Na završenom Konkursu za idejno arhitektonsko rešenje enterijera Turističke organizacije grada Šapca žiri je doneo sledeću odluku:

Komisija se odlučila za rad pod rednim brojem 4 i pod radnom šifrom 08040 koji u najvećoj meri odgovara na program iz raspisa konkursa. Koncept projekta je jasno definisan kroz grafičke priloge i tekstualno obrazloženje. Kompozicione i oblikovne karakteristike objekta su veoma upečatljive. Aludirajući na fluidnost i tok reke Save, autor predlaže jedinstven izložbeni prostor, koji bi svojim savremenim i autentičnim rešenjem mogao biti odličan primer moderno uređenog enterijera u gradu. Svi traženi elementi su zadovoljeni, uključujući i elemente za izlaganje i skladištenje suvenira, koji svojom fleksibilnošću omogućuju različite načine organizacije unutrašnjeg prostora suvenirnice. U okviru konkursnog rešenja detaljno su prikazani različiti načini korišćenja prostora, a pojedini elementi nose pečat jedinstvenog autorskog promišljanja prostora, njegovih sadržaja i namene.

Opis projekta

Koncept

Prostorije Turističke organizacije grada Šapca (u daljem tekstu TOŠ) se nalaze u samom centru grada, zauzimajući oko pedeset kvadratnih metara prostora u prizemlju zgrade koja pripada istorijskom nasleđu i svrstava se u spomenike od posebnog značaja. Urbanističko-arhitektonska organizacija kao i samo funkcionisanje TOŠ-a, diktira kreiranje takvog koncepta koji istovremeno uzima u obzir sve relevantne lokalne faktore, kako bi se što harmoničnije uklopio u lokalnu matricu, istovremeno nudeći savremena funkcionalna i dizajnerska rešenja. To znači da ponuđeno rešenje u smislu dizajna mora da bude u podjednakoj meri energično i dopadljivo ali i da da odgovore na funkcionalne i promotivne potrebe TOŠ-a.

Reka Sava je od suštinskog značaja za život Šapca i predstavlja esencijalni deo identiteta samog grada. Predloženo dizajnersko rešenje predstavlja priznanje povezanosti grada i reke i apostrofira prirodne i održive komponente Šapca kao i njegove okoline. Predloženo rešenje oblikovno se zasniva na lokalnim inspiracijama i principima održivosti: drvo koje se koristi za materijalizaciju enterijera slaže se tako da odražava tok reke Save koja nanosi isti taj drveni materijal duž svojih obala.

Iz ovoga se, logično, javljaju oblikovna rešenja unutrašnjosti TOŠ-a dajući time mogućnost da se relativno ograničeni prostor koristi na mnogobrojne načine jer je, u funkcionalnom smislu, izuzetno fleksibilan. Ovako formiran prostor pored toga što služi prodaji, omogućava i višestruke dodatne funkcije: tako postaje i informacioni prostor, suvenirnica, ali i prostor za različite događaje, izložbe, radionice ili predavanja. Fleksibilnost i multifunkcionalnost omogućuju savremeni i potpuno namenski turistički centar.

Organizacija

Prostor je podeljen na dva dela: prostrano dominantni, prednji reprezentativni i prodajni deo oslonjen na pešačku zonu i tehnološlko-administrativni blok smešten u zadnjem delu u kome se nalaze kancelarija, mokri čvor sa čajnom kuhinjom kao i ostava / magacin.

Prednji prostor rešen je tako da se dve celine, oblikovane u obliku potkovice i izvedene u recikliranom drvetu, postavljaju u kontrapunkt uspostavljajući, na ovaj način, dijalog u likovnom smislu, dok funkcionalno, one sobom formiraju zidove, police i izložbene površine. Spušteni plafon sadrži spot svetla i reflektore, dok u međuprostoru krije svu tehničku opremu (klima uređaj, električne instalacije).

Štampana mapa Šapca koja se nalazi na podu prostora, zaokružuje prostor u oblikovnom smislu, dok posetiocu omogućava da stupajući u prostorije TOŠ-a istovremeno, simbolički, uđe u sam grad Šabac.

Drveni pult sadrži dodatne površine namenjene informacijama i prodaji, dok u samom pultu postoji i mesto predviđeno za naplatnu kasu.

Sam pult, zajedno sa "oblakom" (viseća struktura koja se nalazi direktno iznad pulta) predstavlja jednu od dominantnih fokalnih tačaka u prostoru.

Fleksibilnost

Turizam je po svojoj prirodi sezonski posao. Izloženi materijali sa informacijama menjaju se, stoga, u skladu sa sezonom. Predloženo arhitektonsko rešenje nudi mogućnost prilagođavanja svim različitim potrebama: prostor koji može lako da se transformiše zadržavajući svoj dinamični integritet i estetsku privlačnost.

Stražnji zid (info zid) je jednostavan i efikasan sistem, koji se sastoji iz "štapova" i "bubnjeva". Metalni "bubnjevi" su kontejneri za info materijal ili druge proizvode. Smeštanjem različitih izložbenih predmeta, zid se može u potpunosti promeniti: na njega se može smestiti mnogo toga, od kolekcije suvenira, polica za izlaganje, pa sve do vertikalne bašte.

Jednom demontirani "bubnjevi" se i dalje mogu koristiti kao dodatna dekoracija izloga.

"Cuvenirski oblak" sledi ista pravila funkcionalno jednostavnih tehničkih rešenja: sistem prstenova i kuka omogućava vešanje različitih predmeta (od razglednica do šolja, ali i drugih suvenira).

Izlozi su produžetak same radnje: kao talasi police teku iz zidova prelivajući se u izloge; na ovaj način enterijer se kroz izloge preliva na ulicu i postaje integralni deo pešačke zone.

Kancelarija

Kancelarija je jasno odvojena od prednjeg dela, tako da pruža privatnost i tišinu neophodnu za funkcionisanje ovakvog radnog prostora. Međutim, klizna vrata omogućavaju neposrednu vizuelnu i fizičku vezu između dva prostora svaki put kada je je to potrebno.

Za sve daljnje informacije kontaktirajte:

Denis Leo Hegic (autor)
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Turistička organizacija grada Šapca
Karađorđeva 5, 15000 Šabac
+381 15 347 383
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Grad Šabac
Gospodar Jevremova 6, 15000 Šabac
015/346-711
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.