Lokacija

Zavojsko jezero je vestacka akumulacija. Nastanak ovog jezera je jedna tragicna prica. Brdo ispod sela Zavoj je 24. februara 1963. godine pocelo da klizi, a vec narednih nekoliko dana stvorila se velika brana koja je sasvim zaustavila reku Visocicu. Voda je brzo nadirala i uskoro je stvoreno vestacko jezero. Postojala je opasnost da Visocica probije branu nastalu klizanjem brda i da vodeni talasi visoki preko 20m zbrisu sva sela nizvodno, Belu Palanku i mozda Nis. Medjutim voda je uz velike napore oko 500 ljudi ukrocena. Stanovnici sela Zavoj, Mala Lukanja i Velika Lukanja, koja su potopljena ostali su bez svojih domova. U ovoj tragediji 128 kuca je potopljeno. Danas je ovo jezero, nakon izgradnje brane, odvodnog cevovoda i HE Zavoj veoma znacajno podrucje za grad Pirot. Jezero je veoma privlacno za sve one koji zele da uzivaju u ribolovu, cistom vazduhu i vodi.

U toku leta najpovoljnije mesto za kupanje na jezeru je, zasigurno, deo kod nekadasnjeg sela Mala Lukanja. Ono sto je interesantno za jezero je da ono ima duzinu od 17 km. Najveca njegova sirina je oko 300 m, a dubina oko 70 m. Odlikuje se velikom prozirnoscu i cistocom vode, tako da voda u toku letnjih meseci, kad su visoke temperature, moze fino da rashladi.

Hotel

Lokacija predvidjena za izgradnju hotela se nalazi na mestu zvanom Kaliman. Mesto je udaljeno 25 km od Pirota i sa njim je povezano asfaltnim putem. Nalazi se na desnoj obali jezera, gde se nekada ulivala reka Gostusica, a u neposrednoj blizini potopljenog sela Velika Lukanja. Nakon potapanja Lukanjske doline i sela, od seoskih drustvenih objekata je ostala samo seoska skola podignuta 80-tih godina proslog veka, koja danas sluzi kao dom sindikata Pirotskog vodovoda i koja se nalazi odmah do lokacije predvidjene za izgradnju hotela.

Iznad lokacije se uzdize brdo Rudina, gde se produzava put za Vrtibogske pasnjake (1700 m n.v.) i obronke Mramora. Hotel je lociran na samom putu do sela Gostusa, koje je udaljeno na manje od 2 km.

Selo Gostusa je projektima EU za Staru planinu predvidjeno kao centar seoskog i etno turizma u sirem regionu. Osim Gostuse u neposrednoj blizini su i sela Bela i Paklestica.

Kraj takodje ima i veliki istorijski znacaj. Upravo u njemu leze koreni posleratne Bugarsko-Jugoslovenske saradnje.
Zbog prisustva jezera, suma i visokih vrhova ovaj kraj je posebno atraktivan za lovce, ribolovce, ronioce i sportiste.
Zbog nezagadjene prirode, u obliznjim potocima se mogu naci veoma retke vrste planinskih riba kao sto su: Pastrmka potocara, saran, stuka, som itd. Samo Zavojsko jezero je vrlo interesantno i roniocima, koji svakog leta dolaze iz Evrope.
Za planinare koji posecuju Staru planinu, ovaj kraj je nezaobilazan jer se nalazi na planinarskoj raskrsnici puteva ka Gornjem Visoku i ka Zanozi.

Na obroncima Mramora su vec oformljena uzletista za paraglajdere, zbog povoljnih planinskih vetrova i velikih visina.
Zbog svih navedenih atrakcija ovog regiona Svetska banka planira da tokom 2008 godine u ovaj kraj ulozi oko 4 miliona USD.

Objekat

Objekat je projektovan kao jednospratni objekat sa podrumom. U podrumu je smesten restoran sa kuhinjom i terasom, sanitarni cvorovi i pomocne prostorije. U prizemlju se nalaze hotelski hol, prostorije rendzerske sluzbe, prostorija za prezentacije i sastanke, planinarski klub, kancelarije uprave doma, ofis i devet dvokrevetnih soba. Na spratu je deset dvokrevetnih soba.

Konstruktivni sklop objekta je skeletni armirano-betonski. Spoljasnji zidovi su oblozeni drvetom sa ispunom od mineralne vune ili kamenom sa medjuslojem od mineralne vune. Krov je klasican drveni sa tradicionalnim pokrivacem od kamenih ploca.

Razvijena bruto povrsina objekta je 1749 m2.