Plakat 1

Plakat 2


3D prikazi

Situacija

Osnova prizemlja

Osnova tipskog sprata


Presek A-A


Presek B-B

Istočna fasada

Južna fasada

Severna fasada

Zapadna fasada

Na konkursu prvu nagradu osvojio je rad pod šifrom 536952 čiji je autor arh. Bojan Stojanović iz Niša, u saradnji sa arh. Vladanom Nikolićem. Arh. Bojan Stojanović rođen je u Vranju 1977 god. a diplomirao je na Građevinsko-Arhitektonskom fakultetu u Nišu 2003. godine. Autor je mnogobrojnih projekata, uglavnom stambenih, kao i više konkursa. Dobitnik je druge nagrade na konkursu za rekonktrukciju istočne tribine gradskog stadiona u Nišu.

Interesantno je to što je isti autor dobio u isto vreme i prvu nagradu na sličnom konkursu za Pančevo.

Email adresa autora:Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

 

- Raspis konkursa

Оpština Čačak u okviru "Programa stanovanja i traјne integraciјe izbeglica" u saradnji sa Savezom arhitekata Srbiјe oglašava јavni konkurs za ideјno arhitektonsko rešenje sociјalnih stanova, kao podršku procesu nacionale reforme u oblasti stanovanja.
Аrhitektonski konkurs se realizuјe u okviru SIRP programa koјi sprovodi UN-HАBIТАТ u saradnji sa Мinistarstvom za kapitalne investiciјe i finansira Vlada Italiјe. SIRP program se realizuјe u 7 opština i gradova u Srbiјi, i to u: opštini Čačak, gradu Kraguјevcu, opštini Kraljevo, gradu Nišu, opštini Pančevo, opštini Stara Pazova, i opštini Valjevo.

- Оpšti ciljevi

Оpšti cilj konkursa јe promovisanje inovativih i raznovrsnih pristupa u proјektovanju stanova za sociјalno stanovanje, davanje doprinosa eksperimentisanju i razvoјu naјboljih evropskih praksi u proјektovanju i izgradnji sociјalnih stanova. Тakođe, opšti cilj јe i primena pilot proјekata u opštinama u Srbiјi i istraživanje mogućnosti za razvoј stambenih modela koјe karakteriše јeftina izgradnja, kvalitetna prostorna i tehnička rešenja, kao i visok kvalitet životnih uslova.

- Zadatak konkursa

Cilj konkursa јe da obezbedi inovativna urbanističko rešenje za novi stambeni kompleks u naselju Košutnjak i Čačku, kao i arhitektonska rešenja za 76 stanova za sociјalno stanovanje u okviru iste grupaciјe. Cilj јe da se kroz јavnu i stručnu proveru doprinese promovisanju racionalnog proјektovanja u oblasti sociјalnog stanovanja uz posebnu pažnju na funkcionalnost, ekonomičnost izgradnje, racionalno korišćenje zemljišta, troškove eksploataciјe i održavanja, zaštitu životne sredine i potrebe korisnika.

Ideјno arhitektonsko rešenje treba da bude izrađeno u skladu sa zadatim programom. Мoguće su izvesne modifikaciјe programa ukoliko doprinose poboljšanju zadatog programa i nude kvalitetniјa rešenja.

 

Opis prvonagrađenog rada

Projektovane su dve lamele (L1 i L2) koje su ujedno i prva i druga faza izgradnje objekta. Zbog zahteva za velikim brojem stanova predviđena spratnost je P+4, gde su sve etaže namenjene stanovanju. Prizemlje je podignuto od kote terena (trotoara) za 1m čime bi iskop za podrum bio manji kako bi se izbegla podzemna voda a stanovi u prizemlju imali određenu dozu privatnosti. Za stanove u prizemlju sa južne i istočne strane predviđene su i baštice u vidu proširenja terasa.

Objekti su rešeni galerijski i grupisani tako da čine poluatrijumski prostor otvoren prema reci. Dvorišni prostor namenjen je okupljanju, igri dece i čini intiman prostor namenjen pre svega stanarima zgrade. Pristup galerijama je preko otvorenog stepeništa. Galerije su otvorene prema dvorištu tako da se stvara utisak zajedništva i jedinstvenosti stambenog korpusa. 

Glavni ulazi su uvučeni u kubus zgrade tako da su pristupno stepenište i rampa za invalide zaštićeni od kiše i vetra i ne ometaju komunikaciju oko same zgrade.

U cilju socijalne kohezije budućih stanovnika i susedstva na delu parcele koji je namenjen urbanističkoj razradi predviđeni su prostori za igru dece, okupljanje ljudi, sportske aktivnosti, kao i parkovske staze i zelenilo. Prostor sadrži i nadstrešnice sa klupama za razne društvene igre (šah, domine ...).

U podrumu zgrade su stanarske ostave, podstanica grejanja, hidrofor i eventualno dvonamensko sklonište osnovne zaštite.

Sam raspored i struktura stanova ponavlja se na svim etažama, s tom razlikom što se u prizemlju ukida po jedan stan na račun ulaza. U prizemlju obe lamele predviđen je po jedan stan namenjen invalidima. Stanovi su tako koncipirani da je moguće njihovo lako ukrupnjavanje i usitnjavanje. Ukupno je projektovano četiri koncepcijski različitih stana i jedan za potrebe invalida.

Konstruktivni sistem zgrade je masivni. U pitanju su zidani noseći zidovi od giter blokova sa vertikalnim i horizontalnim serklažima i sitnorebraste armirano-betonske tavanice od “fert” gredica i ispuna od glinenih blokova. Za ovakav klasičan konstruktivni sklop odlučio sam se, pre svega, zbog zadate niske cene izgradnje, njegove jednostavne primene (bez prevelike upotrebe mehanizacije) i da bi se omogućilo i malim lokalnim građevinskim firmama da učestvuju na tenderu u okviru zadate cene.

Celokupna oprema zgrade predviđena je od jeftinijih i domaćih materijala počevši od obloge fasade, krova, podova, zidova, sanitarija, grejanja itd. Izuzetak su delovi fasada koji su nužan kompromis da se ne bi ušlo u dogmatizam i da ne bi ova zgrada i svojim izgledom delovala “socijalno”.

Pokrivanje krova je trapezastim limom na drvenoj podkonstrukciji, sa blagim nagibom, kako bi podkonstrukcija bila jednostavnija i jeftinija, a krov skriven iza zidova atike. Ovakav pristup daje utisak ravnog krova.

Odliv atmosferske vode sa krova predviđen je vertikalama koje prolaze ispod termoizolacije fasadnih zidova tako da ostaju u potpunosti skrivene. Ove vertikale ulivaju se u horizontalne ogranke koje preko sabirnog kanala i pretfiltra odvode vodu do rezervevoara za vodu. U rezervoar bi trebalo skupljati i kišnicu sa atrijumskog partera kao i sa terena za košarku. U samom rezervoaru nalazi se filtar od prirodnih materijala i bunar iz koga se pumpama crpe voda radi navodnjavanja travnatih površina.

Fasadna obloga je od “demit” fasade sa termoizolacijom od tvrdopresovanog stiropora debljine 5cm.

Delovi lođa tretirani su drvenim (sušenim i zaštićenim) ili metalnim talpama 5x20cm u horizontalnom položaju i čine zaštitu od sunca, delimičan zaklon od pogleda i daju osoben estetski karakter objektu. Sama ograda lođa je od stakla sa metalnim rukohvatom.

Spoljašnja stolarija predviđena je od drveta, mada je moguće predvideti i drugi materijal (pvc, aluminijum).

Obloga stepeništa i hodnika u zgradi predviđena je od granitne keramike.