Rodjen je 9.februara 1890. u Purmerend-u, pored Amsterdama, Holandija, a umro 5. aprila 1963.godine, u Wassenaar-u, pored Haga, Holandija.

Obrazovao se na Quellinus skoli lepih umetnosti i zanatstva, drzavnoj skoli Draughtsmanship u Amsterdamu i Tehnickom koledzu u Delftu, gde je dobio pocasni doktorat univerziteta posle rata. Radio je za Jan Stuyt-a i za P.J.H.Cuypers-a, oba iz Amsterdama kao i za T. Fisher-a u Minhenu, zatim za Dudok u Lajdenu, neposredno pre otvaranja njegovih biroa u Purmerendu i Lajdenu. On je bio i gradski arhitekta Roterdama u periodu od 1918. do 1933. godine, gde je bio odgovoran za Spangen i Tussendijken stambeno naselje izgradjeno 1920. godine. U periodu od 1933. do 1954. godine imao je biro u Roterdamu, posle cega je imao praksu u Wassenaar-u.

Oko 1916. stupio je u vezu sa Theo van Doesburg-om i bio je aktivan clan novog pokreta De Stijl. Kao mnogi u njegovoj generaciji Oud je bio veliki obozavalac Berlage-a, kao sto njegovi raniji radovi jasno pokazuju.Berlage-ovo jasno rukovanje materijalima i strukturama imalo je uticaj na Oud-ov Neue Sachlichkeit pristup, uprkos ociglednim formalnim razlikama. Oud je bio suocen sa teskim zadatkom prevodjenja De Stijl-oovog cesto previse teoretskog pristupa u prakticnim idejama izvodjenja zgrada. Primeri njegovog De Stijl-ovog tipa arhitekture ukljucuju: De Cafe de Unie u Roterdamu iz perioda od 1924. do 1925. godine, koji je unisten 1940. godine, zatim Projekat za terasaste kuce na setalistu Sveningenu iz 1917.godine i Projekat za fabriku u Purmerendu iz 1919. godine. Posle nekoliko godina Oud je prekinuo saradnju sa Van Doesburgom koji je stavio prevelik naglasak na ulogu apstraktnog slikarstva u modernoj arhitekturi.

Sema stanovanja i planovi kuca na Oud Mathenesse iz 1922. do 1924. godine, Kiefhoek, Roterdam iz 1925. do 1927.godine i Hook of Holland iz 1924. do 1927. godine, demonstrirali su prelaz ka Neue Sachlichkeit.Od 1935. godine pa nadalje, poceo je da prati funkcionalisticke principe daleko slobodnije u pristupu, primer je Shell zgrada u Hagu iz perioda 1938. do 1942. godine. Ovo dezerterstvo je vodilo ka surovoj kritici, posto gledano u retrospektivi ova promena smera ka visem formalizmu metoda akademskog dizajna povecava nesigurnost koja je bila evidentna u arhitekturi tih poslednjih godina. Ipak, Bio deciji dom za rekovalescente pored Arnhema iz perioda 1952. do 1960. godine je jasan dokaz da Shell zgrada pripada jednoj ranijoj kreativnoj fazi Ouda.

Prijatelji

psihologija
igre za decu