PROJEKAT UREĐENJA SKVERA NA UGLU ULICA  MAKSIMA GORKOG I NJEGOŠEVE NA VRAČARU 

OPŠTI PODACI:

LOKACIJA: Skver na uglu ulica Maksima Gorkog i Njegoševe, Vračar, Beograd

INVESTITOR: Opština Vračar, Njegoševa 77, Beograd

PROJEKTANT-AUTOR: Miletić Jovana, m.arh

SARADNICI: Vitorović Bojana, m.arh , Pilipović Jelena, m.arh 
 

URBANISTIČKO ARHITEKTONSKA POSTAVKA: 

Projektom je planirano uredjenje skvera na uglu ulica Njegoševe i Maksima Gorkog, ispred upravne zgrade Kalenić pijace. Obuhvat uređenja skvera zauzima površinu od 350m². Planirano uređenje sprovedeno je primenom parternih elemenata uredjenja, kao što su uvodjenje vodenih elemenata, osvetljenja, novog popločanja, zelenila, mesta za sedenje. Ovim elementima se oblikuje jedan novi, urbanistički definisan i prepoznatljiv gradski prostor.   Elementi uređenja su povezani u celinu kontinualnom trakom tamnijeg tona, koja se deniveliše prelazeći iz popločanja u klupu, vodeni  zid, kantu za otpatke, vraćajući se na popločanje. Raspored elemanata uređenja analiziran je i usvojen na osnovu analize kretanja ovim prostorom - postojećim glavnim pravcima kretanja i ulazima u sadržaje objekta.  

Prijatelji

psihologija
igre za decu