Seminar Arhitekti / Projektanti / Praktičari

Juče je u hotelu Crown Plaza održan seminar za profesionalce iz oblasti arhitekture i građevinarstva, a u okviru Beogradske Internacionalne Nedelje arhitekture (BINA 2019) koja se održava po četrnaesti put sa temom POZITIVNO-AKTIVNO. Namera ovogodišnje smotre je da nastavi promovisanje profesije, putem predstavljanja uspešnih realizacija, nagrađenih i konkursnih projekata i vizionarskih ideja u oblasti arhitekture, kako domaćih tako i autora iz inostranstva. Istovremeno, želja organizatora je da približi teorijska načela i istoriografske principe koji pomažu unapredjenju arhitektonske struke i kvalitetu izgradjenog prostora najširoj publici.

Jučerašnji seminar predstavio je seriju predavanja uspešnih firmi koji uvode inovacije u materijalima i tehničko-tehnološkim metodama gradnje, ali i arhitekata-praktičara koji uveliko koriste sve prednosti održive gradnje. Seminar u organizaciji Društva arhitekata Beograda i saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije i Ambasadom Finske u Beogradu je organizovan za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja . Predavanja koja su juče održali eksperti za arhitektonska, projektantska i praktična i održiva rešenja okrenuta budućnosti arhitekture, upućuju nas na stalnu edukaciju i deljenje iskustava sa ostalim strukama i disciplinama.

Seminar je otvorio Milan Đurić, predsednik Udruženja arhitekata Srbije, a onda su o principima održive gradnje i eko projektovanju pričali strušnjaci iz sledećih firmi i arhitektonskih studija:

Gardijan staklo je vodeći međunarodni proizvođač „float“ stakla, sa dodatnim premazom, kao i gotovih staklenih proizvoda i rešenja za arhitektonske, stambene, unutrašnje, transportne i tehničke staklene aplikacije. Gardijan, uključujući zavisna društva i filijale, zapošljava 17.000 ljudi i poseduje radna postrojenja širom Severne Amerike, Evrope, Južne Amerike, Afrike, Bliskog Istoka i Azije. Stakla su napravljena pomoću najnaprednije magnetronske tehnologije prskanja stakla premazom. Prednost Gardijan Clear stakla su odlična optička svojstava, iako su u neutralonoj plavoj boji, u kombinaciji sa Gardijan UltraClear podlogom postižu maksimalnu transparentnost i neverovatan estetski izgled. Kod objekata koje zahtevaju sigurnosno staklo, Clear može biti prilagođen ili toplotno ojačan pomoću sertifikovanog procesora stakla Gardijan. Pored standardnih dimenzija Clear je takođe dostupan u dimenzijama od 3210x6000, što je prava prednost kod velikih površina za gledanje. Gardijan Clear, anti-reflektujućeg staklo, je idealano za bilo koju primenu gde prekomerni sjaj refleksije stvara prepreku, da li je u pitanju izlog radnje koja gubi uticaj zbog refleksije koja odvlači pažnju, dok se gleda platforma koja gubi vizuelnu tačnost zbog ometajućeg odsjaja, ili restoran sa predivnim pogledom koji je potpuno skriven čim sunce zađe, antirefleksivni staklo obezbeđuje savršeno rešenje. Ovo staklo se primenjuje kako za muzejske vitrine, izloge, prodavnica, auto salone, restorane, kontrolne tornjeve, sportske objekte, stakla u zoološkim vrtovima i akvarijume.

Osnovan 1937. godine u Milanu, Mapei je do danas postao vodeći svetski proizvođač lepkova i hemijskih proizvoda za građevinarstvo. Počevši od 1960. godine, Mapei razvija strategiju internacionalizacije, strateški raspoređujući proizvodne pogone u cilju racionalizacije transportnih troškova. Grupacija danas ima 70 filijala, 64 proizvodna pogona u 31 zemlji, na 5 kontinenata. Mapei je firma koja naročito vodi računa o održivom razvoju kroz proizvodnju svojih materijala od odabranih sirovina, koja se pakuju u ekološku ambalažu, proizvode na više lokacije zbog smanjenja obima transporta i emisije štetnih gasova koji utiču na sredinu, ušteda energije i kontrola kvaliteta je sveprisutna, kao i visok nivo recikliranosti. Deo strategije Mapei kompanije je smanjiti karbonski otisak, koji je mera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene, a izražava se u tonama (ili kilogramima) ekvivalenata ugljen-dioksida.

Dugogodišnja predanost očuvanju životne sredine se ostvaruje kroz različite metode poslovanja i kroz smanjenje emisije CO2, kroz unapređenje procesa. 26% električne energije u Mapei postojenjima dolazi iz obnovljivih izvora. Upotrebom lokalnih resursa, sa većim brojem postrojenja i smanjenjem rok isporuke, dolazi do manji troškovi transporta, a podrška lokalnoj zajednici se ostvaruje kroz zapošljavanje.

Mapei proizvodi su sertifikovani građevinski proizvodi koji poštuju okruženje i krajnje korisnike. Pored EPD Deklaracije proizvoda o zaštiti životne sredine, poseduju dobrovoljni međunarodni sertifikat EMICODE, koji se odnosi na emisije štetnih jedinjenja, prvenstveno VOC. Mapei proizvodi imaju oznake EC1 i EC1 plus, što je najviši nivo sertifikacije. 54% otpada nastalog prilikom proizvodnje se reciklira. Mapei brine o održivosti na dva nivoa: materijali garantuju zdravlje i sigurnost izvođača i krajnjeg korisnika, bez štetnih emisija, a obezbeđuju korisnički komfor kroz umanjenje uticaja na životnu sredinu tokom korišćenja i odlaganja.

Mapei razvija sopstvene tehnologije, npr. inovativna tehnologija koja sprečava nastanak buđi za mase za fugovanje – BioBlock, Low Dust – smanjeno oslobađanje prašine pri ugradnji, Ultralite – smanjena težina i veća pokrivna moć...70 % poslovanja Mapei je ulaganje u istraživanje i razvoj namenjeno je razvoju proizvoda koji ne utiču na životnu sredinu. Mapei proizvodi doprinose izradnju zelenih zgrada. Njihovi proizvodi pomažu projektantima i izvođačima dobijanje LEED poena za svoje projekte. Ne samo to, najnovije Mapei zgrade su projektovane i izgrađene prema LEED kriterijumima.

EURODOM je porodična firma koja se već 20 godina bavi prodajom kompletne opreme za kupatilo. Kompanija je osnovana 1995. godine, i uključuje tri prodajna salona. I danas kao i pre 20 godina osnovne vrednosti firme ostaju nepromenjene: puno poštovanje klijenata i dobavljača, pružanje pomoći klijentima korisnim savetima, poštovanje dogovorenih rokova i kvalitetan servis, vrednosti su koje svi zaposleni u Eurodomu slede. Zahvaljujući svemu ovome kao i dobrom upravljačkom timu, Eurodom danas uživa veliko poverenje klijenata i saradnika i s razlogom zauzima vodeće mesto u oblasti kojom se bavi. Na ovom seminaru su predstavili svoj program italijanskih pločica CEDIT Ceramica di Italy. Kultura lepote, umetnosti, arhitekture i dizajna su deo DNK CEDIT-a. Šest ekskluzivnih serija predstavljeno je na salonu „Internazionale del Mobile 2016“.

URED studio osnovala je grupa mladih arhitekata 2013. godine u Beogradu. Deluje u oblasti arhitekture, konkretno u polju arhitektonskog projektovanja objekata različite tipologije, pretežno stambenih i poslovnih objekata i objekata edukacije, kao i dizajna enterijera, a zatim i rekonstrukcije i adaptacije. Svoje znanje i projektantsku praksu članovi tima razvijaju i angažovanjem u nastavi i naučnoistraživačkom radu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Rad URED studija prepoznat je i verifikovan nagradama i priznanjima na nacionalnom i internacionalnom nivou.

AKVS arhitektura se bavi istraživanjem otvorenih prostornih sistema sa ciljem razumevanja i preciznog projektovanja arhitektonske atmosfere, a ka višestrukim mogućnostima individualnih interpretacija prostora od strane budućih korisnika. Trenutno rade na projektu Ambasade Republike Srbije u Kanberi, Australija, i na projektu unapređenja standarda stanovanja u Ruskoj Federaciji (u saradnji sa Strelka KB), nakon osvajanja dve prve nagrade na arhitektonskim konkursima organizovanim tokom protekle godine, kao i GRAND PRIX 41. Salona arhietkture Beograd za Letnje kuće u Kotoru, Crnoj Gori, 2016-2018. Posmatrajući prostor kao otvoreni sistem arhitekte AKVS studija su vodili računa o sedam ključnih tema za stanovanje: svetlost, vazduh, materijali, odnos spolja-unutra, životni scenario objekata, individualna interpretacija i neprekinuta putanja kretanja.

Xella Srbija d.o.o. proizvodi YTONG blokove u Srbiji po nemačkoj tehnologiji i deo je velike međunarodne inovativne kompanije Xella International koja proizvodi građevinski materijal YTONG u više od trideset zemalja širom sveta. Zbog sigurnosnog očuvanja prirode, preko uštede energije kroz proizvodnju, do mogućnosti potpune prerade otpada iz proizvodnje, YTONG je postao sinonim inovativnosti i trajnosti u građevinarstvu.


Sa više od 30 godina iskustva i 1.700 zaposlenih, ALUMIL je jedna od najrazvijenijih kompanija na globalnom nivou u oblasti dizajna i proizvodnje aluminijumskih arhitektonskih sistema. Kao evropski brend sa proizvodnjom u Srbiji svojim klijentima nude više od 80 sistemskih rešenja za arhitektonsku upotrebu, tehničku i logističku podršku u svakoj fazi projekta, garanciju kvaliteta, veliki broj referenci u Srbiji i širom sveta i partnersku saradnju sa klijentima.

Bratislav Tošković je vodeći arhitekta i partner u birou Parviainen Architects, sa sedištem u Helsinkiju. Rođen je 1960. godine u Beogradu, diplomirao je 1985. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Duže od trideset godina intenzivno radi na širokom spektru projekata, kao što su komercijalni, izložbeni, zdravstveni, hotelski, rekreativni, kancelarijski, industrijski projekti i projekti aerodromskih terminala. Njegov arhitektonski pristup proizlazi iz koncipiranja svakog projekta kao zadatka kreiranja mesta sa jedinstvenim identitetom.

Bratislav Tošković je održao predavanje Nehotična estetika elektriciteta, Slučaj Fingrid. Ovo je priča o električnoj energiji i njenoj vizuelnoj manifestaciji: svetlosti; o jednoj nenaseljenoj zgradi koja obezbeđuje struju za 800.000 stanovnika; o ikoničkom arhitektonskom objektu na veoma vidljivoj lokaciji. Električne stanice su uglavnom mali objekti koji pripadaju velikoj nacionalnoj mreži i kao takvi, u većini slučajeva, veoma su slični jedni drugim. obično nisu predmet bilo kakvih viših arhitektonskih zahteva, osim ako nisu na veoma vidljivim lokacijama. Električna stanica Fingrid nalazi se u kontekstu u kojem se ukrštaju dva vitalna elementa infrastrukture: energija i saobraćaj. Arhitektonski koncept crpi inspiraciju iz energije koja protiče kroz stanicu i protoka kolskog saobraćaja koji prolazi pored lokacije. Predgrađa gradova u ekspanziji obiluju ovakvim slučajevima koji čekaju da budu pravilno integrisani u novonastali ambijent. Sa pravim pristupom, siva i bezlična trafo-stanica može postati sjajni urbani „fenjer“, a običan stub dalekovoda urbano obeležje u obliku klasičnog luka. Električna stanica Fingrid je pobednik Svetskog festivala arhitekture 2018 u Amsterdamu u kategoriji “Proizvodnja, energija i reciklaža”.

Za građevinske projekte i projekte vezane za nekretnine neophodna je delotvorna garancija kvaliteta. PlanRadar nudi rešenje za ceo životni ciklus nekretnina, osigurava da svi učesnici u projektu odmah dobiju sve bitne informacije i uvek budu upoznati s istim, aktuelnim stanjem. Na taj način PlanRadar omogućava uštedu vremena, resursa, i troškova. PlanRadar pravi softver za građevinsku dokumentaciju te upravljanje zadacima i nedostacima, sa aplikacijom za pametne telefone i tablete, uz pomoć koje za manje od 10 minuta na terenu korisnik može doći do različite vrste snimljene dokumentacije, protokola, ali i arhitektonskih nacrta, što omogućava laku komunikaciju i praćenje napretka i ispravke nedostataka. Korisnici upotrebom ove aplikacije štede 7 radnih sati nedeljno. Primena u 43 zemlje sveta i 3.500 klijenata među kojima su značajne graditeljske firme, kao i brojne nagrade svedoče o popularnosti ovog softvera.