Posle uspeha koji je izložba Magija Huana Miroa: crteži i grafike ostvarila u Gradskom muzeju Sombor, gde je organizovana povodom 125 godina od njegovog osnivanja, Institut Servantes u saradnji sa ambasadom Španije predstavlja ovu postavku i beogradskoj publici, u galeriji Progres od 15. januara do 7. februara.

Inače, tokom januara Institut Servantes u Beogradu upriličiće dve zanimljive izložbe – jednu viđenu najpre u Somboru, izložbu crteža i grafika Huana Miroa, dok je druga postavka po mnogo čemu premijerna: tridesetak hronika, opisa mesta i osoba, napisanih na samom frontu španskog građanskog rata, a čiji su autori između ostalih i Antoan Sent-Egziperi i Ernest Hemingvej.

 „Isto kao i na svojim platnima, Huan Miro je slobodno izražavao svoje ideje u kojima se stapaju pitomost i nasilje, jasnoća i tama, radost, neuobičajene pojave... Poput pesnika koji na papiru prikazuje svoja osećanja, Miro radi isto. Umetnik bi rekao: Slikarstvo i poezija spajaju se poput vođenja ljubavi; to je razmena krvi, potpuno predavanje, bez ikakve mudrosti, bez ikakve zaštite. Upravo je ova fuzija slikarstva i poezije razlog zbog čega se Miro smatra najboljim ilustratorom pesničkog dela Tristana Zare. Noć, muzika, zvezde... zauzimaju glavno mesto u njegovom stvaralaštvu, njegova poezija udaljava se od stvarnosti iako uvek čini njen deo i pretvara se u jednu eteričnu poeziju”, navodi Marisa Oropesa, kustoskinja izložbe.

Postavka obuhvata 35 crteža i 28 grafika, iz privatnih kolekcija, nastalih između 1964. i 1983. godine, a rađene u tehnici gvaša, litografije, tuša i olovke.

Izložba Dopisnici iz Španskog građanskog ratasačinjena je od trideset najboljih hronika, opisa mesta i osoba, napisanih na samom borbenom polju, koje su izazvale veliku pažnju u celom svetu. Od svih ratova koji su uzdrmali svet, jedan je imao poseban odjek i okupio je dobar broj novinara, pisaca, intelektualaca i umetnika. Španski građanski rat predstavljao je probno borbeno polje svetskog rata i poslednji sukob kome su se priključile hiljade dobrovoljaca iz celog sveta kako bi se borili za svoje ideje. U modernom dobu ne postoji drugi rat koji je izazvao tako intenzivne emocije, duboko saosećanje i tako silovite podele. Na poziv Španije odgovorili su mnogobrojni intelektualci, filozofi i umetnici, pripadnici različitih i, u mnogim slučajevima, suprotstavljenih tendencija i ideologija, kako bi izveštavali o ratnim dešavanjima. Poznati svetski dnevni listovi i časopisi poslali su svoje najbolje reportere kako bi pokrili sukob u kojem se odlučivalo o raspodeli snaga koje će vladati tokom XX veka. Među autorima su Ernest Hemingvej, Antoan Sent-Egziperi, Feliks Koreia, Džefri Koks, Marta Gelhorn i drugi. Ova izložba biće otvorena od 28. januara do 15. marta.