Kod Milwaukee Art Museuma Santiaga Calatrave, lamelirano staklo integrisano je sa inovativnom konstrukcijom


U stambenom prostoru za mladića koji je odlučio da živi sa svojim kolima, televizijski ekran, napravljen od lameliranog stakla, može se videti sa obe strane


Krajevi Flamington Racecoursea su stakleni, dajući tako opštu providnost konstrukcije

Trend u modernoj arhitekturi za što većom transparentnošću zaslužan je što je veliki deo ostvarenja skorijeg datuma rađen od providnih materijala. Lamelirano osigurano staklo oslobađa arhitekte zavisnosti od neprovidnih materijala. Jedna od kompanija koja proizvodi takvo staklo, Solutia, proglasila je pobednike njihovog konkursa za 2002. godinu. Navedeni projekti iz svih krajeva sveta su različite demonstracije konstruktivnih i estetskih pogodnosti ovih materijala.

Jedan od odabranih projekata je novi Milwaukee Art Museum (SAD) autora Santiaga Calatrave. Građevina je zakrivljena u obliku pramca broda koji se pod 45 stepeni naginje iznad jezera Michigan. Inženjeri su bili pod izazovom da projektuju 365 kg staklenih panela iznad površine jezera. Staklena "tkanina" povezuje i dopunjuje konstrukciju urađenu od "Saflex" lameliranog stakla sačinjenog od plastične unutrašnjosti i dva nivoa čistog stakla spolja. "Sendvič" materijala je plave boje, otporan na udarce i odbija ultraljubičaste zrake. "Calatravino jedrenje", zaključio je jedan od članova žirija.

Manji po veličini, drugi nagrađeni rad je garaža za stanovanje u Sao Paolu, Brazil koju je projektovao Brunete Fraccaroli za mladića ciji Masarati je bio "objekat njegove strasti". U ovom prostoru on kuva, studira, dočekuje prijatelje. Čisto lamelirano staklo u zidovima i plafonu pruža direktnu vezu sa prirodom. Fraccaroli, poznat širom sveta po svojim radovima u boji i staklu, napravio je ovu studiju o providnosti i polu-providnosti. žiri je prokomentarisao: "Ovo je prelepi projekat koji uzima mnogo od tehnologije da izrazi jednu ideju i stav."

Treći projekat je Flemington Racecourse iz Melbourna, Australija koji su projektovali The Buchan Group. Građevina je pohvaljena za svoj dinamički dizajn i neometanje pogleda posmatrača. Duga staklena fasada pruža neprekinut pogled na stazu i grad koji je iza. Stakleni elementi mogu se otvarati po lepom vremenu. Nasuprot konkurenciji, Don Mathieson Staff Glass Pty Ltd, napravili su test ujedinivši prototipove stakala. Pritom, oni nisu testirali samo prozračnost lameliranog stakla, nego i njegovu otpornost na velika opterećenja od vetra i vodeni pritisak.

Pobednici Solutia Glass Awards 2002 dobiće originaln staklenu skulpturu umetnika Dale Chihulyja.