ČAROBNI IZLOZI – DIDRO 2.0

Od 12. decembra 2013. do 1. februara 2014.
Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd

Otvaranje: četvrtak 12. decembra u 18 sati

Peto izdanje „Čarobnih izloga“ Francuskog instituta u Srbiji obeležava tristogodišnjicu rođenja Denija Didroa, francuskog filozofa iz 18. veka, koji je autor prve enciklopedije.

Svojim projektom „Čarobnih izloga“ Francuski institut u Srbiji na poseban način obeležava prazničnu tradiciju okićenih izloga velikih robnih kuća u Parizu. Od samog početka sarađuje sa Solin d’Abovil, francuskom dizajnerkom, stručnjakom za umetnost izloga čija je želja da prenese svoje znanje mladima i da im pomogne na njihovom profesionalnom putu. Radi svake godine sa novom grupom beogradskih studenata u saradnji sa arhitekticom Draganom Marković.

Projekat „Didro 2.0“ nudi novo viđenje enciklopedijskog znanja: u 18. veku, objavljivanje „Enciklopedije“ predstavljalo je pravu revoluciju, jer je omogućavalo svakome pristup znanju koje je tada bilo isključivo namenjeno manjini. Tri veka kasnije, Internet predstavlja sličnu vrstu revolucije koja svima nudi razmenu iskustava i ličnih praksi.
Čarobni izlozi dobili su podršku banke Crédit Agricole Srbija.

Opširnije o Čarobnim izlozima, Solin d’Abovil i Deniju Didrou

Peto izdanje „Čarobnih izloga“ Francuskog instituta u Srbiji obeležava tristogodišnjicu rođenja Denija Didroa, francuskog filozofa iz 18. veka, doba prosvetitelja, koji je sa Žanom Dalamberom bio na čelu poduhvata izdavanja „Enciklopedije ili Razumnog rečnika nauke, umetnosti i zanata“ na kojem će zajedno raditi punih dvadeset godina.

Svojim projektom „Čarobnih izloga“ Francuski institut u Srbiji na poseban način obeležava prazničnu tradiciju okićenih izloga velikih robnih kuća u Parizu. Pre pet godina započeo je saradnju sa Solin d’Abovil, francuskom dizajnerkom koja je stručnjak za umetnost izloga i umetnička je direktorka prestižnih projekata za luksuzne modne i dizajnerske kuće. Želja joj je da prenese svoje znanje mladima i da im pomogne na njihovom profesionalnom putu. Radi svake godine sa novom grupom beogradskih studenata u saradnji sa arhitekticom Draganom Marković.

Solin d’Abovil radila je u okviru „Čarobnih izloga“ na temu bajke i knjige, muzičke kutije, a inspiracija su joj bile i basne Žana de Lafontena i poezija Žaka Prevera. Ove godine sa studentima je odabrala enciklopedistu Denija Didroa.

Projekat „Didro 2.0“ nudi novo viđenje enciklopedijskog znanja: u 18. veku, objavljivanje „Enciklopedije“ predstavljalo je pravu revoluciju, jer je omogućavalo svakome pristup znanju koje je tada bilo isključivo namenjeno manjini. Tri veka kasnije, Internet predstavlja sličnu vrstu revolucije koja svima nudi razmenu iskustava i ličnih praksi. Projekat „Didro 2.0“ predlaže ovo originalno poređenje i nudi tumačenje četiri pojma definisana u „Enciklopediji“, a to su SAN, PISANJE, SVETLOST i OBLAK. Stvara u isto vreme analognu i digitalnu instalaciju i na taj način pruža novu interpretaciju Didroovog dela.

Projekat pod umetničkim vođstvom francuske dizajnerke Solin d’Abovil okupio je studente nekoliko fakulteta i umetničkih škola iz Beograda – Akademije lepih umetnosti, Fakulteta za medije i komunikacije, Visoke škole strukovnih studija Beogradska Politehnika i Arhitektonskog fakulteta. Takođe su učestvovala i deca sa likovnih i jezičkih radionica Francuskog instituta, kao i učenici dvojezičnih frankofonih odeljenja Treće i Desete beogradske gimnazije.
Čarobni izlozi dobili su podršku banke Crédit Agricole Srbija.

Solin d’Abovil (Soline d'Aboville) specijalista je za dizajn izloga za najveće luksuzne marke. Njeno interesovanje ogleda se pre svega u postavkama predmeta u čarobnim i originalnim prostorima. Potpuno predata svojoj strasti, tumači svet klijenta na poetičan način zahvaljujući maštovitim ali jasnim porukama. Završila je studije scenografije na Visokoj školi za primenjenu umetnost u Parizu (ENSAD) i započela je karijeru sa izlozima za kuću Cartier, da bi nastavila sa kreiranjem izloga kuće Louis Vuitton i Dior. Osmislila je Vuitton-ov paviljon na Svetskoj izložbi u Šangaju 2010. godine, predstavila nakit i satove Boucheron na pariskoj Fashion Week, Baccarat kristal na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu, postavila putujuću izložbu Chanel-ovog nakita, a nedavno je kreirala novi performans za Vuitton-ove izloge na pariskoj aveniji Šanzelize.

Deni Didro, francuski filozof (1713 -1784)
Didro, kome je porodica bila namenila crkvenu karijeru, bavi se raznim profesijama prvih godina posle završetka studija na pariskom univerzitetu: predaje matematiku, radi kod tužioca… 1746, knjižar Breton poverava mu prevođenje Šamberove Ciklopedije. Uz Žana Dalambera imenovan je upraviteljem izdavačkog dela „Enciklopedije ili Razumnog rečnika nauke, umetnosti i zanata“. Štampanje Enciklopedije u 35 knjiga (knjige tekstova, ilustracije, sadržaji i dodaci) trajaće više od dvadeset godina (1751-1772).
Uporedo sa radom na Enciklopediji, Didro se bavi i književnošću, filozofijom i umetničkom kritikom. 1749, posle objavljivanja filozofskog eseja „Pismo o slepima namenjen onima koji vide“ Didro provodi tri meseca u zatvoru Vensen.
Objavljuje takozvane građanske drame koje daju svoj pečat istoriji pozorišta: „Vanbračni sin“ i „Glava porodice“. Didro piše takođe svoje najslavnije romane: „Časna sestra“, „Ramoov nećak“, „Žak fatalista i njegov gospodar“. 1774, Didro boravi u Sankt Petersburgu na dvoru Ekatarine II gde piše „Memoare za Ekatarinu II“. Po povratku u Francusku, dobija moždani udar od kojeg umire 31. jula 1784. godine.