Rad za konkurs čija je tema bila ENERGIJA

CILJ

Ako bismo želeli da definišemo energiju, recimo kinetičku energiju- morali bismo imati supstance u pokretu, zato što (po definiciji) samo stvari koje se kreću imaju kinetičku energiju. Sa druge strane, stvari imaju potencijalnu energiju uslovljenu njihovim položajem. Dakle, ako hoćemo da definišemo energiju, svaku energiju, moramo imati supstancu.

U osnovi, sve supstance su sastavljene od manjih delova- atoma.

Svi atomi su sastavljeni od manjih komponenti: protona, neutrona i elektrona. Kad se ovako postavi izglada veoma jednostavno, kao što i jeste; i uostalom sve je napravljeno od tih jednostavnih stvari. Zbog toga je naša ideja bila da predstavimo energiju kroz njene sastavne delove.

Ova naša ideja ima za cilj da pokaže kako je jednostavna energija; kako elektroni imaju spin i rotiraju oko jezgra čineći tako sve što postoji; takođe da prikažemo kako se energija ''proizvodi''.

SIMBOLIKA

Iz plana se vidi kako je jezgro centar celog vrta. Kada posetioci uđu u vrt prvo što ugledaju je jezgro, jer je uzdignuto iznad ostatka vrta i automatski osećaju kako ih jezgro privlači. Jezgro je u centru i do njega se dolazi hodajući po elektronima. Elektroni se nalaze na svojim orbitalama. Ostatak orbitala je nevidljiv da bi se prikazalo kako je naš atom obrastao biljkama- prirodom. Dakle, energija koju osećamo dolazi pravo iz prirodepriroda je energija. Biljke koje su korišćene su uglavnom tropske koje imaju sposobnost da brzo rastu, da se brzo razmnožavaju, da obrastu i osvoje sve na svom putu. To su veoma energične biljke i odgovaraju zahtevima naše ideje u potpunosti.

Drugo značenje jezgra može biti Sunce, glavni izvor energije na Zemlji. Može se videti sličnost između olika našeg projekta i Sunčevog sistema.

(ovaj rad je nagrađen plaketom drugog Salona pejzažne arhitekture 2007.godine)