Beograd, 17. novembar - Trimo, jedan od vodećih evropskih ponuđača originalnih i kompletnih rešenja na području čeličnih zgrada, krovova i fasada, čeličnih konstrukcija i kontejnera, najavio je sredinom novembra 2008. otvaranje Trimo Urban Crash bijenalnog konkursa kompanije namenjenog studentima arhitekture. Takmičenje, koje traje do 31. januara 2009, namenjeno je studentima 11 evropskih zemalja. Trimo Urban Crash konkurs upućuje izazov studentima da kreiraju inventivna rešenja za inovativnu gradsku strukturu. Pobedničko rešenje biće realizovano i stavljeno u stalnu upotrebu u jedinstvenoj autonomnoj kulturnoj zoni u centru slovenačke prestonice Ljubljane, poznate pod nazivom “Metelkova city”.
 
Prvi Trimo Urban Crash konkurs 2007. bio je otvoren za studente iz samo tri zemlje regiona: Srbije, Slovenije i Hrvatske. Zahvaljujući velikom pozitivnom odzivu na konkurs, uz veliki broj kvalitetnih radova, Trimo je odlučio da proširi broj pozvanih zemalja i fakulteta koji će da učestvuju. Konkurs Trimo Urban Crash 2009 otvoren je za student arhitekture iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke Republike, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske i Srbije.

Predsedavajući konkursa, Miloš Ebner, MBA, sa formalnim obrazovanjem iz arhitekture, govori o pripremi projektnih rešenja: “Očekujemo da rešenja ispune različite uslove; osim što će da budu jedinstvena i kreativna, moraju da služe i javnoj svrsi – kao urbano mesto za sastajanje, alternativna kulturna scena ili bežični informacioni punkt.” Učesnici će naći detaljna objašnjenja konkursa i uslove na internetu, na adresi www.trimo-urbancrash.com. Međunarodni žiri, koji sačinjavaju članovi akademskih ustanova i ljudi iz struke, odabraće ukupnog pobednika među projektima koji se nađu u užem izboru. Ukupni pobednik biće odabran kako na osnovu glasova žirija, tako i na osnovu glasova posetilaca internet stranice konkursa, koja će da služi kao centralno mesto za informacije i susrete tokom trajanja konkursa Trimo Urban Crash 2009.

Pobedničko rešenje prošlogodišnjeg Trimo Urban Crash konkursa došlo je od Jelene Grujić, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Njena skulptura – urbano mesto za odmor – konstruisano je i montirano u centru Ljubljane tokom jesenjih meseci 2007. Kao ukupna pobednica, kao nagradu Jelena je takođe dobila i plaćeni boravak u AA školi arhitekture u Londonu, tokom letnjeg semestra.

Pobednik konkursa Trimo Urban Crash 2009, takođe će da dobije plaćeni boravak na jednoj od priznatih internacionalnih letnjih škola arhitekture, i kao i Jelena, videće svoj projekat izgrađen i postavljen u centru Ljubljane – samo što će ova struktura da bude trajna. Jelena Grujić o svom učešću na Trimo Urban Crashu 2007 kaže: “Učešće na takmičenju omogućilo mi je veliko iskustvo u pripremi i razvoju od ideje do projekta, koji je zaista bio izvodljiv; i to je za jednog studenta arhitekture neprocenjivo. Prisustvo na međunarodno priznatoj AA školi arhitekture u Londonu, bilo je kao šlag na fantastično ukusnoj torti nagrada, kakav je bio konkurs Trimo Urban Crash 2007.

Međunarodna takmičenja kakvo je Trimo Urban Crash, studentima i školama nude odličan kanal za efektivno povezivanje sa drugima, priliku da dele i upoređuju različite arhitektonske pristupe, i  obezbede vredna, opipljiva, stvarna iskustva u učenju. Trimo Urban Crash je takmičenje koje ohrabruje kreativnu transformaciju urbanog okruženja, uz pomoć naprednih građevinskih materijala i tehnologija koje proizvodi jedan od vodećih evropskih dobavljača. Takođe, ključno je iskustvo kreiranja projektnog rešenja koje ima realnu šansu da bude izvedeno. Trimo takođe ima za cilj da proširi svoj angažman i saradnju sa akademskim krugovima, da obezbedi vredan programski sadržaj za škole arhitekture, kao i da tokom procesa stimuliše konstruktivnu razmenu između teorije, prakse i industrije. Kao kompanija, koja se ponosi svojom snažnom tradicijom vlastitog in-house istraživanja i razvoja (R&D) i predanosti profesiji, Trimo Urban Crash je samo jedan od više Trimovih inovativnih projekata, koji takođe uključuje i bijenalnu manifestaciju Trimo dani arhitekture.