.htm