Велика “РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА УЛУПУДС-а 1953.-2013.” са припадајућом репрезентативном монографијом и пратећим програмом, која ће се одржати од 11.-26. јуна 2013. у изузетном простору Изложбеног салона на Андрићевом венцу 2, посвећена је прослави 60 година постојања УЛУПУДС-а и представља централни део обележавања јубилеја и изузетан уметнички и културни догађај. Циљ ове значајне манифестације и изложбе је да представи стваралаштво великог броја уметника који су у том дугом временском периоду деловали у оквиру девет секција које чине удружење: архитектуре, графике и сликарства, дизајна, историје уметности, керамике, костимографије и сценографије, скулптуре, текстила и савременог одевања, и фотографије.

Богатство и раскош уметничких делатности УЛУПУДС-а садржано је у више од 25 области ликовне и примењене уметности које је Удружење континуирано неговало, проширивало и афирмисало. Постојање овако широког дијапазона у оквиру једног удружења права је реткост и у светским размерама, и у том смислу УЛУПУДС се сврстава у значајне стубове европске културне традиције.

УЛУПУДС – Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, као репрезентативно удружење са дугом традицијом од оснивања 1953. године, представља јединствену мултидисциплинарну асоцијацију посленика науке, уметности и старих заната, који су утемељили и утврдили вредности које представљају основу примењеног и ликовног стваралаштва у Србији.

Чланови УЛУПУДС-а свих генерација, који су стварали од 1953. године до данас, биће представљени на “РЕТРОСПЕКТИВНОЈ ИЗЛОЖБИ УЛУПУДС-а 1953.-2013.” која се отвара у уторак, 11. јуна 2013. у 19h у Изложбеном салону на Андрићевом венцу 2. Радови уметника чије је деловање обележило ликовну и примењену сцену у протеклих 60 година биће приказани кроз мултимедијалну изложбу, изложбу награђених радова, видео записе, пратеће програме и трибине.

У оквиру вечери свечаног затварања ове велике изложбе, у среду 26. јуна 2013. у 21ч, одржаће се МОДНА РЕВИЈА наших познатих модних дизајнера – чланова УЛУПУДС- а, на платоу Андрићевог венца. После модне ревије, у 22ч, у простору Изложбеног салона биће приређен коктел поводом свечаног затварања ове значајне манифестације и изложбе.

Генерални покровитељ изложбе, манифестације и монографије, Општина Стари Град, препознала је значај ових изузетних манифестација културе, и уступила УЛУПУДС-у изванредан Изложбени простор одговарајуће величине и експонираности на Андрићевом венцу 2.

ПОЗИВАМО СВЕ ПРЕДСТАВНИКЕ МЕДИЈА ДА ПРИСУСТВУЈУ И ИСПРАТЕ ОВУ НАЈЗНАЧАЈНИЈУ МАНИФЕСТАЦИЈУ И ИЗЛОЖБУ КОЈУ УЛУПУДС ОРГАНИЗУЈЕ У ОКВИРУ ПРОСЛАВЕ 60 ГОДИНА СВОГ ПОСТОЈАЊА. ВАШЕ ПРИСУСТВО ЋЕ ДОПРИНЕТИ УСПОСТАВЉАЊУ НЕПОСРЕДНОГ ДИЈАЛОГА, БОЉОЈ МЕЂУСОБНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ, ПОПУЛАРИЗАЦИЈИ УМЕТНОСТИ И ИНФОРМИСАНОСТИ ШИРЕГ АУДИТОРИЈУМА О ОВИМ ВЕЛИКИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА СРПСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Понедељак 17. јун 2013. године у 18ч
Пароброд, Kапетан Mишина 6а
Предавање: Великани српске архитектуре - чланови УЛУПУДС-а
Предавач: др Дијана Милашиновић Марић

Четвртак 20. јун 2013. године у 19 ч
Пароброд, Kапетан Mишина 6а
Трибина: Ауторско право у закону и пракси, заштита ауторских дела ликовних и примењених уметности?
Учесници: мр Лепосава Милошевић Сибиновић (модератор)
др Слободан Гавриловић
Радмила Аџић

Петак 21. јун 2013. године у 19ч
Предавање: Генералштаб Николе Добровића – догађаји, идеје, будућност
Предавач: Бранко Бојовић

Понедељак 24. јун 2013. године у 19ч
Предавање: Објекат Захе Хадид као урбанистички и заштитарски проблем
Предавач: Бранко Бојовић
СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ

Среда 26. јун 2013 године
Модна ревија у 21 ч.