Konkurs International VELUX Award 2008 je otvoren
Konkurs International VELUX Award poziva studente arhitekture širom sveta da uključe koncept dnevnog svetla u svoje projekte čija tema će biti: "Svetlost sutrašnjice"

Prijavljivanje za konkurs International VELUX Award 2008 počinje 1. oktobra. Cilj je da se studenti arhitekture širom sveta ohrabre da rade na konceptu dnevne svetlosti u arhitekturi.

"Naša vizija je da promovišemo koncept dnevnog svetla, svežeg vazduha i kvalitetnog života. Ovim konkursom želimo da ohrabrimo studente arhitekture da istražuju na temu sunčeve i dnevne svetlosti u najširem smislu te reči, da bi se došlo do jednog dubljeg i trajnijeg razumevanja ovog izuzetno bitnog izvora energije i svetlosti. Projekti svih studenata biće ocenjeni od strane žirija koji će se sastojati od priznatih arhitekata koji predstavljaju različite perspektive arhitekture i upotrebe dnevnog svetla, kao i različita podneblja", kaže Ulrik Holst-Jensen, generalni direktor VELUX Srbija d.o.o.

Konkurs ne podrazumeva specifične kategorije ili određene zahteve, niti je korišćenje nekih specijalnih materijala ili VELUX proizvoda obavezno. Projekt može obuhvatati sve od projekata zgrada do redizajna upotrebe dnevne svetlosti u kontekstu života u urbanoj sredini, ili čak neki apstraktniji koncept. Projekti se mogu koncentrisati na, npr.: estetiku, funkcionalnost, održivost ili na interakciju između građevine i prirodnog okruženja.

Bliska saradnja između profesora i studenata
Konkurs promoviše kako rad studenata arhitekture, tako i njihovih profesora. Studentski projekti moraju biti podržani od strane profesora sa arhitektonskog fakulteta, a oni studenti čiji rad bude pobedio, zajedno sa svojim profesorima, biće nagrađeni kao tim. Ukupna vrednost nagrada na konkursu je 30.000 eura. Pobednici će biti proglašeni na dodeli nagrada koja će se održati u novembru 2008. u Evropi.

Građenje veza
Konkurs je suštinski elemenat VELUX-ove strategije fokusiranja na kvalitativne aspekte prirodnog svetla u gradnji i jačanja relevantnosti proizvoda ove kompanije. International VELUX Award se organizuje svake druge godine i deo je VELUX-ovog neprestanog truda da ostvari kontakt sa onima koji su u tesnoj vezi sa građevinskom industrijom, a najviše sa arhitektama i obrazovnim institucijama.

"Ono što mi tražimo je otvoreni dijalog na temu svetla sutrašnjice uz eksperimentalni pristup i otvorenost za nove ideje. 2006. godine 557 projekata iz 53 zemlje bilo je poslato na konkurs, a to je duplo veći broj nego 2004. godine. Činjenica da toliko veliki broj studenata želi da učestvuje i da je žiri nagradio 20 radova iz 12 zemalja, podvlači važnost diskusije na temu arhitekture i dnevnog svetla širom sveta", kaže Ulrik Holst-Jensen, generalni direktor VELUX Srbija d.o.o.

Konkurs se organizuje u saradnji sa Međunarodnim Udruženjem Arhitekata (UIA) i Evropskom Asocijacijom za Obrazovanje u Arhitekturi (EAAE).

Studenti se mogu prijaviti za učešće na konkursu do 8.3.2008, a svoje projekte moraju predati do 8.5.2008. Više informacija možete pronaći na veb stranici: velux.com/iva.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Tamara Milovanović
VELUX Srbija d.o.o.
011 3670 468
E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.