UVOD

- novi nacin rada: internet veze; promena organizacije (rada I zivota), radni  prostori, nove urbane tipologije -

Treci milenijum doneo je veliki broj promena. Uzrok mnogih novina je samo jedan  elemenat - mikrocip koji je danas u potpunosti usvojen u svim svojim oblicima. On je omogucio pojavu niza funkcionalno i estetski  novih, nezavisnih, proizvoda napredne tehnologije koji su nasli svoju primenu u svim sferama zivota.

Narocito su  izrazene promene u sektoru rada i radnog  prostora.

Nova industrijska revolucija odigrava se pred nasim ocima sa upotrebom  racunara,  TV, telefona..., brzo transformise nacin komunikacija, rada, zivota - kreirajuci 'novi digitalni red'. Jos 1960 godine George Nelson je predvidjajuci buduca dogadjanja u domenu rada isticao da  ce transformacije prostora slediti transformacije tehnoloskih pomagala koja prate svakodnevni zivot. Danas su to ekrani i terminali, koji daju  veze na Internet (svetsku elektronsku mrezu) i postaju sastavni deo radnog i ne samo radnog okruzenja.

Zahvaljujuci novim tehnoloskim dostignucima i telekomunikacionim vezama, rad je izmenio svoje karakteristike po svim kriterijumima: po nacinu, mestu i vremenu obavljanja poslova.

U odnosu na mesto obavljanja, radne aktivnosti se mogu odvijati osim u kancelariji, i kod kuce (permanentno), od kuce (povremeno), u putu, hotelu... bilo gde. Jednom recju, radno mesto je gde god se nadje ucesnik u procesu. Opsti trend globalizacije uslovio je i globalizaciju radnog prostora u smislu da on nije vise ogranicen samo na prostor kancelarije kako je to nekada bilo uobicajeno. Fluidno koriscenje vremena uzrokuje da radno vreme postaje kontinuirano. Radjaju se novi modaliteti zivota i rada -  izmdju kojih se gubi striktna granica.