Konkurs za Centar za promociju nauke i Kampus nauke i umetnosti na Novom Beogradu u bloku 39

13. septembra 2010. godine u hotelu Holliday Inn održana je promocija konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rešenja Centra za promociju nauke i Kampusa nauke i umetnosti na Novom Beogradu u bloku 39. Na događaju su predstavljeni program i ciljevi međunarodnog konkursa, prvog koji se organizuje u Srbiji nakon 30 godina, i pozvani domaći i strani arhitekti da uzmu učešće u ovom konkursu. Naručilac konkursa je Ministarstvo za nauku i tehnologiju Republike Srbije, a takmičenje se organizuje prema UNESCO preporukama i u saradnji sa  Međunarodnom unijom arhitekata (UIA), Savezom arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda.

Događaj je otvorio Ministar nauke i tehnološkog razvoja, Božidar Đelić, istakavši da ovo takmičenje kao rezultat treba da ima arhitektonsko rešenje zgrade koja će svojom arhitekturom, kao i budućim sadržajem postati znamenitost Srbije.

Takmičenje je deo investicionog programa  razvoja infrastrukture za naucne delatnosti, koji se finansira sredstvima evropske investicione banke (EIB). Budžet ovog projekta iznosi 20 miliona evra. Ministar je takođe naglasio da će budući centar biti integralni deo obrazovnog sistema Srbije, kao i da će podići nivo obrazovanja nacije.

Jelena Ivanović Vojvodić, arhitekta iz Srbije i član tima za pripremu konkursnog materijala je istakla da je današnji Novi Beograd rezultat mnogih arhitektonskih takmičenja, te  je ovo prilika da se tradicija nastavi. Prisutnima je predstavila program konkursa, naznačivši da će četiri osnovne funkcije budućeg kompleksa biti interaktivni izložbeni prostor, naučni klub sa laboratorijama i učionicama, planetarijum i multifunkcionalna kongresna sala. Značajnu ulogu u budućem funkcionisanju Centra će imati i Park nauke – otvoreni deo Centra gde će se takođe nalaziti razni eksponati.

Nakon konferencije za novinare predstavljen je tim odgovoran za pripremu takmičenja: Darko Đukić, direktor JUP-a (Jedinica za Upravljanje Projekatom), Regis Fonlladosa, predstavnik konzorcijuma COWI-IPF (Infrastructure Projects Facility-Technical Assistance Window) , finansiran od strane  EU i IPF tim:  Jelena Ivanović Vojvodić, dipl. ing. arh, Branka Tmušić, dipl. ing. arh. i Srđan Verbić, naučnik.

Ovaj konkurs je prvi korak u transformaciji bloka 39 u moderni kampus nauke i umetonsti, koji je dugoročna vizija ovog novobeogradskog bloka.

Registracija za učešće u konkursu traje do 21.10.2010. a rok za predaju radova je 01.12.2010.

Sve dalje aktivnosti vezane za ovaj arhitektonski konkurs možete naći na sajtu www.blok39.com.