Ovogodišnji Mikser je ambiciozno zamišljen kao regionalni festival kreativnosti i inovativnosti sa jedinstvenim “miksom” sadržaja, koji promoviše Beograd i Balkan kao novi razvojni epicentar ovog dela Evrope. Festival se održava na teritoriji industrijskog pogona Žitomlina na donjem Dorćolu u periodu od 25. do 29. maja. Festivalski program predstaviće više stotina učesnika u pet programskih celina, od Art i Talent Zone locirane u Silosima preko Expo i Edukacione zone u magacinima, do Party zone locirane na obali Dunava iza Silosa.

Pozivamo Vas na Telenor koktel koji će se održati 25. maja u Expo zoni sa početkom u 18h čime će Mikser festival biti zvanično otvoren. Ceremonija otvaranja se nastavlja koktelom Design Serbia koji će se održati u 20h u Expo zoni Mikser festivala. Expo je koncipiran kao visoko estetitizovan lifestyle sajam na kome ce komercijalni izlagači, kao i prošle godine, predstaviti najnovije kolekcije svojih proizvoda. Ovo je odlična prilika za susrete, i za izlagače i za posetioce, profesionalce i radoznale ljubitelje dobrog dizajna.

Nakon druženja u Expo zoni pozivamo Vas da pogledate pretpremijeru filma “Novo vreme” režisera Igora i Marka Stoimenova. Biće prikazan u Kino Mikseru sa početkom u 20:30h. Film, u trajanju od 80 minuta, bavi se novim talasom na prostorima bivše Jugoslavije. Imacemo priliku da čujemo i vidimo: Srđana Gojkovića, Vladu Divljana, Piku Stancića, Koju, Srđana Šapera, Dubravku Marković, Krleta, Davorina Bogovića, Gorana Bregovića, Mirka Ilića, Uroša Đurića, Sinišu Škaricu, Peru Janjatovića i Goranku Matić. Narator filma je Nikola Đuričko. Scenario su napisali Zoran Panjković i Igor Stoimenov.

U 22h Party zonu otvara potpuno nesvakidasnji hor - Horkestar, koji je umesto ceremonijalne uloge na raznim prigodnim svečanostima, kako se uloga hora obicno podrazumeva, odlučio da nastupa kritički i da u svoje performanse uključi snažnu komponentu društvenog aktivizma. Od 23h na Music Mikser stage-u čućemo predvodnike novog srpskog pop talasa - Svi na pod. U ponoc nastpa senzacionalni slovenački disko dvojac poznat po autentičnom muzičkom stilu nazvanom Yugo Disco. U reminiscencijama na zvuk jugoslovenske disco i funk scene 70-tih, poigravajući se sa stereotipima nostalgije i Yu memorabilije, Ichisan & Nakova nastupaju na Mikseru na dan kada im u Engleskoj izlazi album „Yugo Tempo“ za etiketu Nang. Plesaćete celu noć sa njima!

Festival je istovremeno namenjen uskostručnoj publici, ali i masovnoj, mlađoj publici koja voli velike muzičke događaje koji će se odvijati na obali Dunava, iza Silosa u Party zoni. Mikser u sebi krije još jedan novi sadržaj: netipični konferencijski program u tzv. Kontakt zoni u kojoj će oko aktuelnih tema razmeniti mišljenja domaći, regionalni i svetski eksperti, od dizajnera i arhitekata preko sociologa i psihologa, do eko-aktivista i ljudi iz biznisa i medija.

Organizatori festivala su se ove godine posvetili uspostavljanju novih veza u regionu. Srbija, posle godina izolacije, sankcija i mučne tranzicije još uvek zaostaje za ostatkom Evrope. Kako propuštene korake preskočiti, kako pronaći autentične prednosti, kako se ponovo uključiti 20 godina kasnije u planetarnu ekonomiju u međuvremenu gotovo slomljenu najvećom recesijom u istoriji, koja je uloga kreativnih potencijala Srbije i regiona u osmišljavanju strategija za preživljavanje i napredovanje, samo su neke od tema o kojima ćemo razgovarati.

Program festivala podeljen je u nekoliko zona. Najveća medju njima, Expo u magacinima obuhvata komercijalnu, partnersku i Kontakt zonu. Komercijalni izlagači, kao i prošle godine, predstaviće najnovije kolekcije svojih proizvoda. U partnerskoj zoni, veliki broj beogradskih kreativnih studija će imati svoj “radni punkt” gde će moći da promovišu svoj rad i direktno komuniciraju sa posetiocima, pa čak i potencijalnim klijentima. U Zoni edukacije će biti predstavljene škole i univerziteti iz regiona gde se obrazuju nove generacije kreativaca raznih profila. Edukaciona zona obuhvata preko 20 izložbi koje su nastale u različitim arhitektonskim, dizajnerskim, filmskim i modnim školama i univerzitetima Jugoistočne Evrope. Kontakt zona na poslednjem spratu će biti mesto na kome će se održavati predavanja, debate i okrugli stolovi. Za sada je učešće potvrdilo preko 40 prominetnih učesnika iz svih delova sveta. (spisak do sada potvrđenih učesnika Kontakt Zone u prilogu).

Ove godine će tri grupe ogromnih betonskih cilindara funkcionisati kao jedna velika Art Zona, čiji je glavni selektor Mihael Milunović. Kroz posebne art selekcije festivala Mikser, časopisa Kvart, galerije O3on i fondacije Telenor biće predstavljeni radovi preko 60 etabliranih i zvezda u usponu sa celog Balkana. Grubo industrijsko okruženje izuzetno je inspirativno “igralište” za umetnike koji učestvuju u programu. Cela izložba u Art Zoni će ići pod imenom ReVolver, inspirisana oblikom “arene” u kojoj se dešava, istovremeno evocirajući ubojitost istinske umetnosti. Izložba će obuhvatiti slike, skulpture, crteže, instalacije, fotografije, video radove i performanse. (spisak do sada potvrđenih učesnika Art Zone u prilogu).

Talent zona i radionice biće smeštene u garaži ispred magacina i u jednom silosu. U nameri da mapira kreativni potencijal Balkana, Jelena Matić, selector Talent zone, u fokus javnosti donosi mlade, neotkrivene talente iz oblasti dizajna, arhitekture, mode i tehnologije i pruža im priliku da se susretnu sa predstavnicima različitih industrija. Oni koji pažljivo prate srpsku dizajn scenu još jednom će videti Mikserovu selekciju Young Serbian Designers 2010, kao i izložbu Ghost Project koja je ove godine porasla iz godišnje revije srpskog industrijskog dizajna u regionalnu platformu za dizajnere iz Jugoistočne Evrope.

Posebno iznenađenje ove godine je otvoreni, “interaktivni bioskop”, smešten između Silosa i Magacina, u kome će se prikazivati multimedijalni sadržaj sa samog događaja, dokumentarni filmovi o kreativnoj industriji, studentski filmovi, kao i najzapaženiji niskobudžetni filmovi sa novosadskog festivala Cinema City.

Mikser festival je ove godine ostvario strateško partnerstvo sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja. Eko-zona prožima sve ostale zone i programe, pa će Mikser biti jedinstveni regrutni centar za akciju “Očistimo Srbiju” koja se na teritoriji Beograda odvija 5. juna. Pored toga, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i UNDP-jem, Mikser će organizovati i nekoliko panel diskusija u Kontakt zoni na temu obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i Dunavske strategije.

Odabrani DJevi i živi bendovi u selekciji Gordana Paunovića i Vlade Janjića kreiraće zvučnu kulisu za ovu fiestu kreativnosti. Od ranog popodneva kroz beogradski sumrak iznad Dunava do ranih jutarnjih sati, posetioci Miksera će se zabavljati, igrati ili kulirati uz ritmove savremene muzike koja ne poznaje žanrove i granice. I ne samo to – odabrani mladi bendovi iz Srbije i Jugoistočne Evrope će imati priliku da se pokažu pred beogradskom publikom. Za neke od njih, ovo će biti jedinstvena, premijerna prilika da se predstave.

http://www.mikser.rs

Za sve informacije

Milena Jeremic

PR Manager

Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

065 24 82 663