Slika 1Slika 2
Slika 3


Slika 4Slika 5


Slika 6
Slika 7
Slika 8Slika 9Slika 10


Slika 11

U Beogradu je 27. februara 2003. godine u Muzeju primenjenih umetnosti svečano otvoren jubilarni, 25. Salon arhitekture - prestižna izložba najznačajnijih radova iz oblasti arhitekture rađenih u toku protekle godine.

Tom prilikom je žiri koji je odlučivao o nagradama Salona, a radio je u sastavu: Zorica Savičić, Branislav Mitrović, Đorđe Grbić, Ljubina Stefanović-Tasić i Ivan Kucina, objavio dobitnike priznanja Salona.

Veliku nagradu 25. Salona arhitekture - GRAND PRIX - dobio je :

Poslovni objekat "MPC" Novi Beograd,
autora prof.arh. Vasilija Milunovića (sl.1)

Dobitnici priznanja Salona su :

TPC "Slavija" u Beogradu - delo arhitekata Zorana Radojičića i Dejana Miljkovića (sl.2)

Poslovni centar "M-Plast" u šapcu - čiji su autori arhitekte Bogdan Slavica, Đorđe Gec i Svetislav Martinović (sl.3)

Benzinska pumpa sa kafeom u Mirijevu (Beograd) - autora arhitekata Milenije Marušić i Darka Marušića (sl.4)

Kapela u okviru memorijalnog kompleksa "Bubanj" u Nišu - čiji je autor arhitekta Saša Buđevac (sl.5)

Porodična kuća "Vasić" u beogradskom naselju Košutnjak - delo arhitekte Zorana Bulajića (sl.6)

Dodeljena su i sledeća priznanja:

Kompleks - Metso Automation , Tampere, Finland - arhitekte Branislava Toškovića , dobio je priznanje za enterijer (sl.7)

Autori Zoran Mitić, Dragan živković, Slobodan Denić i Blagota Pešić dobili su priznanje za konkursni projekat Velikog egipatskog muzeja (sl.8)

Projekat "Grad nade" autora Zorana Lazovića dobio je priznanje za studiju prostora (sl.9)

Regulacioni planovi Bulevara Kralja Aleksandra autorske grupe iz Centra za planiranje dobili su priznanje za urbanizam (sl.10)

"Arhitektura rezidencija i vila Beograda 1830-2000" autora Ljiljane Miletić-Abramović dobio je priznanje za publikaciju (sl.11)

Na izložbi se, pored nagrađenih, može videti ukupno 125 radova izrađenih u protekloj godini koji svojim kvalitetom zaslužuju da se nađu na ovakvoj manifestaciji. Dela su najviše iz domena arhitekture, urbanizma i enterijera, ali se može videti i manji broj publikacija i studentskih radova.

Raznovrsnost projekata, izuzev u vidu kategorija, ogleda se i u formi, korišćenju materijala, primeni stilova i načina prezentacije, što sve svedoči o trenutnim zbivanjima u arhitekturi na ovim prostorima.

Salon će biti otvoren do 31. marta 2003. godine. Prateći program će se održavati svakog četvrtka u 18 časova, a obuhvatiće susrete i razgovore stručnjaka na temu arhitekture, prikazivanje filmova i dodelu GRAND PRIX 25. Salona arhitekture.

Atmosfera na 25. Salonu arhitekture