Ivan Jovanović


Uređenje partera


Osnova prizemlja


Osnova krova


Osnova krovne konstrukcije


Karakterističan detalj


Aksonometrijski sklop


Renderovane slike

Ivan Jovanović pobednik je konkursa za Najbolji ArchiCAD rendering za mesec mart. Ove konkurse već duže vreme sprovodi softverska kompanija Graphisoft, proizvođač programa ArchiCAD. To nam je bio povod da ga putem maila kontaktiramo u vezi ovog mini-intervjua na koji se on ljubazno odazvao. Prikazali smo i njegov nagrađeni rad.

Par reči o vama i vašoj karijeri?

Diplomirao sam na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu u maju 2002. godine upravo ovim radom. Radim u hiCAD - Graphisoft Centru već 5 godina kao tehnička podrška za ArchiCAD i sve kompatibilne programe, a imao sam i kraće radno iskustvo u Dubaiu, U.A.E. na istom radnom mestu u AWATCO Graphisoft Center Middle East. Iz oblasti primene računara u arhitekturi i građevinarstvu imam više objavljenih tekstova i stručnih radova u našim časopisima i publikacijama : PC Press, AG Magazin, CAD Forum, škola Urbanizma šipovo...

Recite nam nešto više o samom projektu koji smo ovde prikazali, kao i radu na njemu?

Ovo je drugi put da učestvujem na nekom internet konkursu za najbolji rendering. Pre toga sam učestvovao na Rendering Shoot Out-u, gde nisam pobedio ali mi je rendering, koji je uraden u Piranesi-ju, objavljen u knjizi "Illustration in ArchiCAD" Dwight-a Atkinson-a kao "noteworthy image".

Tema diplomskog rada je bio projekat "parka" administrativnih zgrada interancionalne kompanije. Ceo kompleks i odabrana upravna zgrada su projektovani po principima održive i bioklimatske arhitekture.

Taj koncept je bio potpuno podržan i softverom koji sam koristio jer je ceo 3D model odrađen u ArchiCAD-u 7.0 do detalja. Model je tako bio spreman za analize energetske efikasnosti i instalacija u specijalizovanim softverima i od strane konsultanske firme u tim oblastima.

Rad je trajao oko 6 meseci ali se sporost izrade nikako ne može staviti na dušu softveru već projektantu koji je pažljivo proučavao varijante rešenja, stroge urbanističke uslove u priobalju Beograda i ponudu ekoloških materijala i tehnoloških sistema na tržištu.

Kao solidan poznavalac prezentacionih mogućnosti na računaru i prezentacija mog diplomskog morala je obilovati animacijama i ilustracijama. Ipak, najveći kompliment na kraju prezentacije diplomskog bila mi je činjenica da se niko nije interesovao za tehniku ili kvalitet kompjuterske prezentacije već za sâm projekat. Svi su potpuno razumeli rešenje što je i bio cilj. Projekat se može nekom svideti ili ne, ali je promašaj ako ga neko pogrešno shvati. 3D isečcima iz modela prikazao sam detalje konstrukcije. Te detalje je bilo moguće interaktivno okretati u prostoru kako bi se sagledali iz svih uglova, tako da je prezentacija bila nenametljiva i u potpunosti u funkciji prikazivanja projekta.

Primena računara u arhitekturi iz vašeg ugla. Kakav ste kompjuter i softver ste koristili pri izradi ovog projekta?

Arhitekte često koriste svoj softver kao alatku za crtanje i robuju njegovim komandama, umesto da ga koriste kao sredstvo da ubrzaju rad i lakše analiziraju svoja rešenja kroz 3D prikaze, animacije, proračune količina i cena, kao i da lakše komuniciraju međusobno, sa konsultantima i klijentima.

ArtLantis 4 je korišćen za kreiranje animacija i prezentacionih renderinga zbog većeg kvaliteta i brzine. Jednominutna animacija, velicine 640x480 najvišeg kvaliteta, renderovana je preko 30 sati na Pentium-u III, 650 MHz, 256 Mb, G-Force 2MX. U njemu je urađena i animacija studije sunca za karakterističan dan u godini, koja je poslužila kao odbrana projektantskog rešenja zasenčenja fasade i kancelarijskog prostora.

Recite nam nešto više o konkursima koje sprovodi Graphisoft?

Konkurs za Najbolji ArchiCAD Rendering Meseca je bila lepa prilika za prezentovanje i vrednovanje mog rada u odnosu na konkurenciju. Iz naše zemlje, dobitnik je bio i Milan Golović iz Beograda u oktobru 2002. godine. Pravo učešća imaju svi zainteresovani korisnici ArchiCADa. Detaljnije informacije možete naći u Graphisoft-ovoj Galeriji