Svečano otvaranje izložbe

Beograd, sreda, 28. april, 19 časova - Povodom održavanja Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), koja će se održati od 7. do 15. maja, Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa članovima mreže kulturnih centara Evropske unije EUNIC, predstavlja video-instalaciju „Freshlatino“. Na svečanom otvaranju u sredu, u 19 časova, u Galeriji Instituta Servantes, Arijadna Kantis, kustos izložbe, će se obratiti gostima i predstaviti publici ovu videoinstalaciju.

Radi se o selekciji četrnaest kancelarijskih prostora koje su kreirale arhitekte iz Južne Amerike, Španije i Portugala. To je video sastavljen od fotografija, muzike i isečaka iz radio i televizijskih programa zemalja učesnica, kojima se prikazuju novi načini izražavanja savremene arhitekture. Izložba tretira nove tendencije u latinoameričkoj arhitekturi, vizuelnim umetnostima i urbanističkom istraživanju.

Među novim generacijama „arhitekta zvezda“ ustupa mesto „profesionalcu na ulici“ koji je bliži društvu, koji istražuje i eksperimentiše. Mlade arhitekte se približavaju gradu i istražuju teritorije na jedan sasvim drugačiji način.

Arijadna Kantis je stekla značajno iskustvo u ovom transatlantskom kulturnom dijalogu. Radila je u okviru Iberoameričkog bijenala arhitekture i već godinama unazad prati sve zastupljeniju praksu obnavljanja koncepta Iberoamerike, koncepta koji na neki način okreće stare modele kolonizacije. Iberoamerika u ovom kontekstu ne podrazumeva prirodni ili geografski prostor već prevashodno istorijsku i kulturnu celinu koja obuhvata ukupno 22 države sa 600 miliona stanovnika.

Posetioci će imati jedinsvenu priliku da na otvaranu čuju predstavljanje izožbe od strane kustosa, Arijadne Kantis, i vide kako Freshlatino, jedna dokumentarna platforma, stvara veze između obe strane Atlantika, ponovo iscrtavajući novu mapu kulturne geografije.

Izložba će biti otvorena do 12. maja.

Ulaz na otvaranje i poseta izložbi su besplatni.