Lokacija

Zavojsko jezero je vestacka akumulacija. Nastanak ovog jezera je jedna tragicna prica. Brdo ispod sela Zavoj je 24. februara 1963. godine pocelo da klizi, a vec narednih nekoliko dana stvorila se velika brana koja je sasvim zaustavila reku Visocicu. Voda je brzo nadirala i uskoro je stvoreno vestacko jezero. Postojala je opasnost da Visocica probije branu nastalu klizanjem brda i da vodeni talasi visoki preko 20m zbrisu sva sela nizvodno, Belu Palanku i mozda Nis. Medjutim voda je uz velike napore oko 500 ljudi ukrocena. Stanovnici sela Zavoj, Mala Lukanja i Velika Lukanja, koja su potopljena ostali su bez svojih domova. U ovoj tragediji 128 kuca je potopljeno. Danas je ovo jezero, nakon izgradnje brane, odvodnog cevovoda i HE Zavoj veoma znacajno podrucje za grad Pirot. Jezero je veoma privlacno za sve one koji zele da uzivaju u ribolovu, cistom vazduhu i vodi.

U toku leta najpovoljnije mesto za kupanje na jezeru je, zasigurno, deo kod nekadasnjeg sela Mala Lukanja. Ono sto je interesantno za jezero je da ono ima duzinu od 17 km. Najveca njegova sirina je oko 300 m, a dubina oko 70 m. Odlikuje se velikom prozirnoscu i cistocom vode, tako da voda u toku letnjih meseci, kad su visoke temperature, moze fino da rashladi.

Dom

Planinarski dom se nalazi na lokaciji Plasivica, u samom podnozju planine Vidlic, a medju lokalnim narodom poznata kao Pazar. Udaljenost od Pirota je 18 km i nalazi se u hrastovoj sumi. Lociran je na levoj strani jezera i sa te strane je jedini preostali objekat sela Velika Lukanja. Originalna kuca je porodicna kuca Manica, vise puta spaljivana tokom okupacija.

Stara planina zbog svog reljefa, nadmorske visine i konfiguracije terena predstavlja izuzetan teren za razvoj svih vrsta plnaninarskih sportova.

Nazalost zbog nedostatka objekata-planinarskih domova kao baza planinara, razvoj sportskog i eko turizma je onemogucen.

Lokacjja Pazar predstavlja ulaznu kapiju za park oko Zavojskog jezera, a takodje poseduje idealne reljefe za formiranje planinarskih staza razlicitih tipova. Nalazi se na raskrsnici puteva ka Pirotu, Paklestici i Kozjem kamenu. Lokacija je takodje veoma atraktivna za istrazivace prirode odnosno biologe, zbog retkih i jedinstvenih biljnih vrsta koje se nalaze na obliznjim poljanama Bazdaganice. Zbog prisustva jezera, suma i visokih vrhova ovaj kraj je posebno atraktivan za lovce, ribolovce, ronioce i sportiste. Zbog nezagadjene prirode u obliznjim potocima se mogu naci veoma retke vrste planinskih riba kao sto su: Pastrmka potocara, saran, stuka, som itd. Samo Zavojsko jezero je vrlo interesantno i roniocima, koji svakog leta dolaze iz Evrope. Za planinare koji posecuju Staru planinu, ovaj kraj je nezaobilazan jer se nalazi na planinarskoj raskrsnici puteva ka Gornjem Visoku i ka Zanozi. Na obroncima Mramora su vec oformljena uzletista za paraglajdere, zbog povoljnih planinskih vetrova i velikih visina. Zbog svih navedenih atrakcija ovog regiona Svetska banka planira da tokom 2008 godine u ovaj kraj ulozi oko 4 miliona USD.

Objekat

Objekat je projektovan kao jednospratni objekat sa podrumom. U podrumu je smesten restoran sa kuhinjom i terasom, sanitarni cvorovi i pomocne prostorije. U prizemlju se nalaze prostorije istrazivackog centra “bird watching”, kancelarija uprave doma i dve dvokrevetne sobe. Na spratu je pet dvokrevetnih soba.

Konstruktivni sklop objekta je zidani masivni sistem. Spoljasnji zidovi su oblozeni drvetom sa ispunom od mineralne vune ili kamenom sa medjuslojem od mineralne vune. Krov je klasican drveni sa tradicionalnim pokrivacem od kamenih ploca.

Razvijena bruto povrsina objekta je 538 m2.