Preseci


Unutrašnjost


Okolina


Renderovane slike


Post Tower


111 Huntington Avenue

Treći pobednik godišnje nagrade Skyscrapers.com proglašen je, posle dva meseca glasanja, 1. januara 2003. godine. Pobednička građevina odabrana je u konkurenciji 350 novih građevina (najveći broj do sada), uključujući sve zgrade minimalne visine 100 metara, izgrađene u 2002. godini.

Statistika nam prikazuje neke zanimljuve činjenice o današnjoj graditeljskoj industriji. 69% građevina je iz Azije što potvrđuje lidersku poziciju ovog kontinenta u izgradnji visokih građevina. Za poređenje, iz Severne Amerike dolazi 18%, a iz Evrope tek 8% nominovanih, od kojih je čak 10 (od 29) iz španije.

Prvonagrađeni Kingdom Centre u Rijadu (Saudijska Arabija) već se prepoznaje kao slavno obeležje arhitekture 21. veka. Dok se njegova visina zaista ističe (ovo je najviša zgrada izgrađena u 21. veku), glasači su umeli da cene i sadržinu nagrađene građevine, jer ne gledaju se zgrade samo po visini, nego i po kvalitetu samog projekta.

Druga nagrada pripala je Post Tower-u (Bon, Nemačka), a treća 111 Huntington Avenue (Boston, SAD).

Kingdom Centre - Zlatni pobednik
Rijad, Saudijska Arabija
Ellerbe Becket/Omrania & Associates

Kingdom Centre, nova najviša zgrada u Saudijskoj Arabiji je višenamenska kula koja svojim izgledom simbolizuje grad Rijad: jednostavna eliptička kula sa zakrivljenim otvorom na vrhu koji je zatvoren 60 metara dugačkim osmatračkim mostom. Ovaj otvor vidi se iz skoro svih delova glavnog grada Saudijske Arabije. Futuristički dizajn potiče od namere klijenta, Princa Alvaleda Bin Talala iz Kraljevske Saudijske porodice, koji je želeo da sagradi elegantnu ikonu sa formom jednostavnog izraza. Simetrija kule poštuje tradiciju islamske umetnosti, poznatu po primeni različitih geometrijskih formi.

Četiri ulaza u kulu razdvajaju njenu primenu iznutra: 13 spratova kancelarijskog prostora u donjem delu (uključujući petospratni atrijum i poslovni centar na 14. spratu), desetospratni Four Seasons Hotel iznad kancelarija, pet spratova luksuznih apartmana i uprava Kraljevske Holding kompanije na 30. spratu, odmah ispod izvrnutog luka. Podijum kompletira simetriju sa dvostranim krilima koja sadrže šoping centar.

Post Tower - drugonagrađena građevina
Bon, Nemačka
Murphy/Jahn, Inc. Architects

Ovo je poslednja građevina koju je projektovao Helmut Jahn, jedan od danas najcenjenijih arhitekata. Građevina je eliptična po obliku i sastoji se od kula blizanaca koje su sastavljene staklom oko otvorenog enterijera. Na svakom devetom spratu nalazi se privatna nebeska bašta za uživanje zakupaca prostora.

Građevina je zatvorena dvostrukom školjkom, kombinacijom unutrašnje staklene kože i spoljašnjeg rama koji zajedno obezbeđuju veštačku ventilaciju.

Post Tower je sa svojih 163 metara sedma zgrada po visini u Nemačkoj, i najviša ako ne računamo Frankfurt.

Zgrada je sagrađena za Deutsche Post, privatnu nemačku poštansku kompaniju.

111 Huntington Avenue - trećenagrađena građevina
Boston, SAD
Childs Bertman Tseckares Inc.

111 Huntington Avenue je nova kancelarijska građevina u novom bostonskom Prudential Centru. Konstrukcija se sastoji od popločane kule koja se uzdiže do teleskopskog cilindričnog vrha sa istaknutim ramom u obliku otvorene kupole. Fasada je staklena, podeljena na 4 zakrivljene strane. Svaki ugao je pokrenut pa postoji 20 ugaonih kancelarija na svakom spratu.

Kula visoka 169 metara najviša je sagrađena u Bostonu od 1987. i važi za 8. po visini u gradu. Njen vlasnik je Boston Properties, Inc.