IPS MEDIA 2007

Prevod
Marija Obadović

608 strana
format 21 x 29 cm

Arhitektura u 20. veku je jedna od najznačajnijih enciklopedija moderne arhitekture u svetu. Ova knjiga se već godinama koristi kao dodatna literatura na Arhitektonskim fakultetima u Srbiji i svetu. Tašen je nedavno napravio dopunjeno izdanje koje bi trebalo da predstavlja konačni vodič kroz arhitektonske škole i pravce u 20. veku i da pruži naznake o razvoju arhitekture u novom milenijumu.

Dvadeset devet poglavlja knjige istražuju najvažnije pravce u razvoju arhitekture dvadesetog veka. Izuzetan kvalitet ilustracija postignut je uz saradnju proslavljenih fotografa i korišćenjem autentičnih dokumenata iz arhiva širom sveta. Četristo šezdeset fotografija velikog formata uz sto pedeset pet crteža omogućavaju nam i pogled na građevine i iza fasade. Sve to je dopunjeno opširnim biografijama koje prate karijere najpoznatijih arhitekata tog perioda.

Arhitektura u dvadesetom veku je vredna po svojoj zapanjujućoj raznovrsnosti. Kao što je spoj estetike i komercijalnih ambicija izrodio mnoge srećne simbioze, tako se i purizam i ekspresionizam, monumentalno i pitoreskno, sreću u ovoj knjizi. Neki autori naglašavaju umetnost, neki socijalne aspekte svog dela. Ova knjiga prati razvoj arhitekture od prvobitnih industrijskih građevina iz devetnaestog veka do najnovijih ostvarenja u novom milenijumu.