Hani Rachid


Huat Lim


Eva Jircina

International VELUX Award 2008 objavljuje sastav žirija

Žiri konkursa International VELUX Award 2008 za studente arhitekture sastoji se od svetski priznatih arhitekata. Članovi žirija će procenjivati radove studenata koji se pod okriljem teme "Light of Tomorrow" bave ulogom i korišćenjem dnevne svetlosti u arhitekturi.

Ovogodišnji žiri čine Hani Rachid (SAD), Matthias Sauerbruch (Nemačka), Enrique Browne (Čile), Huat Lim (Malezija), Eva Jiricna (Velika Britanija), Francis Nordemann (Francuska) i Michel Langrand (Francuska).

Sedam članova žirija predstavljaju zaista raznoliku grupu budući da su svi živeli, studirali i radili u različitim zemljama sveta, svi su aktivni u projektima širom sveta a nekolicina i predaje u školama arhitekture.

"Srećni smo što možemo da predstavimo tako priznat žiri, ljude koji dolaze iz raznolikih geografskih područja, kultura i imaju različite pristupe arhitekturi i dnevnoj svetlosti," kaže Ulrik Holst-Jensen, menadžer kompanije VELUX u Srbiji. "Ovakav sastav žirija obećava dobru procenu projekata koji pristižu iz čitavog sveta i koji predstavljaju toliko različitih stavova i nasleđa.

Radovi samih članova žirija su znacajno različiti i obuhvataju projekte od industrijskog dizajna do virtuelnih muzeja i aerodroma. Njihove karijere takođe govore o različitim interesovanjima i inspiracijama.

Hani Rachid je principal biroa Asymptote Architecture iz Njujorka i Kenzo Tange Design kritičar na Graduate School of Design Harvardskog univerziteta. Predavao je i u školama kao što su Royal Academy of Fine Arts, School of Architecture u Kopenhagenu, Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc) u Los Anđelesu, Berlage Institute u Amsterdamu i Swiss Federal Institute of Technology (ETH) u Cirihu. Među mnogim projektima, Rachid je učestvovao i 3D vizuelizaciji i u umetnickim instalacijama za muzej Guggenheim. Njegova kompanija trenutno radi na projektima u Penangu (Malezija), Budimpešti i Buzanu (Južna Koreja).

Matthias Sauerbruch iz Nemačke poznat je po svom angažovanju po pitanjima održivosti i ekonomične upotrebe resursa u dizajnu. Bio je professor na Tehničkom fakultetu u Berlinu od 1995. do 2001. godine. Od 2001. godine je predsedavajući Staatliche Akademie der Bildenden Kunste u Štutgartu a 2005. je radio kao Kenzo Tange Design kritičar na Graduate School of Design Harvardskog univerziteta.

Čileanac Enrique Browne je cenjeni arhitekta koji je pre svega poznat po svojoj reinterpretaciji klasične latinoameričke arhitekture. Njegovi radovi često koriste niskotehnološka rešenja kao što su biljni paravani i zelenilo u cilju difuzije svetlosti, "omekšavanja" fasade i stvaranja senki. Browne, trenutno principal biroa Enrique Browne & Associates, objavljivan je u mnogim žurnalima i publikacijama širom sveta.

Huat Lim iz Malezije, otpočeo je svoju karijeru radeći sa Normanom Fosterom, Zahom Hadid i Ronom Heronom a danas je principal biroa ZlgDesign u Kuala Lumpuru.
Njegov fokus na ljudsko iskustvo na svim nivoima velikih javnih projekata privukao je međunarodnu pažnju što mu je donelo i specijalnu nagradu Barbara Cappochin fondacije.

Eva Jiricna poreklom je iz Čehoslovačke a njen biro u Londonu je danas poznat po korišćenju klasičnih materijala u izuzetno modernim enterijerima. Njeni klijenti su Royal Academy of Arts, Selfridges, Victoria i Albert Muzej i Hugo Boss.  Počasni je član Američkog instituta arhitekata,  Royal Designer for Industry (RDI) i ima titulu CBE (Commander of the British Empire). Radila je i kao professor arhitekture i dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti u Pragu i ima nekoliko počasnih diploma sa britanskih univerziteta. Eva Jiricna je u ovom žiriju predstavnik Međunarodne Unije Arhitekata (UIA).

Francuz Francis Nordemann bavi se urbanim dizajnom, predaje na Ecole d'Architecture de Paris Belleville i potpredsednik je Evropske Asocijacije za arhitektonsko obrazovanje (EAAE), neprofitne asocijacije koja je posvećena razmeni ljudi i ideja koji se bave obrazovanjem u arhitekturi i istraživanjima na tom polju. On je u ovom žiriju predstavnik EAAE.

Michel Langrand, predsednik kompanije VELUX Francuska od 1993. godine, u žiriju će predstavljati VELUX.

International VELUX Award 2008 je treće izdanje ovog konkursa. Pri selekciji žirija naročito se vodilo računa o tome da u grupi postoji pravi balans tradicije, inovativnosti, obrazovanja, svetskog iskustva i multikulturalne orijentacije. Za svako izdanje konkursa okuplja se novi žiri da bi se omogućilo prisustvo što većem broju interpretacija i koncepata.

Više informacija o nagradi možete pročitati na www.velux.com/iva. Rok za podnošenje prijava je 28. mart 2008.

Za više informacija možete nam se obratiti na:
VELUX Srbija doo
Kontakt osoba: Branka Barnak
Telefon: 011 3670 468
Mobilni: 063 231 503
E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.