Tokom protekle decenije, uloga rodne ravnopravnosti u arhitekturi dobila je na značaju. Razlog tome je praksa koja pokazuje da unutar profesije, žene ostaju nedovoljno zastupljene, nedovoljno predstavljene, pa i nedovoljno plaćene. U najnovijoj publikaciji Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (Royal Institute of British Architects - RIBA), doprinos žena izgrađenom okruženju opravdano se priznaje i slavi. Knjiga "100 Women: Architects in Practice'' je bogato, raznovrsno i fascinantno istraživanje koje predstavlja rad izuzetnih arhitektica iz celog sveta. Autori su višestruko nagrađivana i vodeća ličnost u svetu arhitekture, profesorka Univerziteta Prat, Harriet Harriss, koja zajedno sa starijim naučnicama i spisateljicama Naomi House i Monikom Parrinder, kao i nagrađivanim novinarom i urednikom portala arhitekture Dezeen, Tomom Ravenscroftom, predstavljaju priče 100 žena koje trenutno ostavljaju svoj pečat u svetu arhitekture.

100 žena u arhitekturi

Knjiga stavlja u fokus vodeće arhitektice u praksi iz svih krajeva sveta, te se vodi i geografskim balansom, kako bi se obuhvatilo šest kontinenata, odnosno autorki iz 79 zemalja, od Argentine do Zimbabvea i svuda između. S tim u vezi, predstavljeni su "različiti svetovi, različite forme arhitekture i pristupi vezani za mesto" koje ove arhitektice primenjuju u svojoj praksi, kroz uvid u njihove lične profile i inspirativne vizuelne prikaze. Autori tvrde da svaka od njih ima znanje i talenat, te da zaslužuju da postanu prepoznatljiva imena u svetu arhitekture. Stoga je namera publikacije da doprinese povećanju njihove vidljivosti pružanjem zasluženog priznanja njihovim doprinosima.

Sa predgovorom Alison Brooks, ova dugo očekivana knjiga slavi najuticajnije arhitektice našeg vremena. Među njima su dobitnice RIBA Royal Gold Medal i mnogih drugih međunarodnih nagrada, kao što su Yvonne Farrell i Shelley McNamara iz Grafton Architects, Francine Houben iz Mecanoo, Liz Diller, Farshid Moussavi, Anna Herringer, Momoyo Kaijima, Mariam Issoufou Kamara i Yasmeen Lari. U ovoj selekciji kao predstavnica Srbije našla se Iva Čukić, njen pristup profesiji kroz organizaciju Ministarstvo prostora, odnosno prakse i rad sa zajednicom koji oni neguju pri oblikovanju prostora po principima društvene pravde.

"100 Women: Architects in Practice" je neophodna knjiga za studente arhitekture i profesionalce, ali i širu javnost, služeći kao inspirativna kolekcija i referenca, bilo da su zainteresovani za unapređenje okoline i opšte dobro društva ili za rodnu ravnopravnost u ovoj i drugim profesijama.

Od 1. januara 2024. godine, knjiga će biti dostupna za kupovinu preko RIBA Books website, dok se sada već može rezervisati primerak putem linka https://www.ribabooks.com/. Prva javna prezentacija knjige zakazana je za 23. januar 2024. na Kraljevskom institutu britanskih arhitekata u Londonu, a nakon toga slede promocije u Njujorku, Johanesburgu i Dubaiju.

Slavimo 100 žena u arhitekturi

Kontakt za medije: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. 0693880241 Marija Penezić

Fotografije: Milena Arsenić