Ian/Stolz rezidencija oslanja se na prirodne lepote zaliva u San Francisku


The Paul Brown stadion ima otvorene dve strane i pruža pogled na grad i reku


South Coast Plaza pešački most


"Most od bašti" na South Coast povezuje dva tržna centra


Bailey House je demonstracija primene industrijskih konstrukcija kod zgrada za stanovanje


Metro stanica Red Line Vermont u Santa Moniki


Metro stanica Red Line Vermont - uspešno rešenje sistema podzemnog osvetljenja


Diamond Ranch srednja skola u kojoj "oblik i forma aktiviraju koridor"


Nagrada za renoviranje Art Deco zgrade


Prolaz iznad potkrovlja firme Ground Zero Advertising

U Millenium Biltmore hotelu u Los Anđelesu kalifornijski odbor Američkog Instituta za arhitekturu (AIACC) proglasio je dobitnike godišnjih nagrada za arhitekturu i srodne delatnosti.

Dodeljeno je ukupno 15 nagrada koje su krunisale najbolje radove stručnjaka iz SAD.

AIACC je takođe iskoristila priliku da obeleži 25 godina od dodeljivanja nagrade projektu Bailey House Pierre-a Koenig-a u Los Anđelesu. Ovo priznanje dodeljuje se kalifornijskim građevinama, najmanje 25 godina starim koje su uspele da očuvaju svoju formu, karakter i arhitektonski integritet.

Bailey House, takođe poznata kao Case Study House #21, je Koenigova demonstracija upotrebe čelika i industrijskih tehnika da bi se dobili elegantni efekti na zgradi za stanovanje. "Vek trajanja", kako je kazao žiri "je nešto zbog čega ovaj projekat zaslužuje nagradu". Mayback nagrada koja se dodeljuje individualnom kalifornijskom arhitekti otišla je "za izvanredno dostignuće u izradi izuzetno skladnog projekta" arhitekti Craig-u Hartman-u. Kao partner velikoj firmi on je usredsredio svoju pažnju na umetničke detalje projekata bez obzira na njihovu veličinu.

Nagrada za firmu koja se dodeljuje arhitektonskim firmama za uspešan rad u prethodnih 10 ili više godina dodeljena je firmi R. L. Binder.

Nagrade za životna dostignuća otišle su arhitekti Chester-u A. Widom-u iz Santa Monike za svoje doprinose AIA-u i profesiji i slavnom fotografu i izveštavaču o modernoj arhitekturi Julius-u Shulman-u.

Glavne nagrade

Jedna od šest dodeljenih nagrada pripala je pešačkom mostu na South Coast Plaza izrađen u saradnji Ellerbe Becket, pejzažnih arhitekata Anderson-a i Ray-a i prostornog planera Kathryn Gustafson. "Most od bašti" spaja dva šoping centra.

Izrađen od nerđajućeg i galvanisanog čelika, sa naknadno postavljenom nadstrešnicom, 183 metara dugački i 3 sprata visoki most u krivini je zamišljen kao ptica raširenih krila u letu. žiriju se najviše dopala struktura nalik na baštensku terasu. Komentarisali su da je pejzaž preko samog auto-puta "moćan, interesantan i jedinstven".

Sledeća nagrada otišla je Ellerbe Becket-ovoj ispostavi u San Francisku za Metro Red Line Vermont stanicu u Santa Moniki koju je projektovao Mehrdad Yazdani. Ova stanica, deo je proširenog podzemnog sistema Los Anđelesa. žiri je impresioniran kontinualnošću, detaljima i lepotom cele dužine stanice. Tako uspešno osvetljenje nije lako postaviti pod zemljom.

Nagradu je dobila i Diamond Ranch srednja škola autora Morphosis-a u Santa Moniki. škola je sagrađena na nagnutom terenu koji je proglašen kao nepodoban za gradnju. Bez obzira na to, arhitekti su minimizirali potrebu za premeštanjem zemlje i zamislili projekat tako da koristi nagnutost tla za terene za igru i nagnute prostore za sedenje. žiri je rekao: "Ova škola predstavlja dinamički profil. To je jednostavan plan sačinjen od kompleksnih oblika". žiriju se dopalo i centralno šetaliste gde "oblik i forma prave koridor" i jednostavna primena materijala.

Ostale nagrade otišle su privatnoj rezidenciji Turnbull Griffin Haesloop i novom terminalu međunarodnog aerodroma u San Francisku od arhitekata Skidmore-a, Owings-a, & Merrill-a, LLP-a, Del Campo & Maru-a i Michael-a Willis-a.

Ostale nagrade

Jednu od njih dobila je Ian/Stolz rezidencija od Kuth Ranieri Architects iz San Franciska. Ovo je renovirana postojeća gradska kuća u Nob Hill-u u San Francisku koja se oslanja na postojeće lepote zaliva. Postojeća struktura je bila otvorena tako da omogući neprekidan tok prostora i svetlosti.

Druga nagrada otišla je Paul Brown stadionu u Sinsinatiju, Ohajo. Kalifornijska ispostava firme NBBJ nije napravila jos jedno ostrvo u moru parkinga. Stadion koji je otvoren sa obe bočne strane omogućuje gledaocima pogled na grad i reku. žiri je istakao da je "ovaj predeo mogao biti iskorišćen za industriju ali je umesto toga dobijen prelep stadion koji ističe skyline Sinsinatija svojim elegantnim i bogatim profilom".

Arhitekti Pugh + Scarpa su nagrađeni za renoviranje Art Deco kuće iz 1930 koja je pretvorena u state-of-the-art prostor za produkcijsku kuću Reactor Films. Pravi izazov bio je dovesti klijente u gotov prostor za manje od 14 nedelja od početka projektovanja. Po rečima žirija, rezultujuća oskudna primena forme i oblika je "kreativna, vizuelno primoravajuća i uspešna".

Shubin + Donaldson Architects iz Santa Barbare su dobili nagradu za potkrovlje za firmu Ground Zero Advertising. Glavni prostor ima 2,9 metara visoku rampu koja prelazi dužinom hale sa pogledom na pozorišnu gužvu i radnike dole. žiri je ocenio da je ovo rešenje aktiviralo ceo prostor koristeći se cirkulacijom.

U ziriju su bili Howard J. Backen, FAIA, of Backen & Gillam Architects, Sausalito and St. Helena, CA; Steven H. Oliver of Oliver & Company, Richmond, CA; Jane Weinzapfel, FAIA, of Leers Weinzapfel Associates Architects, Inc., Boston, MA; and Marion Weiss, AIA, of Weiss/Manfredi Architects, New York.