Umetnički konkurs Black Box na Mikser festivalu 2019

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu pozivaju autore da učestvuju na konkursu za umetničke radove Black Box - “Mrtva priroda” koji će biti predstavljeni u okviru predstojećeg Mikser festivala, od 24. do 26. maja 2019. godine, na donjem Dorćolu, u Muzeju nauke i tehnike i okolini.

O projektu

Projekat Black Box deo je Mikser festivala koji ove godine obeležava deset godina postojanja. Cilj projekta je da mladim umetnicima obezbedi prostor da se kreativno izraze, daju svoj doprinos kritičkom diskursu o najvažnijim društvenim temama i učestvuju u kreiranju rešenja za svoju okolinu. Smešten u kontekstu Mikser festivala, projekat ”Black Box” pruža mladim umetnicima priliku da se prvi put u svojoj karijeri predstave publici, afirmišu svoj rad i sarađuju sa nekim od najuticajnijih umetnika iz zemlje i regiona. Pored izlaganja svojih radova na jubilarnom 10. Mikser festivalu, umetnici odabrani od strane stručnog žirija imaće priliku da učestvuju u programu festivala, edukuju se, upoznaju sa drugim učesnicima festivala i započnu svoju umetničku karijeru.

Projekat Black Box nastao je 2015. godine u saradnji između Mikser festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti, kao reakcija na smanjenje prostora i resursa za umetnost i kao potreba za kulturnim i umetničkim izražajem mladih stvaralaca uprkos ograničenim mogućnostima. Kao refleksija uticaja naše realnosti na umetničko stvaralaštvo, projekat se simbolično fokusira na umetničke intervencije na kutijama dimenzija 60x60x60, ostavljajući umetnicima slobodu da uz ugraničene resurse izraze svoje misli i stavove o zadatoj temi.

Tema Black Box 2019: MRTVA PRIRODA

Klimatske promene, degradacija životne sredine, nedostatak resursa, nekontrolisana proizvodnja otpada samo su neki od izazova sa kojima se kao društvo suočavamo kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Uspešno rešavanje ovih pitanja i uspostavljanje nove društvene paradigme može obeležiti vreme u kome živimo i kreirati prostor za zdraviji, lepši i uravnoteženiji način života. Ako, pak, ne uspemo u iznalaženju kreativnih i primenljivih rešenja, posledice mogu biti fatalne, ne samo po životnu sredinu i planetu, već i po opstanak ljudske vrste. Autor i kustos projekta, prof. Marko Lađušić vas poziva na promišljanja:

Tema ovogodišnjeg izdanja platforme Black Box 2019 - Mrtva priroda - pruža prostor za refleksiju budućnosti. Pitanja idu u smeru očekivanja i nade. Da li kao civilizacija imamo perspektivu? Da li nas čeka stvarnost iz Autostoperskog vodiča, Obojeni program ili smo žilavii i prilagodljivi u klimatskom i ekološkom haosu? Očekivanja su dijametralno suprotstavljena i na taj način vidimo široko polje za umetnička istraživanja i ideje. Mrtva priroda je metafora, zatečeno stanje ili plastično bogatstvo od smeća. Da li je jesenja pesma opraštanje od sveta koji poznajemo? Mrtva priroda je jedna od fundamentalnih žanr scena vizualne umetnosti, uvek u zreloj fazi i jasnom koloritu ali mrtva, odbačena ili glorifikovana na kraju svoje oblikovnosti i prirodnosti, sećanje! Odlična tema za početak novog već mrtvog plastičnog sadržaja, opasnog, prljavog, mrtvog kolorita i neverovatne prostorne superiornosti. Čovekovo delo suvišnosti koja ga na kraju uzima. Da li ima nade? Nije ni bitno, čovek uvek nađe opravdanje!

Tehnički opis

Kolektivna postavka sastoji se od 100 crnih kutija od čvrstog materijala veličine 60x60x60 koje su predmet individualnih intervencija umetnika i zajedno čine makro-instalaciju u zoni festivala na donjem Doćolu, dostupnu masovnoj publici samog festivala. U zavisnosti od prirode rada, kutije će biti postavljene na pokretne nosače, fiksirane na zidove ili smeštene u prostoru. U dogovoru sa umetnicima, radovi će biti raspoređeni na definisanim pozicijama na otvorenom. Radovi mogu biti realizovani unutar kutije, ili tretirati kocku kao objekat sadržan u radu, uključujući i performans koji crnu kutiju ili više njih tretiraju kao elemente scene, sa koncepcijski različito osmišljenim pristupima njihovom sadržaju (otvaranjem jedne stranice kutije, sagledavanjem kroz otvor, putem audio ili video zapisa itd.).

Rokovi

Konkurs traje do 20. aprila

Rezultati konkursa biće proglašeni 25. aprila na internet stranici www.mikser.rs

U periodu od proglašenja rezultata do početka Mikser festivala izabrani autori će učestvovati na razvojnim radionicama u saradnji sa mentorima projekta Black Box.

Prijavljivanje na konkurs

Konkurs je otvoren za sve autore iz svih kreativnih oblasti, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki/a kandidat/kinja ili grupa može dostaviti više radova kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara na linku www.blackbox.mikser.rs, uz dostavljanje opisa projekta (maksimum 300 reči), tehničkih karakteristika i vizuelnih / audio materijala, crteža, skica itd. koje ilustruju rad. Dostavljeni radovi ne mogu prelaziti veličinu od 5MB. Prijavom na konkurs kandidati potvrđuju da su autori svih priloženih radova i/ili skica i da Mikser ima pravo objavljivanja priloženih radova i/ili skica na svim komunikacionim kanalima.

Nagrada

Radovi odabrani na konkursu biće izloženi u okviru kolektivne izložbe Black Box “Mrtva priroda” na Mikser festivalu 2019. godine u periodu od 24. do 26. Maja. Pored učešća u centralnoj umetničkoj izložbi festivala, nagrađeni autori imaće priliku da prisustvuju edukativnim sadržajima u okviru festivala.

Autor i glavni kustos

Prof. Marko Lađušić, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd

Žiri

doc. Ivan Grubanov, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd
Slaviša Savić, grafički dizajner
Aleksandra Žiravac, MA, Fashion Design
Jelena Atanasijević, inženjerka arhitekture, vanredna profesorka i prodekanka, Filološko-umetnički fakultet Kragujevac
Prof. Marko Lađušić, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd

Kreativni tim

Mina Radović
Fiona Sindjelić
Jelena Branković

Gost predavač

profesor Nikola Nikačević

Tehnički tim

Petar Djurić
Nemanja Dabižljević
Bogdan Dobrota

Organizacioni tim

Maja Lalić, Mikser
Tatjana Gostiljac, Mikser
Ana Čarapina, Mikser
Staša Stojkov, Mikser