Stari stadion
Mapa
Jul 2003.
Oktobar 2003.
Novembar 2003.
Decembar 2003.
Mart 2004.
Maj 2004.
Jun 2004.
Jugo-zapadna strana
Ceo kompleks


Makete i renderovane slike AOSC-a


Hala - iznutra

Hala - spolja
Velodrom

Najveći broj disciplina Letnjih Olimpijskih Igara 2004. koje se održavaju u Atini, Grčka, održaće se u "Atinskom olimpijskom sportskom kompleksu" (AOSC). Projekat renoviranja i dogradnje AOSC-a preuzeo je slavni španski arhitekt Santiago Calatrava. Prikazaćemo planove po kojima je izgrađen ovaj kompleks i kako su tekli radovi na njemu. Takođe, možete videti kako je stadion izgledao ranije.

Na mapi možete videti mesta na kojima će se odigravati pojedine sportske discipline: umetnička gimnastika, vežbe na parteru i košarka (2), tenis (teniski centar - 5), biciklizam (olimpijski velodrom - 4), sportovi na vodi (dva otvorena i jedan zatvoreni bazen - 3). Na Olimpijskom stadionu održaće se ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, atletske discipline, kao i fudbalsko finale (1).

Radovi na AOSC-u veoma su kasnili sa rokovima u poslednje 3 godine, čak dotle da se sumnjalo da će biti privedeni kraju na vreme. Ipak, problemi su rešeni i radovi su završeni na vreme.

Najpoznatiji deo radova, "dragulj na kruni" kako su ga zvali, je novi krov Olimpijskog stadiona. To će sigurno biti i ostati zaštitni znak Olimpijskih Igara 2004. Delovi ovog krova stigli su iz Italije tokom leta 2003. godine. Na slikama možete videti sadašnji izgled stadiona kao i izglede od jula 2003. do maja 2004. godine.

Dva gigantska luka imaju ukupni raspon od 304m i najveću visinu od 80m. Na njih su okačeni kablovi koji nose polikarbonatske panele krova. Njihova ukupna težina iznosi 16000t i natkrivaju površinu od 10000m2. To znači da je ukupno 95% sedišta pokriveno, dok je ranije bilo tek 35%. Specijalni sloj panela reflektuje 60% sunčeve svetlosti, a to je nešto što je od veoma važno imajući u vidu letnje meteorološke uslove u Atini.

Na kraju možete videti planove, tj. renderovane slike Olimpijskog stadiona, kao i izgled sportske hale i velodroma.