U toku je konkurs Arhitektonskog fakulteta u Beogradu za afirmaciju kreativnih praksi.

Koliko snage imam ja, koliko sna… *
Afirmacija kreativnih praksi

Afirmacija kreativnih praksi

Ove godine Arhitektonski fakultet kroz seriju događaja obeležava 170 godina visokoškolskog obrazovanja u oblasti arhitekture u Srbiji. Posebno mesto u ovom programu zauzima segment prikazivanja i afirmacije mladih kreativnih praksi, koje predstavljaju deo alumni mreže Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ideja je da se kroz učešće u konkursu omogući sagledavanje promena u opsegu arhitektonskog delovanja kojim je moguće ostvariti nove oblike aktivnog učešća u društvenim procesima, što je oduvek bilo interesovanje arhitekata.

Program se realizuje izložbom i serijom diskusija. Izložbom se prikazuje širok opseg stvaralačkih praksi koji je omogućen arhitektonskim obrazovanjem kao polazištem za dalje istraživanje i delovanje u svim kreativnim disciplinama (arhitektura, primenjene, likovne i dramske umetnosti, dizajn, književnost i dr.).

Serija diskusija koja prati izložbu biće usmerena na temu pozicije profesije arhitekte i njenom odnosu ka drugim profesijama.

Arhitektonski fakultet u Beogradu poziva sve mlade profesionalce koji su diplomirali na ovoj školi da se prijave i uzmu učešće u celokupnom programu.

Poziv za izložbu

Poziv za izložbu je otvoren svim pojedincima i grupama koje u svom sastavu imaju bar jednog člana koji je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i starosti je do 35 godina. Izložba će se otvoriti 01. jula 2016. godine u galeriji Štab (ul. Crnogorska 10, Beograd) i trajaće 6 dana.

Poziv je otvoren do 23. maja 2016. godine.

Broj prijava nije ograničen.

Prijava obuhvata sledeće:

 1. popunjen prijavni formular (dostupan na ovom linku) sa osnovnim podacima, i
 2. prilog koji prikazuje kreativnu praksu, a koji mora sadržati sledeće:
  • tekstualni opis (naziv, namenu i/ili svrhu, godinu projektovanja/izrade),
  • vizuelni prikaz realizovanih ostvarenja iz sopstvene prakse (arhitektonski objekat, umetnički rad, proizvod/projekat industrijskog ili grafičkog dizajna, fotografije, knjiga, video, itd.)

Prijave se šalju isključivo u elektronskoj formi na adresu Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. sa upisanim imenom i prezimenom u temi poruke (subject).

Prijave će razmatrati programski savet u sastavu:

 • arh. Dejan Miljković, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu,
 • arh. Snežana Ristić, odgovorna urednica kulturno-umetničke redakcije Radija Beograd 2 i
 • arh. Maja Lalić, predsednica organizacije Mikser

Selekcija prijava za izlaganje izvršiće se na osnovu sledećih kriterijuma:

 1. raznovrsnost praksi,
 2. relevantnost i inovativnost rešenja,
 3. društvena i ekološka održivost.